Gretsch G7593T-BD Billy Duffy Falcon & G6131T-TVP Power Jet Firebird
Av Mats Claesson
Många av Gretsch gitarrmodeller drar sannerligen ögonen till sig, inte minst de två modellerna i detta test, Billy Duffy Falcon och Power Jet Firebird.
Gretsch White Falcon kan man se hängandes på en hel del gitarrister, och är det någon som verkligen har anammat denna modell är det The Cults gitarrist Billy Duffy. I rocksammanhang kan man nog säga att Duffy är synonym med White Falcon.
Även den mindre till storleken Power Jet Firebird är verkligen något att vila ögonen på. Båda gitarrerna är ögongodis så det räcker och blir över – men är samtidigt formidabla elgitarrer med otrolig attityd och unika sound.
Gretsch G7593T-BD Billy Duffy Falcon. Den med tränade ”White Falcon-ögon” ser omedelbart att Billy Duffys signaturmodell, istället för guldglitter i kantlisterna, har silverdito, samt övrig hardware i silver. Detta är den största visuella skillnaden från en konventionell WF. Andra detaljer är att halsjustering görs via en trussrod uppe på huvudet, att stallet är fixerat vid kroppen och att mikrofonerna är customlindade Filtrer-Tron med högre output än 70-talets Filter-Tron. Billy Duffy har dessutom valt att skippa plektrumskyddet.
Sidor, botten och lock är av lönn, halsen är tredelad; lönn/valnöt/lönn. Greppbräda i ebenholts och 12” radius. Banden är medium jumbo, 22 stycken till antalet och ett nollband. Mekaniken är Grover Imperial med Butter Bean-vred. Svajstallet är det urtjusiga Bigsby B6CW med den tunna, sirliga armen.
Spelkänsla och ljud. Med sin 17” vida, och 2.75” djupa kropp är det här en stor gitarr. Dessutom är huvudet stort och ytterligare accentuerat med de stora ”Butter Bean”-stämskruvarna. Trots detta känns BD-F inte på något sätt klumpig eller tung, tvärtom smälter gitarren in på bara kläderna och känns vibrerande och närvarande i hela sitt uttryck. Strängarna är lågt justerade och gitarren är nästan smärtsamt lättspelad, svarar tillbaka på anslag omedelbart och har, trots att det är en semiakustisk gitarr, en förvånande sustain som klingar långt, och med ett smattrande, snärtigt akustiskt ljud.
Jag kopplar in gitarren i en 100 W Marshall-stack och häpnar över hur speciellt det låter – både med renare och mer distade inställningar. Glöm genast bort Gibson- och Fenders ljudlandskap, det här är något helt annat, unikt… och vansinnigt bra!
Gitarren har tre vridrattar, samtliga volymkontroller. En volymratt för vardera mikrofon, samt en mastervolym vid cutawayen. En trevägs toggleswitch gör det vanliga; byter från halsmik till stallmik och båda två i mittläget. En bredvidsittande, identisk switch ger tre olika tonala lägen; Läge 1; ”medium level” med avrundad diskant. Läge 2; normalläge med öppet spjäll. Läge 3; ”slight level” med avrundad diskant.
Speciellt sound. Det är med Filter-Tronmikarnas accentuerade mellanregisterkurva och de tre fasta tonlägena man kan åstadkomma Gretsch speciella, lite kärva men ack så lödiga ljud. Det måste nog sägas att det är med halv- till heldistade inställningar man lättast hör den unika ton denna gitarr levererar. Om man jämför med konventionella humbuckers, som ger en jämn, fet ton – och singlecoil-mikar som ju har ett något mer ”metalliskt” sound, kan man säga att Filter-Tron-mikarna lägger en mer grovkornig, sandig yta till ljudet.
Mikrofonerna har en ganska hög output, och detta tillsammans med lockets ”stelhet” – beroende på en så kallad ”Sound post” bracing bestående av två klossar som spänner mellan bakstycket och locket – samt relativt små f-hål gör gitarren ordentligt rundgångstålig. Jag drog på rejält med volym och gain på förstärkaren och kunde spela svinhögt utan att rundgång uppstod.
Slutomdöme. Billy Duffy Falcon är en gitarr som utmärker sig visuellt. Den är stor och, måste man väl ändå påstå, prålig. Dock är det så att genom att använda silverglitter istället för guld-dito, gör att gitarren känns lite mindre ”Las Vegas” – om man nu överhuvudtaget bekymrar sig för detta. Lämnar vi det visuella därhän är BDF en alldeles otroligt skön gitarr att spela på, med ett eget tonspråk och med en rejäl skopa uppstudsighet.
Känner man att det är dags för en lite ”större” gitarr att hänga på sig tycker jag absolut att denna modell är värd en provspelning – om inte annat så för att sätta lite silverkant på tillvaron.
Gretsch G6131T-TVP Power Jet Firebird. Nog är det så att man väljer, och spelar på vissa gitarrer på grund av hur de ser ut. Det går inte att komma ifrån att den illröda Power Jet Firebirden är riktigt läcker. Det här är en gitarr som verkligen pockar på uppmärksamhet.
Gitarren har en semiakustisk mahognykropp med ett välvt lock av laminerad lönn. Halsen är av mahogny med en 12” radius greppbräda i ebenholts. Banden är 22 stycken medium jumbo. Stämskruvar är låsbara Sperzel.
Kontrollerna har samma konfiguration som ovan beskrivna Billy Duffy Falcon – alltså två volymrattar samt en mastervolymkontroll, en trevägs toggleswitch för mikrofonval och en switch för tre tonala lägen. Svajstallet är ett Bigsby med så kallad flat handle. Mikrofonerna är två stycken TV Jones Power Tron.
Spelkänsla och ljud. Av naturliga skäl jämför man två gitarrer av samma märke när testet drar igång. Där Billy Duffy-guran har ett lite rundare, lösare utryck, lämnar Power Jet-modellen ett styvare intryck. Power Jet känns lite mer som en konventionell elgitarr trots att den är semiakustisk. Visserligen låter Power Jet en aning mer akustiskt än, låt oss säga, en Les Paul men det råder inga tvivel om att den uppmanar en att plugga in – and get on with it!
Sagt och gjort; samma 100 W Marshallstack får agera testrigg och bara några ackorddragningar senare förstår man varför till exempel Malcolm Young i AC/DC använder en Gretsch.
Heta mikrofoner. TV Jones Power Tron-mikarna är duktigt heta men har den där omisskännliga kärvheten som på samma gång låter både fett och tunt. Jag vet inte vad det är med de här mikrofonerna, men det låter absolut stenhårt även med ganska lågt inställda gain-nivåer på förstärkaren. Det är som om mängden dist inte behöver ökas för att det skall låta ”hårdrock”, utan nästan tvärt om. Med ett mindre förlåtande sound i stärkaren ökar man instinktivt anslagsstyrkan och skapar på så sätt en rent fysisk attack som den här typen av gitarr förmedlar på ett omedelbart sätt som stärkaren svarar på. Det låter faktiskt som om man är förbannad när man spelar…
Den här typen av ljud är inte ”bättre eller sämre” än det ljud man får med humbucker- eller singlecoilmikar – bara annorlunda, och väldigt användbara!
Lite beroende på vad man har för teknik och uttryck när man spelar soloslingor, kunde jag konstatera att jag ville öka mängden gain vid solospel, just för att få en något mer ”sweet” ton och få gitarren att sjunga ut. Ungefär som med P90-mikar får man en otroligt bra kombination av stärkardist och gitarrens strängljud i ett och samma paket. Den här gitarren rockar stenhårt!
Slutomdöme. Gretsch Power Jet Firebird har en mycket tilltalande sammansättning av utseende, spelkänsla och ljud – den känns och låter som den ser ut, helt enkelt.
Om du är sugen på en Gretsch men kanske inte vill ha en ”jazzburk” på magen utan en mer konventionell elgitarr, men ändå vill känna på Gretsch unika sound så måste den här gitarren testas. Faller du inte genast för hur snygg den är, faller du troligtvis i samma stund som du pluggar in den i stärkaren.
Fakta
Gretsch G7593T-BD Billy Duffy Falcon
• Sexsträngad semiakustisk elgitarr
• Kropp av lönn
• Hals: tredelad: lönn/valnöt/lönn
• Greppbräda: 12” radius, ebenholts
• Band: 22 st. medium jumbo (med nollband)
• Mekanik: Grover Imperial med ”Butter Bean” vred
• Mensur: 25.5”
• Mikrofoner: Hals – Custom wound Black Top Filter Tron med Fillister Head Machine Screw Pole Pieces, 3-point adjustable 70’s style metal bezels.
• Stall - Custom wound Black Top Filter Tron, Hex Socket Cap Screw Pieces, 3-point adjustable 70’s style metal bezels
• Pris: 42 500:-
Gretsch G6131T-TVP Power Jet Firebird
• Sexsträngad semiakustisk elgitarr
• Kropp: mahogny
• Hals: mahogny
• Greppbräda: 12” radius, ebenholts
• Band: 22 st. medium jumbo
• Mekanik: låsbara Deluxe Sperzel
• Mensur: 24.6”
• Mikrofoner: 2 st. TV Jones Power Tron
• Pris: 26 900:-
FUZZ 6/13
Fler artiklar
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se