Skandinaviens ledande gitarrportal

Hagström Metropolis C

Av Jörgen Cremonese
 
Man skulle kunna använda fotbollslaget som metafor för Hagström, man kan bygga från grunden likt ett Åshöjdens BK med redan känt material för att sedan envetet fylla på med egenutvecklade förmågor. Det har hittills funkat bättre än okej, och läsaren vet ju hur sanslöst många gitarrer vi kikat på de senaste åren som kommit från Hagström Guitars. Akustiska gitarrer, jazzburkar, vanliga elgitarrer för alla genrer, barytongitarrer, basar och så vidare. Detta har dessutom skett under en av västvärldens största ekonomiska kriser – Hagström har definitivt lyckats etablera sig och tagit en naggande god del av kakan på bekostnad av de stora aktörerna som kanske inte är på hugget utan gått på defensiven och försökt fejka både frispark och straff som ett hopköpt lag, storklubb men utan klubbkänsla…
 
Metropolis C
Vi börjar med att titta på Hagström Metropolis C. Testexemplaret är svart och har ett formspråk som andas 60-tal, klassisk garagerock och skramlig punkabilly. Priset är mycket rimligt, 4 450:-.  Gitarren är utrustad med Hagströms egna Custom 58 C humbucker i halvtäckande mikkåpor som till utseendet minner om Filtertron och tillverkades för Viking Baritone. Halsen i lönn med resinatorgreppbrädan är bultad och kroppen i empress, kejsarträd, med ljudkammare… Och där hade jag alldeles fel, Metropolis är inte alls ihålig! När jag först plockade upp gitarren tog jag bara för givet att det fanns en ljudkammare i kroppen men en av kejsarträdets mest framstående egenskaper är den låga vikten. Metropolis C väger in på ynkliga 3.25 kilo - har det menlig inverkan på ljudet?
Svaret på frågan är ett rungande nej! För att tala klarspråk, Metropolis C kan vara den nya solida elgitarr som levererar mest ljud per valfri viktenhet. Det är otroligt vad gitarren sjunger redan på låg volym utan dist, med klar distinkt attack och ett surr av harmonik som sprids av kejsarträdet i kroppen med fasthet i den hårda lönnhalsen. En lustig detalj är att skalan i halsen är 648 millimeter, 25.5 tum för att prata i facktermer, vilket ju är Telecasterskala på en gitarr med single cutaway, alltså Les Paul. Enligt förståsigpåare har den här skalan en icke ringa inverkan på ljudet i instrumentet vilket ska bli klart, distinkt och med attack. Översadeln är 43 millimeter vid och radius är 15” vilket är lite udda och överhuvudtaget är halsen inte på något sätt insmickrande med en profil som är rejält femtiotalsfet. 
Metropolis C är en billig gitarr med riktigt bra detaljer, mekaniken är stadig och bättre än på flerfaldigt dyrare gitarrer, stallet är ett klassiskt Tune-O-Matic med långt spel så det faktiskt går att intonera lite knasiga dropstämningar. Det är enkelt att manövrera mikrofonerna med en trevägs omkopplare och två rattar för volym och ton. Metropolis C är bara gjord för att spela på och det gör den mycket bra! Rekommenderas till den ambitiöse nybörjaren i alla åldrar där hen kan spela vad fanken hen vill – men också till alla andra gitarrister, själv hade jag lätt ställt mig på scen och spelat träskbluesslide, Crampscovers eller genommörk post-punk.
Metropolis finns också som S-modell. Likadan som Metropolis C fast med två st singlecoils istället.
 
Fakta
Hagström Metropolis C, single cutaway
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av Empress, kejsarträd 
• Skruvad hals av lönn
• Greppbräda av resinator
• Mensur: 25.5”, 648 millimeter
• Radius: 15”
• Översadel: 43 millimeter
• Mikrofoner: Hagström Custom 58 Humbuckers
• Färger: Black, Creme samt Italian Red 
• Pris: 4 150:-, Metropolis S: 3 850:- 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner