Skandinaviens ledande gitarrportal

Exotiska taktslag

Av Jan Olof Strandberg
Det är trevligt att spela med musiker från den yngre generationen. De är fulla med energi och sätter allt i spel, plus lite till. Många har friska idéer om hur det skall låta och har ofta en bakgrund från studier i klassisk musik och jazz. 
Månadens exempel är från en låt som vi för ett tag sedan lirade i studion med ett band som kalls Progression. En av gitarristerna som komponerade låten heter Jaan Jaanson och hör till den unga generationen med gedigen bakgrund. 
Det är ganska sällan man får spela låtar som vimlar av olika exotiska taktslag, så som i vissa klassiska kompositioner där taktslagen kan förändras ungefär varje takt! För en musiker som studerat klassisk musik är det inga problem att spela de skrivna delarna, de improviserade kan förstås vara en annan grej. 
Jag har börjat och lyssna på Dream Theater en hel del, inte bara för att de är duktiga musiker utan också för att låtarna är skickligt skrivna. Först kan det låta lite mekaniskt men det är det definitivt inte. 
Nu till månadens exempel. Här vimlar det av taktslag, främst 11/8 och 13/8 i början av låten. Den skrivna texten verkar inte så komplicerad men man måste se upp för de varierande taktslagen så att man inte missar några 1/8 noter för då kan det börja låta mycket exotiskt, till och med lite katastrofalt. Spela först långsamt och använd metronom, prova lite med fraseringen och spela några noter mer korta och några lite längre. Du kan också improvisera runt figurerna. Men det är viktigt att konstruktionen håller. 
Ja, det är väl bäst att ta fram de gamla dammiga notböckerna igen och gå igenom klassiska kompositioner av den här typen. Bara för övningens skull förstås!
FUZZ 3/12Riff.pdf Riff.mp3

 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner