Skandinaviens ledande gitarrportal

Lång sustain

Det är inte helt lätt att få riktigt lång sustain, åtminstone inte på öronvänliga volymnivåer. Om en sträng inte tillförs energi från någon källa, till exempel den akustiska energin från högtalarna, vid tillräckligt högt volym, kommer den att klinga ut och tystna helt efter några sekunder, om inte man processar signalen hårt med kompression, eller tonvis med gain i förförstärkaren.
 Ett annat sätt att få låååång sustain är att tillföra energi till strängarna magnetiskt, som till exempel den “elektroniska stråken” E-Bow. När den kommer i närheten av magneten i en mik, alstras ett magnetfält som får strängarna att röra sig fysiskt. Rolands första syntgitarr, den Les Paul-liknande G-500 (syntdelen hette GR-500) hade, istället för en halsmik, två magneter parallellt med strängarna under en täckplatta av plast (såg ut som en fyrkantig askkopp). När man kopplade in en lågvoltsspänning på strängarna alstrades ett fält som höll strängarna i rörelse tills man dämpade dom.
Det kanske mest lyckade kommersiella utförandet hittills är Fernandes Sustainer. Enheten finns som inbyggnadskit i två utföranden. I den enklare versionen (FSK-101) består den av ett kretskort för inbyggnad i gitarren, tillsammans med en speciell “drivermik” som sitter i halsläget. När sustainern ar avstängd funkar “driver”-spolen som halsmik. När effekten kopplas in tar kretskortet en signaltappning från stallmiken, förstärker den och återkopplar den till “driver”-miken, som då fungerar “baklänges” och håller strängarna i rörelse istället för att ta upp dess vibrationer. Hela härligheten drivs av ett 9-volts batteri - tyvärr käkar anordningen batterier, men det är priset man får betala...

Fernandes Sustainer-kort och batterilåda syns på bild 1, på fräsmallen som jag använder för att fräsa uttagen för dom om det inte finns plats i gurans kontrollutrymme. (Med tanke på alla täta batteribyten är det nog lika bra att installera batterilådan ändå, även om det skulle finnas plats för både kortet och batteriet inuti.)

På bild 2 har hålet för batterilådan frästs färdigt. Bild 3 visar kretskortet och batterilådan monterade på plats - återstår att göra en täckplatta för kortuttaget. Bild 4 visar de två omkopplarna som kontrollerar Sustainer-effekten, effekt av/på och “normal/harmonic mode”. I Normal-läget får man “Standard” sustain, det vill säga i samma tonhöjd som man spelar. I harmonic mode åker tonhöjden upp på 2:a övertonen.
Vad jag vet finns inte Fernandes Sustainer att köpa från någon svensk importör för tillfället, men man kan hitta den lätt på nätet (gå in t ex på http://www.aamps.us/fernandes_guitars/fernandes_sustainer.html ) och beställ hem från USA.

Min kompis Micke Bergstrand har gjort en egen sustainer av en trasig stratamik. (Varning! det här är ingen S-märkt lösning direkt.) Bild 5 visar konstruktionen. Miken sågades itu mellan D- och G-polerna. Två nya spolar lindades på de två halvorna (med betydligt tjockare tråd än den vanliga 42AWG som används i de flesta gitarrmikar). Halvorna limmades ihop igen och monterades i stalläget bredvid en EMG Select “enkelspolig” mik. En aluminiumlist monterades mellan “drivern” och EMG-miken för skärmning.

Bortsett från av/på omkopplaren (bild 6, mellan volym- och tonkontrollerna) finns det ingen extra elektronik i guran. Signalen tas ut genom det ursprungliga jacket och delas upp med Y-kabel till två förstärkare. Högtalarutgången från den ena kopplas helt brutalt tillbaka till gitarren genom ingångsjacket på sargen (bild 6), som är kopplad till drivern via av/på switchen. Finessen med detta arrangemang är att man kan koppla in diverse effekter - typ flanger och så vidare - i loopen och få ut massvis med spejsade ljud.
Vid första provet användes en 16-watts förstärkare, fullt pådragen, i återkopplingen - men efter några minuter började det lukta bränt, driverspolen blev rätt varm! Med lite mindre watt in till drivern fungerar dock denna enkla anordning förvånansvärt bra, tro det eller ej!

FUZZ 7/06




 
Fix_300pix.jpg

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER