Skandinaviens ledande gitarrportal

Blackstar ID60TVP

Av Mats Nermark

Den nya ID-serien från Blackstar bygger helt och hållet på digital modellering vilket är väldigt spännande eftersom Blackstar åtnjuter ett välförtjänt gott rykte som tillverkare av traditionella rörförstärkare. Blackstar vet verkligen hur en riktig gitarrförstärkare skall låta och hur den skall kännas. 
ID-serien består av ett antal förstärkare som alla baseras på samma teknologi där man lånar friskt från traditionellt tänkande och digitala fördelar samtidigt som Blackstar inte alls är rädda för att trycka in sina egna idéer. ID-serien blir inte mindre intressant när man läser om Blackstars syn på de digitala kopplingarna där man via USB kan redigera förstärkarna med ett gratis program (Insider) som dessutom ger möjlighet att jamma till backing tracks och delta i en on-line community där man kan ladda ner program skapade av andra användare.  
True Valve Power (TVP). Hjärtat i alla förstärkare i ID-serien är True Valve Power som är ämnad att ge denna digitala skapelse samma dynamiska kraft som ett rörslutsteg. Ett stadigt återkommande klagomål mot digitala förstärkare är att de inte hänger med i dynamik och kraft när man spelar i ett band som spelar med kraft. Här skall TVP råda bot mot det problemet.
Blackstar är fiffiga nog att inkludera sex olika typer av slutstegskonstruktioner baserade på sina individuella rörtyper vilket i sin tur ger den karaktär dessa rörtyper är kända för. Man kan välja EL84, 6v6, EL34, KT66, 6L6 och KT88. Utöver detta väljer man den typ av förförstärkare som motsvarar den gainstruktur man vill ha. Här finns Clean Warm, Clean Bright, Crunch, Super Crunch, OD 1 och OD 2. Klangen formas inte bara av Bass, Middle och Treble utan också av Blackstars patenterade ISF-kontroll som steglöst låter dig gå från en amerikansk ljudkaraktär till en brittisk. 
I master-delen av förstärkaren finns mastervolym, presence och resonance. Dessa kontroller påverkar slutsteget och används till att finjustera ljudet efter den lokal man spelar i.
Effekter. Eftersom förstärkaren är digitalt baserad finns det ju all anledning att inkludera effekter och det har Blackstar gjort. Här finns modulation, delay och reverb. Varje effekt innefattar fyra olika typer där man väljer typ med en ratt och när man väl valt typ finns det möjlighet att justera en av effektens parametrar med samma ratt. Hur mycket effekt man vill mixa in styrs av ratten Level och slutligen finns en knapp som heter Tap där man kan knappa in tempo. 
På baksidan hittar vi högtalarutgång, linjeingång (ifall man vill koppla in en iPhone och jamma till iTunes), linjeutgång med högtalarsimulering och ett antal alternativ för styrning via fotomkopplare. Här finns för en enknapps fotomkopplare, Blackstars multifunktionsomkopplare FS10 och även MIDI In om man redan har en MIDI controller som till exempel Voodoo Lab Ground Control.
Ytterligare en fördel i den digitala världen är ju att allt kan programmeras och återkallas med en enda knapptryckning. Här sparas allt utom masterkontrollerna i minnet när man sparar. Eftersom syftet med masterkontrollerna är att finjustera förstärkaren för lokalen man spelar i är det ju en fördel att de inte ingår i programmeringen för då hade man fått justera alla sina program inför varje spelning. 
Ljud och spelbarhet. Jag har väntat över ett år på att testa ID-serien, sedan dess har jag hört tre övertygande demos, så jag kan lugnt säga att jag hade högt ställda förväntningar.
Det första som jag förvånas och gläds över är hur lätta digitala förstärkare är jämfört med rörförstärkarna jag fortfarande både använder och får till studion för tester. Trots sin låga vikt verkar ID-serien vara välkonstruerad och borde hålla bra.
Jag började med att gå igenom de 12 fabriksprogrammen man kommer åt utan fotomkopplare. Här visar Blackstar direkt att de inte bara har pejl på hur man bygger gitarrförstärkare utan också på att de vet hur olika förstärkare låtit genom åren. Det är sällan jag hör användbara presets men här är det riktigt representativt. Faktum är att jag direkt skulle kunna gå ut och ta ett gig med ID60.
Genast slår det mig vilken fantastiskt mycket bättre dynamik denna ID60 har jämfört med alla andra digitala förstärkare jag testat. För att se vilken effekt TVP har så stängde jag av den och då tvärdog upplevelsen av att spela på en bra förstärkare. Då lät den lika tamt som många av dess konkurrenter. Snabbt på med TVP igen och sedan får den stanna i det läget. Den enda anledningen till att TVP går att stänga av är antagligen att man vill demonstrera just skillnaden, för det är utan tvekan ett starkt försäljningsargument. Den kanske inte har exakt lika goda dynamik som en riktigt dyr och välgjord rörkonstruktion men den är mer dynamisk än de flesta budgetrörförstärkare som jag provat. 
Det är precis hur roligt som helst att laborera med förstegs- och slutstegstyp. En Clean Bright preamp och ett slutsteg med 6v6 gav enkelt en Blackface Deluxe som låter och känns fullt trovärdig. Warm Clean och EL84 låter nästen mer Vox än Vox. Crunch eller Super Crunch tillsammans med EL34 eller KT88 liknade olika inkarnationer av Marshall som var väldigt roliga att spela med. Man får absolut inte glömma den kraftiga påverkan som IFS har på klangen. Om man inte riktigt får till den som man vill med för- och slutstegstyper så kan man förändra mycket med IFS. Faktum är att ID60 är den första digitala förstärkare där jag tycker mig fått fram en karaktär som börjar likna de berömda Dumble-förstärkarna. Med en ES-335 gav jag mig på utflykt bland kontrollerna och lyckades hitta ett ljud som jag kunde spela mycket Carlton och Ford med. En Telecaster och EL84 låter Bryan Adams. Samma Tele med Clean Bright och 6L6 är Twin country med en kraft och attack i klangen som är precis det jag letar efter. Med en Stratocaster så är ju det inte långt till Marshall och en massa klassiska ljud.
Effekterna är av blandad kvalitet. Modulationen är OK, delayen fungerar bra medan reverben inte kommer upp till den klass jag vill ha. Här låter klangen lite metallisk och den vill aldrig riktigt blanda sig med originalsignalen utan känns hela tiden lite vid sidan om.
Eftersom jag spelar in mycket provade jag den högtalarsimulerade utgången som fungerade bra. Den klarade inte riktigt av att frambringa dynamiken i de rena ljuden på samma sätt som genom högtalaren men jag vill poängtera att den klarade av det avsevärt bättre jämfört med många andra förstärkare under 10 000:-.
Ett lite minus med förstärkaren är att den saknar hörlursuttag för de tillfällen man vill spela tyst och midnattsjamma till ett backing track utan att störa familj och/eller grannar. Man kan ju i och för sig dra ner mastervolymen så man inte stör men det är inte riktigt samma sak.
Blackstar Insider. Detta är programvaran du kan ladda hem och den finns för både Mac och PC. Den är baserad på Microsoft Silverlining som du måste ha installerat på din dator men den är gratis så det är OK. När jag hade ID60 för test och laddade ner Silverlining hade Microsoft precis gjord en uppdatering av den och då fungerade inte Insider. Därför kan jag inte ge något omdöme om den. 
Slutomdöme. Blackstar ID60TVP är en inspirerande och kul förstärkare. Jag tycker det är uppfriskande att se en förstärkare baserad på digital modellering som inte baseras på en massa presets som heter saker som ”British Plexi”, ”American Twang” och så vidare, utan istället ger mig möjlighet att på ett mycket enkelt sätt ”konstruera” mina egna förstärkare utifrån gainstruktur i försteg och rörtyp i slutsteg. På detta sätt kan jag tillsammans med de effektiva tonkontrollerna och IFS skapa de ljud jag vill och det är inga problem att få fram ljud som låter och känns som Fender, Marshall och Vox. Blackstar ID60TVP är inte dyr, låter bra, är väldigt flexibel och lättskött.
 
Fakta
• Gitarrförstärkare, combo
• 60 watt
• 1 x 12” högtalare
• Digtal modellering baserad på 6 olika gainstrukturer i preamp och 6 olika rörkaraktärer i slutsteget
• Lineutgång med högtalarsimulering
• Aux ingång 
• USB-kontakt
• Redigeringsprogram för PC/Mac
• Pris: 4 495:-
 
FUZZ 4/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner