Skandinaviens ledande gitarrportal

BearFoot Pale Green Compressor & Xotic SP Compressor & Wampler Ego Compressor

Av Mats Nermark
 
Kompressor är nog en av de mest debatterade effekterna. En del tycker det förstör ljudet och vissa kan inte spela utan. Här följer tre variationer på temat: BearFoot Pale Green Compressor, Xotic SP Compressor och Wampler Ego Compressor.
 
 
BearFoot Pale Green Compressor
Vår egen landsman Björn Juhl har nått stor framgång med sina handbyggda BJFE-pedaler. Då det blev stor efterfrågan lät han finska Mad Professor serietillverka sina pedaler. Det verkade inte minska efterfrågan på de handbyggda så nu låter han Donnerbox i USA under namnet BearFoot bygga vissa av hans pedaler och Pale Green Compressor (PGC) är en av dem.
Kontrollerna är få och består av Volume, Compression och Tone. 
PGC är känd som en transparent kompressor och med detta påstående vill man säga att den inte förvanskar ditt ljud utan bara jämnar ut dess dynamik. Det tycker jag stämmer gott. Jag har svårt att höra exakt när den går i kompression vilket också gör den väldigt lätt att ställa in. Man drar upp Compression tills man får en jämnare ljudbild och så är det klart. Vill man förändra klangen vrider man på Tone. PGC är en av de bästa kompressorer jag testat för att just jämna till ljudet och det fungerar bra även på distat ljud vilket långt ifrån alla kompressorer klarar av. 
Det är dock inte den bästa kompressorn för funk och country där kompressor nästan är obligatorisk. Visst ger den lite extra attack men det är inte den ”squish” jag vill ha. 
Ett problem som många kompressorer har är att de fungerar mindre bra tillsammans med humbuckers. Signalen från mikrofonerna är helt enkelt för stark och ger då pedalen ingen möjlighet att justera insignalen. Med PRS McCarty 57/07 humbucker som, för en humbucker, har en relativt svag utsignal hördes kompression redan när Compression stod på minimum och det blev snabbt mer när jag sedan ökade kompressionsgraden. Här skulle det ha känts bra med en kontroll för attack för attacken är väldigt markant. Funkar bra till viss pop och rock men vill man spela mer finstämt så krävs det mer inställningsmöjligheter.
 
 
Fakta
BearFoot Pale Green Compressor – BJF Design
• Pedalkompressor
• Volume, Sustain, Tone
• 9 volt batteri eller batterieliminator
• Pris: 2 195:-
• www.thesegoto11.se
 
Xotic SP Compressor
Här är testets minsta pedal men den har överraskande kontrollmöjligheter. Förutom rattar för Blend och Volume och en switch för att ställa om mängd compression/sustain finns det 4 DIP-switchar inne i pedalen du kan ställa om. Dessa är attack-tid, release-tid, High Out Filter och Input Pad. Personligen gillade jag standardinställningarna bäst för singlecoil-gitarrer som strata och tele men den fungerade bättre med humbuckers med Input Pad aktiverad. Men även med Input Pad på så fungerar det mindre bra med humbuckers som har starkare utsignal än en traditionell PAF. Blend kommer väl till pass här för den fungerar som en mixkontroll där du mixar den komprimerade signalen med originalsignalen och på så vis kan få trycket från kompressorn utan att tappa transienten i originalsignalen. Väldigt effektivt i många sammanhang.
Om jag vill åt kompressorljudet som favoriseras av många studiomusiker som ger täta klanger av den typ som Michael Thompson är känd för så kan jag sluta leta för här finns det ”in spades”. Rena sololjud med strata är en fröjd för örat och sitter fint i mixen. Med High Out Filter aktiverat rundar den av diskanten på ett snyggt och behagligt vis. Vill jag ha funkigt ljud fungerar det bra om man ställer upp Blend mer mot klockan 4. Country fungerar hjälpligt och blir bättre om man justerar DIP-switcharna. Generellt sett är detta ingen transparent kompressor utan det hörs verkligen att man slår på pedalen.
Att spela distat med humbuckers fungerade hyfsat bra med Input Pad aktiverad och lite rattande av releasetiden för att det skulle passa olika humbuckers.
Att ha DIP-switcharna ökar förvisso pedalens allsidighet men i och med att de sitter inne i pedalen och man måste skruva av 4 skruvar för att nå switcharna så ser jag pedalen mer som ett slags ”set-and-forget” där man väljer vilket ljud man vill ha och så får det vara så. Ur det perspektivet är pedalen rätt begränsad men är man å andra sidan nöjd med begränsningen så är det ett mycket bra ljud man får fram. Vill jag å andra sidan ha ett annat kompressorljud så får jag antingen ta fram skruvmejseln eller köpa en pedal till. Jag önskar att Xotic erbjuder en fysiskt sett större pedal med kontrollerna på utsidan.
 
Fakta
Xotic SP Compressor
• Pedalkompressor
• Volume, Blend, Sustain
• Interna DIP-switchar för Attack, Release, High Out Filter och Input Pad
• Endast batterieliminator
• Pris: 1 395:-
• www.thesegoto11.se
 
Wampler Ego Compressor
Detta är testens vinnare när det gäller kontrollmöjligheter. Här kan man ställa in Blend, Attack, Volume, Tone och Sustain. Det borgar för en flexibel ljudformarupplevelse vilket det också är. Här finns möjlighet via Sustain, Attack och Blend att ställa in ljudet så det blir precis så snärtigt och spänstigt som man vill i varje musikaliskt sammanhang. Vill man spetsa till det lite ytterligare finns Tone. Med Blend mer mot noll och med Volume upp mot max blir det en bra booster som kan göra ljudet fetare om man så önskar. Det är som om Brian Wampler tagit det bästa av många andra kompressorer och satt ihop en fungerande design.
Ego är min favorit för funk och country tack vare att jag kan ställa Sustain och Attack så att det passar precis som jag vill ha det. Här kan det bli både snäppigt och snärtigt och med Tone kan jag se till att det inte blir för vasst. Vill jag ha lite mer modern country med crunchigt ljud är det inga problem för jag kan snabbt och lätt justera pedalen för det nya ljudet. Detta är också en kompressor som hörs när man spelar. Om man har Blend på max men om man bara vill ha lite kompression och stadga till ljudet är den rätt så transparent. Med en Edwards 335-kopia Blend på kl. 10, Attack på kl. 10 och Sustain på kl. 2 fick jag fram ett rent ljud med bra stadga och häng för smooth jazz. Ego är också lätt att ställa in för att få mer häng i distat ljud.
 
Fakta
Wampler Ego Compressor
• Pedalkompressor
• Volume, Sustain, Tone, Attack, Blend
• 9 volt batteri eller batterieliminator
• Pris: 1 995:-
• www.thesegoto11.se
 
Slutomdöme
Samtliga dessa kompressorer är bra, men på olika saker. BearFoot PGC är en transparent kompressor som jag skulle använda för att få mer stadga i ljudet med singlecoils, utan att det för den skulle låter som jag använder en kompressor. 
Xotic SP är suverän om man vill att det skall låta som på produktioner från Los Angeles där Michael Thompson är en av proponenterna. 
Wampler Ego är i mitt tycke den mest allsidiga av de tre och troligtvis en av de mer allsidiga på marknaden. Det finns kontroller att ställa in ljud för de flesta behov och musikstilar. Skulle jag bara använda en kompressor på mitt pedalbord så blev det en Wampler Ego.
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner