Skandinaviens ledande gitarrportal

Hjälpmedel för hantering av din gitarr

Om man arbetar regelbundet med gitarrer kan det ofta vara värt att ägna lite tid åt till-verkning av hjälpmedel som förenklar hanteringen, då dessa hjälpmedel kan användas gång på gång på gång… De extra minuter som lagts på tillverkning av hjälp-medel kan betala sig flerfalt.

 Rutinjobb som bandslipning och bandbyten kräver att kroppens ytor bredvid hals-tungan skyddas, då det är hur lätt som helst att slinta med en bandfil eller annat verktyg och lämna fula märken. Detta problem existerar inte med gitarrer med skruvade halsar, då man kan ta loss halsen och förvara kroppen i fodralet medan man fixar och donar med banden. Men limmade halsar, och akustiska gitarrer, behöver lite säkerhetsåtgärder.

Till exempel; Les Paul gitarrer är knappast sällsynta i min verkstad, och de allra flesta behöver arbete med banden. Då halsmiken ligger farligt nära bandytans nivå är det tillrådligt att få den ur vägen. Man kan visserligen löda loss och ta bort miken helt, men för att spara in det momentet brukar jag ta bort miksargen och låta miken ligga tryggt kvar i sin urfräsning. (Bild 1). Maskeringstejp skyddar båda mikarna från metallspån från banden som annars kan fastna på polskruvarna.(Bild 2).

Då maskeringstejp skyddar ganska dåligt mot skrapskador brukar jag använda ”skydds-skärmar” av 0,6 mm tjock plektrumskyddsplast (typ till akustiska guror). Genom åren har jag tillverkat dessa till de flesta gitarrtyper, och använt dom hundratals gånger. Bild 3 visar Les Paul-skyddet, och på bild 6 sitter den på plats, fastsatt med maskeringstejp. Nu kan jag jobba på och ta i ordentligt när det behövs, utan att oroa mig för att lämna märken i lacken om jag skulle slinta lite. Jag har som sagt ett flertal sådana skydd, på bild 5 syns en Gibson Explorer som jag håller på att banda om. Skyddsskärmar för klassiska och dreadnoughtgitarrer syns på bild 6.

Ett annat verktyg som sparar mycket tid är min kombinerade bandklippare och bandham-mare (Bild 7). Jag såg detta i en Gibson ”factory tour”-artikel en gång och var tvungen att kopiera det. Det är en vanlig hovtång, med käftarna slipade för att kunna klippa av banden jäms med halskanten (bild 8) och med en sockel för ett plasthammarehuvud påsvetsat (En plasthammare lämnar inga märken på banden.) Jag har limmat enkla extrahandtag av trä på den för ett bekvämare grepp.



FUZZ 10/07




 
Fix.jpg

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER