Skandinaviens ledande gitarrportal

Ackordspel

Av Jan Olof Strandberg
En liten besvikelse förra året var att gruppen Yes ställde in sin konsert i Helsingfors. Just när jag var på väg att kolla Chris Squires basljud. Jag skulle vilja fråga Chris om hans hemligheter, men man får ta det någon annan gång i stället.
Som tur är finns CD- och DVD-plattor som man kan lyssna på medan man väntar på deras ersättande konsert som de lovade hålla någon gång till våren. 
Man kan ju alltid spela lite bas medan man väntar.
Övningen denna gång handlar om att spela ackord. Det är alltid bäst att först spela akustiskt på el- basen för att få det hela under kontroll och sedan med förstärkaren, gärna med ett mer ”full range sound”. 
Collin Hodgkinson från den legendariska gruppen Backdoor var en av pionjärerna med ackordspel på basen. Det är viktigt att få tonerna att sjunga på basen. Det kan spelas mjukt eller med lite mera attack i ljudet men huvudsaken är att man hör noterna i ackordet. 
Exemplet går i A-moll så du kan i princip ha A strängen sjungande fritt under varje ackord om du vill eller spela med mera kontroll och dämpa A strängen.
FUZZ 1/12Riff.pdf Riff.mp3

 
 

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner