Skandinaviens ledande gitarrportal

Boss GT-10B

Boss GT-10B är en riktigt rolig och välljudande effektburk som är väldigt enkel att komma igång med, och om man är kreativ finns det i princip ingen gräns för hur många parametrar man kan pilla med. Förutom effekterna finns många olika simulerade förstärkare och högtalare.
 Grundeffekterna är kompressor, overdrive/dist, preamp, EQ, delay, chorus, reverb. Naturligtvis finns en uppsjö varianter av alla. Dessa effekter har egna belysta väljarknappar på panelen, så det är lätt att se vilka som är på när man programmerar. Vidare finns varsin väljarknapp för FX-1 och FX-2 som styr en hel mängd olika effekter som wah, harmonist, eq, tremolo och så vidare.

Fyra rattar under displayen sköter de viktigaste parametrarna vid editering. Värdet och rattens funktion framgår hela tiden tydligt. Det går också att sköta mycket av editeringen med det stora inmatningshjulet och de fyra pilknapparna runtom.

Åtta fotomkopplare och en gaspedal gör det man vill att de skall göra. Fyra programväljarpedaler och två bankpedaler ger fyra ljud per bank och hundra banker. Två hundra ljud kan sparas av användaren. Två ytterligare pedaler kan styra de parametrar man vill eller sätta på eller av valfri effekt. Detta gör att varje programplats för ljud kan ha två varianter plus gaspedalen som till exempel kan vara volympedal eller wah.

Roland har insett att det kan vara bökigt med banker och presets, därför finns Manual Mode där varje pedal styr en önskad effekt. Resultatet blir som ett vanligt pedalbord där exempelvis första pedalen är distpedalen, andra pedalen kan vara tremolo och så vidare. Detta funkar mycket smidigt.

De vanligaste effekterna låter utmärkt. Allra roligast hade jag med phrase loop som kan spela in 38 sekunder och göra pålägg. Olika pitch shift-ljud som oktav och harmonist är också kul. Oavsett vilken equaliser man använder blir det lättjobbat eftersom ljudkurvan hela tiden syns på displayen. Ett fantastiskt verktyg när man jobbar med en lite krångligare parametrisk eq.

Många fabriksljud är fullproppade med effekter, så det är bra att rensa upp lite. Väljarknapparna gör det enkelt att trycka bort eller lägga till effekter. För mig var detta en bra väg in i systemet.

Några presets var riktigt användbara: Guitarsolo är väldigt läcker. Basljudet oktaveras upp så du blir gitarrist med ett otroligt maffigt sololjud i 80-talsstil, underhållande.

Bass synth har rejält feta ljud och Creamy ger ett skönt Jack Bruce-liknande distljud. Fretless Bass funkar sådär, det blir lite bwao-ljud vid anslagen, men bandlöst låter det inte i mina öron.

Simuleringarna av förstärkare och högtalare ger ljud i stil med originalen, särskilt användbart vid inspelning.

De två kanalerna kan ha helt separata effekter och mixas eller separeras. Separata effektkedjor kan gå till utgångarna och ut till två förstärkare. Det går till och med att dela frekvenserna så att en förstärkare tar de höga frekvenserna och en annan de låga. Förmodligen kommer många att använda GT-10B mellan bas och förstärkare, men man kan vara mer fantasifull än så. I manualen beskrivs en koppling med GT-10:ans effektloop i kombination med förstärkarens loop. På så sätt blir det möjligt att välja om förstärkarens preamp skall vara inkopplad eller om GT-10-signalen skall gå in i förstärkaren först efter loopen. Har du flerkanaliga förstärkare finns också en utgång som kan styra kanalval. Man kan även använda sig av anslagsstyrkan (Dynamics) för att byta/koppla in den andra kanalen/preampen.

Globala inställningar finns naturligtvis och det är enkelt att ändra eq för hela pedalen. Stämapparaten aktiveras med en liten knapp på panelen, men kan läggas in som en effekt till önskad preset/pedal.

För mer avancerade användare finns allt man kan önska sig av digitala utgångar, MIDI-styrning och USB-anslutning samt ytterligare kontrollpedaler.

Manualen är på engelska och är riktigt välskriven, det finns gott om bilder och exempel så det är lätt att hitta bland funktionerna. Ladda ned manualen från roland.com om du är mera nyfiken.

Slutomdöme

Det här låter bra, riktigt bra. GT-10B är en allt-i-ett-burk med effekter, förstärkarsimuleringar och fotpedal samt allt man kan tänka sig av kontrollmöjligheter. Användarvänligheten är på topp med exempelvis EZ-Tone som är ett valbart enklare sätt att skapa olika ljud. Vill du hellre ha total kontroll över varje liten parameter så finns det otroliga möjligheter även här. En utmärkt maskin för dig med experimentlusta.


Fakta

GT-10B

• Multieffekt för bas
• Två separata kanaler
• 400 presets varav 200 programmerbara
• USB-anslutning och digital utgång
• 542 x 272 x 77 mm,
• Vikt: 4,9 Kg

www.roland.se

Publicerad i nr 7/08
Boss_GT10B_374pix.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner