Skandinaviens ledande gitarrportal

Bänken från Stockaryd

Av Paul Guy
 
Jag fäster stor vikt på att kunna spänna fast instrument och instrumentdelar när jag ska arbeta. Om arbetsstycket sitter stadigt har man båda händerna fria för att kontrollera sina verktyg, och kan jobba mycket snabbare och säkrare.
Jag har en specialbyggd arbetsbänk, men trängseln i lokalen på senare år har gjort att den har fått tjäna som en avställningsyta. Den har varit belamrad med allsköns prylar, grunkor, floggle-toggles och skräp och har inte använts i sitt normala syfte på år och dag. Men nu har jag dubbelt så mycket utrymme som förr, så jag har äntligen kunnat gräva fram den och kan stolt visa upp och börja använda den igen.
 
 
Jag fick idéen till denna bänk från gitarrmekargurun Dan Erlewine, som konstruerade en snarlik bänk för över tjugo år sedan, och visade den i sin “Guitar Repair” kolumn i Guitar Player. Jag modifierade den efter mina egna idéer, gjorde en ritning, och tog kontakt med gamla ärorika AB Bröderna Sjöberg i Stockaryd. Som tur var blev Torsten Sjöberg - nu pensionerad, men fortfarande aktiv med sina egna projekt - mycket intresserad av “min” konstruktion och erbjöd sig att bygga en åt mig mot att han fick tillverka en serie till försäljning på Hantverksmässan i Tyskland. (Ett tiotal såldes i Tyskland och ett par, tre stycken i Sverige.)
Bänken har T-spår som ett maskinbord, fast gjorda i trä (massiv bok). Med några spännare och träblock kan man spänna fast nästan vad som helst!
 
 
På nästa bild har jag ett kroppsämne uppspänd med en fräsmall på ovansidan och en korkskiva emellan ämnet och bänken.
 
 
Då kan jag tryggt ösa på med den stora handöverfräsen i vetskap om att arbetstycket sitter orubbligt fast.
 
 
Med de längre spännarna kan man spänna fast akustiska instrument.
 
 
Eftersom de flesta akustiska gitarrer har välvda baksidor gjorde jag fyra stycken små höjdjusterbara stödanordningar där den övre delen sitter på huvudet av en vagnsbult, så att den kan luta och anpassa sig till instrumentets form. Det går till och med att spänna fast en Ovationgitarr.
 
 
Bänken har även en annan egenskap. Genom att dra ut fyra pinnar, en i varje hörn (på bild 1 kan man se en röd knopp på hörnet av bänken närmast kameran, och en svart knopp på den andra synliga hörnet), kan man rotera hela arbetsskivan 180 grader på de mittmonterade axlarna och utnyttja andra sidans finurligheter.
 
 
 
 
Nu fungerar bänken mer som en vanlig Sjöbergs snickarbänk, med en framtång och rikligt med strategiskt placerade hål för snabbspännare på ovansidan och framkanten. En dubbelrad med hål för bänkhakar gör det lätt att limma ihop kroppsämnen o dyl. och en gammaldags (men lika effektiv för det) ”luthier’s vise” är monterad på vänstra kortändan.
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner