banner Skandinaviens ledande gitarrportal

Basgång för 15-tummare

Av Jan Olof Strandberg
För första gången sedan 70-talet har jag åter börjat gilla femtontums högtalarlådor! Jag var på ett jazzgig för några veckor sedan och använde husets 15” högtalarlåda. Soundet blev stort och funkade riktigt bra med min 5-strängade bas. Först tänkte jag att det kommer att bli ett bumligt oklart sound, men nej, det blev tvärtom, fylligt och klart. Basen hamnade i en rätt frekvens, alltså inte där gitarren ligger utan betydligt lägre. Det är i och för sig inget fel på 10”-element fast de är fokuserade på ett riktigt ”tight” mellanregisterljud, men den här gången passade ett större element bättre in i ljudbilden med en jazz trio där volymen inte var så hög. 
Om man betänker vad Jaco Pastorius använde på sin tid så var det först stora Acoustic-lådor med 18-tumselement och senare 15-tumselement. Han använde ju främst diskantmikrofonen vid stallet på sin Fender Jazzbas, så det var nog smart att använda stora element för att få ett riktigt stort ljud!  
Månadens spelexempel är en basgång som jag lirade med jazzgitarristen Tommi Varjola på hans nya kommande platta. Basgången ser ganska enkel ut och det är den också, kanske för somliga. Tempot är dock ganska snabbt, ca.160 bpm och det är några trioler som kan vara lite krångliga här, i synnerhet när man i första takten måste nå G# noten på G-strängen direkt efter triolen. Kan tyckas lite krångligt när man lirar låten i rätt tempo.
Soundet som jag använder här är ett ganska distinkt stallmikrofonsound. Passar för övrigt utmärkt till en förstärkare med ett 15-tumselement när man lirar live!
FUZZ 4/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner banner