Skandinaviens ledande gitarrportal

Eden EC8

Av Lars Arvidsson

Eden EC8. Kontrollerna är föredömligt enkla med tre rattar. Volymen behöver ingen ytterligare förklaring. Vidare finns Edens obligatoriska enhance-ratt samt en tonkontroll. Enhance är ett filter som tar bort ”ful”-frekvenser i mellanregistret och gör ljudet fylligare och snällare. Från opåverkat ljud längst till vänster till full enhance-funktion till höger. Filtret ger fylligare ljud och inställningar upp till klockan tolv låter utmärkt. Om Enhance ökas till mer än hälften börjar det låta för snällt och mellanregisterfattigt i mina öron, men det är ju en smaksak. Tonratten har sitt nolläge i mitten. Till vänster blir det basigare och till höger blir det mer fokus på diskant. Enkelt, funktionellt och passar till i princip alla ljud, dock utan den allra översta diskanten eftersom den lilla högtalaren har sina begränsningar.
Liksom alla förstärkare i Edens E-serie finns en inbyggd kompressor/limiter som dämpar signalen när förstärkaren blir ansträngd eller om ingångsnivån är för hög. Dämpningen sker ganska mjukt, men det känns genast att förstärkaren inte svarar på anslaget. Botemedlet är givetvis att sänka volymen. Vill man spela så starkt som möjligt är limitern lite irriterande, men å andra sidan hade det bara låtit illa om förstärkaren blivit för ansträngd vid lite högre volym. Funktionellt till vardagsrumsnivå alltså.
Hörlursförstärkaren räcker till bra och klarar även trögare lurar. En minitelejack är aux-ingång för att öva till musik. Som gjort för att repa in nya coverlåtar. 
Slutomdöme. Eden EC8 är ett utmärkt val om du vill ha minsta möjliga förstärkare som skall vara både billig och välljudande. Ljudet är mjukt men ändå klart. Bra aux-ingång och hörlursuttag är självklarheter på denna fina övningscombo.
Fakta
Eden EC8
• Transistorbestyckad bascombo
• 20 W RMS 
• 8” högtalare
• Kontroller för gain, enhance och ton
• Minitele ingång för telefon, mp3 mm
• 267 x 320 x 216 mm (BxHxD) 
• Vikt: 5 kg
• Pris: 1 050:-
FUZZ 6/13

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner