Skandinaviens ledande gitarrportal

Grundjustering av gitarr

Gitarrsetup är inte ”rocket science” men man kan lätt irra bort sig om man försöker justera saker och ting i fel ordning. När man ska göra en grundjustering på en gitarr kan det vara klokt att börja med att sätta på nya strängar. All justering mår bra av att göras med nya strängar, som avslöjar mångt och mycket, genom att de alltid skorrar mest och låter renast när de är precis nya. Exempelvis intonering är bortkastad på gamla döda strängar. Ta bort strängarna och rensa greppbrädan. Gammal ingrodd smuts kan skrapas bort med kanten av ett kredit- eller telefonkort. ScotchBrite Ultra Fine (vit) är utmärkt för att polera banden och brädan med, och lämnar inga rester efter sig. 0000 eller 000 stålull går också bra, men lämnar en hel del finspån som gärna fastnar på mikarna som bör skyddas med maskeringstejp under jobbet, om man arbetar med detta.

Bara man använder lite bondförnuft är det inte kritiskt vilka medel man brukar för att rensa instrumentet – de flesta ”guitar polishes” gör ett bra jobb. Det som man ska undvika som pesten är möbelpolish eller andra medel som innehåller silikon. Silikon kan nämligen penetrera djupt in i träet genom vissa lacker, och genom lacksprickor. Lacket kan då förlora sin fästförmåga och flagna av. Det blir även svårt att få lack att fästa vid reparation eller omlackering. Greppbrädesoljor borde användas med måtta, och ganska sällan. Några droppar räcker till hela brädan, som sedan skall poleras av med en torr trasa.

Innan man sätter på de nya strängarna är det smart att kolla att alla skruvar till halsen, axelremshållare, stämskruvarna, jackplattan, plektrumskyddet och så vidare, sitter tajt. Träskruvar som bara roterar för att gängan i träet är förstörd, åtgärdas lätt genom att limma en träplugg av lämplig storlek i hålet och sedan borra ett nytt hål av samma diameter som skruvens kärndiameter. Tändstickor är inte att rekommendera, då de är gjorda av mjukt trä - runda tandpetare fungerar däremot utmärkt, eftersom de är oftast gjorda av lönn eller annat hårt trä (så att man inte får flisor i munnen). Till större hål kan man använda träpluggar från järn- eller hobbyhandeln.

Kolla och eventuellt dra åt gängade stämskruvsbussningar (en 10 mm hyls- eller ringnyckel passar de flesta - se bild 1), och justera stämskruvarna. Om du har öppna stämskruvar, kolla de små skruvarna som håller kuggarna på axlarna och dra åt dom om de är lösa. Om stämskruvar är inkapslade, kolla de små skruvarna som sitter i vreden (bild 2). Skruven håller vredet på plats och justerar även trögheten, men om man drar åt den för hårt kan kuggarna tryckas så hårt mot varandra att de slits ut på nolltid. För övrigt håller stämningen inte bättre för att stämskruvarna är tröga. Den lilla skruven ska bara dras åt lagom hårt så att stämskruven känns jämn och behaglig när den vrids runt, varken löst eller svårvriden - som en bra kameralins. Justeringen görs bäst utan sträng påsatt, så att man känner själva stämskruvens tröghet och inte strängens spänning.

Band

Granska banden både innan och efter du sätter på strängarna. Oavsett storleken, ska banden vara utan repor och vassa kanter, och ska inte visa några gropar (som på bild 3) efter strängarna. Det ska inte peta ut några vassa bandändar på sidorna av greppbrädan.

Bandytan kollar man lättast med strängarna påsatta. Håll gitarren under starkt ljus och sikta nerför halsen, både från huvudändan och kroppsändan. Håll så att du tittar "mellan" strängarna och bandtopparna, och kan se skuggorna av strängarna på banden. Det borde se ut som en ”motorväg" – sex helt raka linjer. (Detta är lättast att se med blanka, polerade band och nya strängar.) Bandytan ska vara helt jämn, det vill säga, alla band ska ha sina toppar i exakt samma plan.

Om bandytan är dålig men banden sitter som de skall och det finns tillräckligt mycket metall kvar, kan de slipas. Det är nog bäst att låta en yrkesman göra jobbet om man inte vill öva på några gamla vrak innan man ger sig på sin ’57 strata…

Behöver banden bytas bör man absolut anlita en yrkesman om man aldrig har försökt – framgångsrikt – förut.

Nästa gång ska vi fortsätta med att kolla övre sadeln, att justera halsens relief med hjälp av dragstången, och att ställa in stränghöjden.



FUZZ 1/09




 
Fix_gitarr_250pix.jpg

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER