Skandinaviens ledande gitarrportal

Boss Micro BR Digital Recorder BR-80

Av Mats Nermark

 

Det är svårt att göra små produkter med många funktioner men Boss har lyckats med att balansera funktion och användbarhet. Boss BR-80 kan beskrivas som fem produkter i ett ”skal”. En 8-kanals digitalinspelare med effekter, en stereoinspelare med inbyggd stereomikrofon, en backing track-uppspelare, USB-ljudkort till din dator och en multieffekt för gitarr och bas. Men att bara skriva så gör inte produkten rättvisa eftersom alla delarna är integrerade med varandra. Mer om detta nedan.
Live Recording Mode. I detta läge fungerar BR-80 som en stereoinspelningsapparat med inbyggd stereomikrofon. 
Detta läge är medvetet begränsat i funktioner för att det skall gå snabbt och lätt. Man ställer rätt volym, trycker på REC och spelar in genom den inbyggda miken. Svårare än så är det inte. Man kan spela in med metronom om så önskas. BR-80 sparar ljudfilerna på SD/SDHC-kort och det är givetvis så att ju större minneskapacitet kortet har desto mer kan man spela in. BR-80 levereras med ett SD-kort på 2 Gb. Hur mycket som ryms på kortet beror på vilket ljudformat man spelar in med. Man kan välja 16-bit wave, eller mp3 (64 kbps, 128 kbps, 192 kbps, 320 kbps). Man kan vid uppspelning loopa ett visst stycke av låten. Man trycker då på loopknappen där man vill börja loopen och trycker igen där man vill att loopen skall sluta så loopas stycket och spelas upp. Vill man gå ur loopen trycker man helt enkelt på loopknappen en gång till. Eftersom det är enkelt så använder man det gärna för att kanske repetera ett visst stycke till det sitter ordentligt.
Jag provade att spela in lite låtidéer jag fick när jag hade framme min akustiska stålsträngade gitarr. Resultat låter inte som om jag spelade in i Abbey Road-studion men det blev överraskande bra med tanke på hur enkelt det var och vissa av tagningarna skulle jag utan tvekan ha använt i en slutproduktion där gitarren är en del i ett band.
Multi Track Recording – MTR. I detta läge är BR-80 en 64-spårs, 8-kanals digitalinspelare. På var kanal kan man spela in 8 spår (V-tracks) och när man mixar ner kan man bestämma vilket av de 8 spåren som skall låta för var och en av de 8 kanalerna.
Att spela in är inte svårt här heller och teckenfönstret gör det lättare. Där visas tid, takt, tempo, volym för varje kanal, in- och utvolym för hela låten samt status för varje kanal (record, solo, mute). Man kan låsa två kanaler som ett stereopar och då sker redigeringen för båda kanalerna samtidigt och denna inställning gör man innan man spelar in.
I BR-80 sitter en trummaskin som är förprogrammerad med en mängd rytmer i olika stilar. Det finns intro och avslutningar samt varianter på varje rytm. Dessa olika rytmer kan man själv sätta ihop till hela låtar om man vill. De användare som tycker detta är begränsande, kan importera egna trumarrangemang via SMF-import. Denna rytmmaskin kan synkroniseras med inspelningsdelen och kan användas antingen som en avancerad metronom eller så kan man ha med trumkompet i slutmixen. Trumdelen tar inga resurser från inspelningsdelen så i slutmixen har man då 8 kanaler plus trummorna. Trots sin lilla storlek har Boss tryckt in 9 olika trumset som passar olika musikstilar. Trumljuden är helt OK och fungerar utmärkt i denna kompakta apparat som guide track. När jag ville ha andra och bättre trummor spelade jag in ett trumkomp från en annan källa och när de första 8 kanalerna var klara gjorde jag en sub-mix till ett par V-tracks och så kunde jag spela in 6 till. Att sub-mixa digitalt förstör ju inte ljudkvalitén så 8 kanaler känns inte alls begränsande på samma sätt som det gjorde med min gamla 8-kanals rullbandare.
Självklart kan man använda multieffekten när man spelar in. Den har en massa bra fabriksprogram man kan ha nytta av. Inte minst som nybörjare. Man kan använda den när man spelar in och sedan som något annat när man gör slutmix på låten. Reverbets resurser tas separat från multieffekten så det är alltid tillgängligt. Tyvärr är reverbet den enda egentligen svaga punkten på BR-80. Håller man det på inte alltför stark volym och på relativt korta tider är det inget problem men när man drar på finns det risk att det börjar låta illa.
Eftersom BR-80 är digital åtnjuter man som användare en massa möjligheter när det gäller att redigera det man spelat in. Man kan flytta, kopiera och byta ut data mellan olika platser och spår utan att kvalitén försämras. Man får även lov att göra bort sig då man kan ångra sig med Undo-funktionen. 
Om man har spelat in en idé i Live Rec Mode och vill jobba vidare på den i MTR så är det fullt möjligt. Själv testade jag att lägga på en sångstämma och bas på den akustiska gitarridé jag snabbinspelat och det gick utan problem.
eBand. I detta läge kan man ha mycket kul. Det hade i alla fall undertecknad. Här har man tillgång till ett antal olika backing tracks av varierande längd och stil. Det är inga simpla och taffliga MIDI-komp som man så ofta hört från olika tillverkare utan här är det stundtals väldigt svängigt och riktigt kul spår att spela till. Om man tycker att spåren är i fel hastighet eller fel tonart kan man justera detta efter behov. Det hörbara resultatet blir väl inte jättebra men funktionen finns där om man behöver den.
Om man nu vill spela till andra backing tracks som till exempel BT King så går det alldeles utmärkt att importera dessa till BR-80.
Även i detta läge kommer den inbyggda multieffekten verkligen till sin rätt. Signalen från gitarren passerar 7 olika effektblock som i tur och ordning är Compressor/Limiter, Dist, Amp, EQ, Noise Gate, Modulation och Delay. Reverbet hanteras separat precis som i MTR-läget. 
Jag tycker att Boss COSM-teknologi har tagit några rejäla steg framåt. Boss effekter är som vanligt av hög klass så det som gläder mig är att förstärkarmodelleringen har utvecklats en hel del. Jag jämförde med en tidigare Bossprodukt och BR-80 vann klart den drabbningen tack vare bättre dynamik, bättre balans över hela frekvensområdet och en del klart förbättrade förstärkarmodeller. Mina favoriter blev snabbt Boss Clean och MS1959 men VO Drive överraskade också. Alla tre fixade ljud från rent till distat med stor spelvänlighet. I Dist-blocket finns ett antal musikaliska boost-effekter samt en modell av Boss egen Blues OD som gjorde mig glad. Vad mig anbelangar är multieffektdelen anledning nog att köpa en BR-80. 
En funktion som Boss inte berör med ett enda ord, som jag själv värdesätter väldigt högt, är att den accepterar analoga pedaler bra. Detta innebär att om man vill spela in med sitt pedalbord hemma och inte kan använda förstärkare, kan man koppla in sitt analoga pedalbord i BR-80 och använda den som interface. Jag kopplade in 6 olika OD-, dist- och fuzzpedaler framför BR-80 Boss Clean med gott resultat. 
Om man nu har ett backing track och hittat ett gitarrljud man gillar så vill man ju spela in och bevara det för eftervärlden. Inga problem. Det finns en inspelningsfunktion som mixar ihop backing track och gitarrspel.
Övriga funktioner. När man har spelat in något kan man via USB föra över sina verk till en dator. Det är också via USB som du för över dina egna backing tracks till BR-80.
Man kan också som jag tidigare nämnt använda BR-80 som ett ljudkort till datorn och det finns drivrutiner både för PC och Macintosh.
Till sist vill jag ge en eloge till stämapparaten i BR-80 som är en av de smidigast och lättydliga jag stött på.
Slutomdöme. Med tanke att priset på Boss BR-80 ligger på 2 360:- så är det fantastiskt att Boss fått in så många funktioner i en så pass liten och lättanvänd produkt. Jag hade inte varit förvånad om var och en av huvudfunktionerna hade kostat lika mycket som hela apparaten. Att man får allt detta för denna relativt sett låga summa är smått otroligt. Jag misstänker att väldigt många gitarrister kommer att stoppa en BR-80 i sin egen julklappsstrumpa.
Fakta
• Live Recording med inbyggd stereomikrofon
• 8-kanalers inspelning med 64 virtuella spår (V-Tracks)
• Digitala redigeringsmöjligheter
• eBand med en mängd backing tracks
• Multieffekt med algoritmer för elgitarr, akustisk gitarr, elbas, sång samt studio inklusive förstärkarmodellering
• USB-kontakt för överföring av data till och från dator (Mac och PC)
• Kan fungera som USB-ljudkort till datorn (Mac och PC)
• Sequencerprogrammet Sonar X1 LE medföljer utan extra kostnad
• Gitarringång för vanlig elgitarr/elbas
• Pris: 2 360:-
FUZZ 8/11

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner