Skandinaviens ledande gitarrportal

Egnater Tweaker Head

Av Mats Nermark

Egnater Tweaker Head och Tweaker 112x högtalarlåda är en kompakt rigg med stora tonala möjligheter. 
Egnater Head är en 15-watts förstärkartopp som har två stycken 6v6 rör i slutsteget. Det vill säga samma typ av rör som sitter i en Fender Deluxe Reverb. Personligen har jag alltid gillat Fenderförstärkare som är baserade på 6v6 rör. De har ett underbart ljud och när slutsteget börjar svettas så har de en skön och väldigt dynamisk övergång till en mjuk dist. Fördelen med 6v6 är att man inte behöver spela sanslöst starkt för att få den här sköna övergången. Det ger samtidigt en nackdel i det att man sällan kan spela starkt med rent ljud. Bra grundförutsättningar med andra ord och då skall vi se hur egnater förvaltar dessa.
Kontroller. På frontpanelen finns, förutom de vanliga kontrollerna för gain, volym och ton, fem stycken omkopplare som har stor påverkan på ljudkaraktären. Dessa erbjuder stora möjligheter att ”tweaka” ljudet, därav namnet Tweaker.
De fem omkopplarna är Vintage/Modern, USA/AC/Brit, Hot/Clean, Bright/Normal och Tight/Deep och de är inte direkt självförklarande så här är en kort genomgång.
Vintage/Modern bestämmer hur klangen formas i slutsteget. Vintage ger en mjukare klang och lite mer ”studs” i slutsteget. Modern har en ”modernare” och vassare klang med snabbare attack.
USA/AC/Brit är en finurlig kontroll. Karaktären i en förstärkare definieras till stor del av hur tonkontrollerna är uppbyggda och konfigurerade. Bruce Egnater har byggt in elektroniken för de konfigurationer som finns i en traditionell Fender, en Vox AC30 och en Marshall och man växlar mellan dessa konfigurationer med denna omkopplare. 
Hot/Clean är en kontroll som i läge Hot ger en extra skjuts i signalstyrka genom förstärkaren.
Bright/Normal hittar man på många Fenderförstärkare och Bright levererar lite extra skimmer i diskanten. 
Tight/Deep är en kontroll man har nytta av om man kör mycket dist. Sätter man den i läge Tight så kapas en del basfrekvenser innan signalen går in i förförstärkaren för att undvika att ljudet blir bumligt och odefinierat i de lägre frekvenserna.
På baksidan finns en buffrad effektloop, uttag för 4, 8 eller 16 Ohms högtalare samt en strömstyrkeväljare vilket gör att man kan använda den var som helst i världen.
Ljud och spelbarhet. Med omkopplaren i läge USA var det inga som helst problem att få fram ljuvliga rena ljud med den dynamik som nästan bara en rörförstärkare kan ge. Bright ger en tydlig betoning i diskanten vilket är bra att ha om man skall spela mycket single string riff eller kompa i stil med Luther Perkins.
Men tack vare de övriga omkopplarna går det att få fram väldigt många fler klanger än de som man vanligtvis kan få fram i en liten förstärkare. I AC-läget kunde jag spela Shadows repertoar med trovärdighet. Lite tuffare ljud från the British Invasion går också att frammana. Läge Brit gav aningar om Marshall men där tycker jag det märks att det är inte bara tonkontrollerna som ger en förstärkare dess karaktär utan även slutstegets rör. Här är det nog lite för stor skillnad på 6v6 och EL-34 som sitter i en klassisk Marshall. Därmed inte sagt att det är omöjligt att ratta fram bra halvdistade ljud med en mer brittisk läggning. Man får jobba med tonkontrollerna, Tight och kanske även Vintage/Modern. 
När man drar Gain mot max och Hot aktiverad blir det en nästan fuzz-aktig karaktär på ljudet som minskar ju mer man drar på Master och då infinner sig en mer öppen klang.
Förstärkaren är förvånansvärt stark och har man inte en alltför volymstark trummis så kan Tweaker trots sina 15 watt fungera i många sammanhang. Där skulle jag dock önska att Hot/Clean var tillgänglig via pedal. Nu fungerar Tweaker väldigt bra med de flesta boost- och distpedaler så det går ju att ordna rätt lätt ändå. 
I studion är den en riktigt kul och användbar förstärkare där man kan utnyttja alla inställningsmöjligheter. Med tanke på hur billig den är så finns det nu ingen ursäkt för gitarrister att ha ett dåligt ljud.
Slutomdöme. Egnater Tweaker har fått lovord av så många jag träffat att det nu var kul att få testa själv för att se om den motsvarar det som sägs. Det gör den med ett plus i kanten för dess fina rena ljud och den sköna dynamiska övergången till dist. Att den dessutom ser bra ut gör ju inte saken sämre.
Fakta
Rörtopp
15 watt
2 st. 12AX7 i försteg, 2 st. 6v6 i slutsteg
3 omkopplingsbara konfigurationer för tonkontrollerna
Omkopplare för Hot/Clean
Omkopplare för slutstegskaraktär Vintage/Modern 
Bright switch
Buffrad effektloop
Pris: Tweaker Head. 4 295:-. Högtalarlåda Tweaker 112x. 2 995:-
FUZZ 6/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner