Skandinaviens ledande gitarrportal

EBS FuzzMo

Av Lars Arvidsson
 
EBS lanserar en ny distpedal till bas - och gitarr. Om du gillar härdsmälta och inferno så är detta rätt pedal. 
 
Med gainratten helt nedskruvad distar det ordentligt och sedan är det bara att öka tills kablarna kokar. Full gain på den här pedalen ger riktig tokdist som låter trasigt, klistrigt, alldeles för mycket och alldeles underbart. Det bör nämnas att pedalen naturligtvis fungerar utmärkt även till gitarr.
FuzzMo hör till EBS nya större pedaler där det får plats fyra rattar. Det kan behövas lite mer kontroll för att tämja den här besten. 
 
Ljud
Halvdistade ljud är egentligen inte grejen med den här pedalen, men om du känner att mängden dist grötar ihop ljudet för mycket så finns räddning i blend-ratten. Här blandas distljudet med önskad mängd rent ljud, ett utmärkt sätt att behålla attacken i anslaget och kärnan i tonen. Med mycket inblandning av rent ljud låter själva distljudet som ett surrande i bakgrunden. Detta kan också vara funktionellt, men jag tror att de flesta som köper en vråldistpedal vill ha mycket dist och lite rent… 
Förutom blend finns de självklara rattarna gain och volym. Den fjärde ratten heter Shape och är en variant på tonkontroll. Istället för att bara skära bort diskant så kan shape-filtret ändra själva karaktären på distljudet. I teorin ändras filtret från trekantvåg till fyrkantvåg. Ljudmässigt innebär detta att distkaraktären går från dämpad och återhållsam till rejält taggig och klistrig. Med taggigheten följer också ett elakt mellanregister som skär igenom bra och gör att plektrumanslag kommer fram och ger variation åt ljudet. Med elakt mellanregister kommer ofta en önskan att göra ljudet lite snällare. EBS har tänkt på detta, en liten omkopplare kopplar in ett mellanregisterfilter som kan skära bort lite eller mycket mellanregister. Med minskad mid låter det fläskigare men snällare. Jag tycker att det är synd att ta bort elakheten i ljudet eftersom ljudet lättare försvinner i en bandsituation, men det är en bra möjlighet till variation.
 
Funktion
En röd lysdiod talar om när pedalen är på, och när batteriet börjar bli dåligt lyser dioden allt svagare. Utmärkt att kunna ha koll på batteriet. Självklart finns också uttag för separat strömförsörjning. Fotomkopplaren är av true bypass-typ, det vill säga pedalen är helt bortkopplad från signalvägen när man trampar ur den. True bypass är bra, men det är inte alltid idealiskt med en hel lång kedja true bypass-pedaler. Exempelvis är det ofta bra med någon form av buffer (förförstärkare) i början av kedjan.
Manualen är enkel och pedagogisk, här finns också några exempel på inställningar.
En smart detalj är att det självhäftande gummit till pedalens undersida ligger separat i kartongen, så att ägaren själv kan montera det vid behov. Väldigt smidigt för dig som istället vill sätta kardborre under pedalen för att få fast den i pedalbordet. 
 
Slutomdöme
Den här pedalen är till för dig som vill låta som om högtalarna brinner.
FuzzMo är en förkortning av Fuzz Mode Ultra High Gain Distortion. Namnet beskriver ganska väl vad pedalen handlar om. Extremt mycket dist helt enkelt. Grafiken på pedalen visar taggtrådar och även detta beskriver karaktären väl. Taggigt, vrålande och alldeles för mycket. Som gjort för dig som inte kan få för mycket.
 
Fakta
EBS FuzzMo
• Distpedal med extra hög gainnivå
• True bypass omkopplare
• Drivs av 9V-batteri, adapter (9-12V) eller fantommatning via stereokabel från en EBS förstärkare
• mått: 90 x 115 x 35mm
• Pris: 1 595:-

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner