Skandinaviens ledande gitarrportal

Boss ME-70

Boss har sedan en tid haft två serier med programmerbara pedalbord. De mer detaljerade och fullmatade i GT-serien och de något bantade i ME-serien. Nu har Boss släppt en ny modell i ME-serien som för första gången använder sig av Boss välrenommerade COSM-teknologi.
 ME-70 innehåller mycket nytt jämfört med föregångaren ME-50. Största nyheten är givetvis att Boss har tryckt in en preamp som använder samma teknologi som storebror GT-10. Här finns 6 olika, och väl valda, förstärkarmodeller med högtalarsimulering om så önskas. Kompressorn har ytterligare en parameter att jobba med. Det finns dessutom fyra programknappar att trampa på istället för tre. Vad som inte är nytt men definitivt tål att nämnas är att ME-70 likt sin föregångare är byggd i ett robust chassi av stål och kan tåla åratal av relativt hård användning.

Vill jag använda ME-70 som en programmerbar multieffekt i pedalform så kan jag det. I Manual Mode så fungerar ME-70 som om jag spelade på fyra traditionella Boss-pedaler kopplade till en förstärkare med inbyggt reverb. I detta läge så speglar ljudet exakt de inställningar som du har på pedalbordet. Mitt favoritläge blev det programmerbara läget där jag tog fram det program jag ville ha med till exempel en lätt överstyrd Marshall med svagt delay och lite reverb för ett fetare rockkomp. Sedan trycker jag på edit-knappen och då blir ME-70 fullt redigerbar i realtid utifrån de inställningar jag programmerat. Då kan jag när det är dags för solo trampa in OD/DS och wah-wah och glädjas åt enkelheten och fokusera på spelandet.

Att programmera ME-70 är en baggis. Antingen tar du fram ett program du vill utgå ifrån eller går in i Manual Mode och vrid på rattarna till du är nöjd med ljudet. Tryck sedan på Write, välj den programplats du vill spara ljudet på och tryck till sist på Write en gång till. Man kan givetvis spara kontrollpedalens status så att wah-wah eller Whammy-effekten kan vara på så fort du tar fram programmet. Är man helt novis i ljudsammanhang finns EZ TONE som är förprogrammerade effektinställningar som du senare kan justera med effekternas rattar.

Ljud och spelkänsla

Har man en vanlig gitarrförstärkare kan man givetvis koppla in ME-70 i förstärkarens input med gott resultat. Jag provade med både en rörförstärkare (Traynor YCV-40) och en transistorförstärkare (Peavey Bandit som finns på så många skolor och ungdomsgårdar) och det fungerade bra med båda. Att gå in i förstärkarens ingång är lite synd eftersom förstärkarens egen karaktär då kan påverka ljudet från ME-70s förstärkarmodeller på ett mindre bra sätt. Då brukar det vara bättre att koppla in pedaler av denna typ i effektreturen i förstärkaren. Givetvis provade jag detta med ME-70 och fick utmärkt resultat. Här kom förstärkarmodellerna mer till sin rätt.
Eftersom jag ofta övar och jammar med min iPod på kvällar så ville jag givetvis prova hur det lät med lurar. Jag kopplade in ett par AKG K240 och en iPod för att ha musik att spela till. Sedan upphörde tidräkningen så som vanliga människor uppfattar den. Det var så bra och så roligt att jag spelade i timmar. Detta är minst lika bra som i min egen trogna Boss GS-10 och i den Boss GT-10 jag testade för ett tag sedan. ME-70 har långt ifrån alla funktioner, förstärkarmodeller och effekter som GT-10 men det den erbjuder gör den väldigt bra. När man betänker priset på 3 570:- så känns det rent löjligt bra.
För att gå från bra till ännu bättre visade det sig att om jag kopplar in en plugg i hörlursuttaget så aktiveras högtalarsimuleringen även på stereoutgångarna. Då kopplade jag ivrigt in ME-70 till mitt ljudkort och spelade in/lyssnade via ett par ADAM A7 studiomonitorer. Jag blev glad och spelade ännu mer.
Jag tog med ME-70 till ett stort och fint PA och kopplade in den rakt in i mixern och spelade och lyssnade genom scenmonitorerna och konstaterade snart att jag klarar mig alldeles utmärkt utan gitarrförstärkare. ME-70 tar till och med pedaler före på ett bra sätt. Jag kopplade in en Fulldrive 2 och en T-Rex Møller utan problem. Det går alltså att kombinera ME-70 med ett antal av dina favoritpedaler.
Jämfört med flera konkurrenter så kan det vid en första blick tyckas att ME-70 saknar en del funktioner och det kan vid en jämförelse mellan två broschyrer verka stämma. Men när man börjar spela så visar sig snabbt två saker. Det första är att ME-70 svarar på spelteknik, anslag och rattande på gitarrens volymkontroll på ett sätt som liknar en rörförstärkare mycket mer än samtliga jämförbara produkter, även sådana som kostar mycket mer. Det andra är att eftersom den är så enkel så tar den ingen fokus från spelglädje. Vidare bonus är ju att den fungerar i så många sammanhang. Jag tog med ME-70 till ett studiojobb där jag skulle lägga gitarr på musiken till en videosnutt. Där fanns tillgång till mycket digital utrustning och även ett par riktiga rörförstärkare. Jag kopplade in ME-70 direkt i mixern och sen var det bara att köra. Ett rent snyggt ljud med kompressor, chorus, delay och reverb för vackra arpeggios. Ett dynamiskt halvdistat ljud för mer muskulösa ackordmackor och ett torrt solo med mycket gain. Lätt som en plätt och alla blev nöjda.
Vill man använda ME-70 med en akustisk gitarr med B-band eller liknande system så går det också bra. Då kan man ta fram en 4-bands eq i preamp-sektionen.

Några favoriter bland förstärkarmodellerna är; Clean (prova gärna med lite Natural OD från OD-sektionen vilket ger nästan Carlton-liknande dynamik i övergången mellan rent och dist), Stack (som låter mer Marshall än min gamla Marshall jag sålde av för en massa år sedan), Lead Stk (tillåter mycket gain som ändå går att styra med anslag) och R-fier (som passar för tyngre saker).

Kompressorn låter bättre här än vad jag minns att den gjorde på ME-50. Det går att smälla på en del level här för att få lite mer skit i ljudet och spela Brad Paisleys licks utan problem. OD/OS bjuder på mycket skojigt för ljudrattare som jag. Boost är en ypperlig midboost som fetar till grundljudet på ett smakfullt sätt. Natural verkar vara ett sätt att ge den för tillfället valda förstärkarmodellen mer gain. Det känns och låter i alla fall så. OD-1 låter mer som en blandning mellan en OD-1 och en väl moddad Tube Screamer. Classic skänker en del Marshall-karaktär åt den valda förstärkarmodellen. Modulationseffekterna är precis så bra som Boss effekter brukar vara. Jag vet inte vad det är Boss gör med sina delay men jag har sedan länge tyckt att de fungerar så organiskt tillsammans med gitarr och sitter så bra i en ljudmix. Reverben likaså.

Slutomdöme

Ett programmerbart pedalbord av denna kvalitet med så bra ljud var helt otänkbart för bara några år sedan. Nu är det utan tvekan så att ME-70 är riktigt spännande inte bara för att den passar i så många sammanhang, låter bra och är billig. Det kommer att bli väldigt intressant att se om ME-70 kommer att vara den pedal som blir den som får fler gitarrister att börja hoppa över gitarrförstärkare på scen och i studio. Eftersom den är så billig kommer säkert många att skaffa den som en enklare andra rigg. När man väl har den så kommer nog nyfikenheten att ta överhanden och fler och fler kommer att använda den på sätt som de själva inte först trodde. Jag vet att jag aldrig förr tyckt att en produkt varit så här prisvärd. Var beredda på att den kommer att vara slut på lagret när ni vill handla.

Fakta

Boss ME-70
• Pedalbaserad gitarrpreamp/processor baserad på modelleringsteknik
• 6 förstärkarmodeller + 4-bands eq, compressor + 7 andra dynamiska effekter, 10 OD/Dist, 10 modulationseffekter, Wah-wah och 3 andra effekter styrbara från kontrollpedalen, delay, reverb och noise gate.
• Aux ingång
• Tuner
• 36 User, 36 Factory
• Hörlursuttag med högtalarsimulering
• Digital utgång
• Pedal för volym, wah-wah, pedal bend och annan realtidsstyrning

www.roland.se

FUZZ 6/09

BossME_70.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner