Skandinaviens ledande gitarrportal

Hagström Northen Series Swede & Northen Series Super Swede

Av Jörgen Cremonese

Med en svengelsk twist på klingande Älvdalsmål släpper äntligen Hagström på förlåten och presenterar sin toppklass – Northen Series med de två gitarrmodellerna Swede och Super Swede. Gitarrerna är handbyggda i Tjeckien och bestyckade med mikrofoni designad av Johan Lundgren.
Redan för fem, sex år sedan spreds rykten om att Hagström planerade en modellserie i samma anda som större tillverkares custom shop, alltså gitarrer byggda för hand i speciellt utvalda material. Sedan dess har det spekulerats vilt om vem som ska bygga, var, när och framförallt hur, till vilket pris och så vidare. Faktiskt kan eder ödmjuke testare ha yttersta fingerspetsen med i spelet då jag redan från första början tjatade alldeles förfärligt mycket på Hagströms representanter att de naturligtvis skulle använda sig av den svenske mikrofonmaestron Johan Lundgrens kunnande. Som sagt, kanske en-nagel-på-lillfingret med i spelet och mer om mikrofonerna nedan. 
Under åren som gått har Hagström sonderat marknaden – provat sig fram och slutligen beslutat sig för att låta en liten välrenommerad tjeckisk gitarrfabrik ta sig an uppgiften att producera en volym av handbyggen. 
Nu är äntligen Northen Series här och framför mig har jag två vackra gitarrer, Swede i djupt vinrött och Super Swede i Cosmic Black Burst. Priset avskräcker sannerligen inte – 12 950:- för Swede och 14 650:- för Super Swede. Gitarrerna levereras i vintagedoftande hårda fodral med rejäl stoppning och grova läderhandtag. Redan vid första anblicken ger Swede och Super Swede starka signaler om kvalitet och sköna toner.
Lundgren gitarrmikrofoner. Johan Lundgren fick uppdraget av Hagström att designa ett mikrofonset för Northen Series. Aktörerna gick igenom Lundgrens ordinarie sortiment och samtidigt måste man hitta en tillverkare som kunde göra en stor serie utan att tumma på kvaliteten. Man hittade en grund att jobba vidare på i Lundgrens Smooth Operator, prototyper levererades från tillverkaren som utvärderades och slutligen godkändes av Hagström och Lundgren tillsammans.
Resultatet blev Mikrofonkonfigurationen No 2 Set, av vintagetyp med medeloutput i AlNiCo 2 där man bjuder på ett par ytterligare godbitar, dels kåpan och bottenplattan i nickelsilver/germansilver vilket är ett dyrt material men som ger en bättre ton och dels byggs mikrofonerna med två olika avstånd mellan polerna, 50 millimeter c-c och 52 millimeter c-c för perfekt korrespondens med strängen. Tråden som används är Plain Enamel som är dyrare än den tråd som normalt används och dessutom måste avisoleras innan den kan lindas och lödas. Halsmiken har färre varv än stallmiken för att balansera bättre.
Northen Series Swede. De 12 950:- den här vackra gitarren betingar känns initialt som ett lågt belopp, nästan lite väl billigt? Lätt misstänksam känner jag mig för, skärskådar infästningar, kantlister, lack, omkopplare och väger gitarren i handen, lägger den i knät och drar ett ackord. Visst finns de gamla klassiska Swedegitarrerna från 70-talet någonstans i bakhuvudet och jag jämför känslan i halsen, den omedelbara känslan av spelbarhet. Northen Series Swede har en kammarförsedd kropp och topp i afrikansk mahogny, limmad hals också den i mahogny med greppbräda i resinator – en trä-komposit som ser ut och känns exakt som ebenholts. Skalan är 24.75”, 628 millimeter med 43 millimeter vid översadel. Banden är 22 st. till antalet. 
Northen Series Swede är lätt, med mycket bra balans. Mekanik av superkvalitet, stallet ”Long Travel” Tune-O-Matic och mikrofonerna – Lundgren AlNiCo 2 i både stall- och halsläge givetvis med de två karaktäristiska mikrofon- och tonlägesomkopplarna. Jag måste också nämna den i mitt tycke synnerligen listiga stränghållaren som har stor massa men som inte är i vägen, lätt tillgänglig för strängbyte.
Jag kopplar in Northen Series Swede i min gamla Vox AC50-rigg, vrider upp volymen lätt, drar ett ackord och hör ett fantastiskt spektrum av toner som harmonierar långt upp i terser, kvarter, kvinter och oktaver, med en fast botten utan att vara baktung, klar topp utan att vara stickig och allt där emellan är mer än sympatiskt tydligt och fullt av harmonisk information. Oj, vad bra Northen Swede spelar och efter två minuters pillande och plinkande har all min misstänksamhet försvunnit – jösses, så bra har Hagström aldrig tidigare varit! Vi drar tillsammans – jag och gitarren, vidare på upptäcktsfärd, lämnar det rena jazz- och plonkpoplandskapet och drar vidare in i skitigare toners världar. Med slutstegsdistorsion kommer än mer av välljud, hänget är låååångt. Fönsterrutorna skallrar, det luktar riktigt varm förstärkare och nu hänger jag på effekter, distar, fuzzar, wahpedal, Northen Series Swede spelar makalöst bra och jag faller handlöst för gitarren.
Ja, så är det. Ibland händer det att man hittar något som faktiskt är en del av kroppen och sinnet som man inte visste man saknade, och Northen Series Swede är faktiskt precis så bra i min hand. Jag spelar riff och solon och gör det bättre än vad jag kan ens på mina egna gitarrer. Det är så en bra gitarr känns, just så enkelt ska det vara. Jag spelar mig igenom elgitarrens historia efter bästa förmåga och Northen Series Swede presterar på topp från början till slut. Northen Series Swede har inga begränsningar och låter betydligt dyrare än 12 950:-.
Northen Series Super Swede AAA-flame. I Cosmic Black Burst, transparent så att man ser den jättesnyggt flammiga toppen ger Northen Series Super Swede ett mycket gott första intryck. Med i grunden samma material som Swede; afrikansk mahogny i kropp och hals, resinator i greppbräda och de två Lundgrendesignade AlNiCo 2 mikrofonerna tar man ett lite annorlunda avstamp för Super Swede främst med den skönt flammiga toppen i lönn. Mått och skala i hals är även de en smula annorlunda, 25.5”, 647,7 millimeter. Kroppen är också annorlunda profilerad på baksidan, vidare har kropp och hals en smäcker klarlackad list i flammig lönn och slutligen ser vi inte den lilla coil tap-omkopplaren från förr utan nu har Hagström använt sig av push-pullpotar i tonkontrollerna. Northen Series Super Swede ser ut och känns som ett mer städat och högre utbildat äldre syskon än den impulsiva och spontana Swede och kostar lite mer, 14 650:- får du lägga för att bära hem gitarren i fodralet.
Jag kopplar in gitarren i förstärkeriet, hör omedelbart en variation i tonen jämfört med Swede. Här är det skillnaden i massa, material – Super Swede har en lönntop – och inte minst mensur som ger tonen en något annorlunda klang. Northen Series Super Swede ger en rik ton full av harmonik som korresponderar väl till utseendet. Liksom Swedegitarren spelar Super Swede precis allt lika bra men med en ytterligare dimension och det är förstås möjligheten att splitta mikarna till singlecoil. Du kan spela smalare toner, mixa ihop stallmik och halsmik där den ena är splittad som ger de extra nyanserna på paletten och gör Northen Series Super Swede lämpad för finlirarna, kanske framförallt för studiotekniker och producenter som ska klämma in gitarrtoner i massiva block av ljud.
Den ytterligt lite längre mensuren ger en smula mer utrymme för de täta ackorden och kanske är halsen generellt en aning mer bekväm än hos syskonet Swede, men det är förstås en rent subjektiv uppfattning. Klart är att Northen Series Super Swede i alla stycken är ett instrument fullt av musik och spelglädje, du kan vara Rune Gustafsson, Dave Grohl eller allt där emellan! 
Slutomdöme. Precis som Zlatan, Nina Stemme, Henke Lundqvist, Sven David Sandström och inte minst Volvo håller Hagström ställningarna gentemot resten av världen. Northen Series Swede och Super Swede är fantastiskt bra gitarrer som kan spela vad som helst när som helst och dessutom gör det bättre än allt i prisklassen. Ja, du måste upp till 20 000:- och däröver för att hitta instrument som konkurrerar när det gäller spelbarhet och utseende. Hagström har aldrig varit bättre och jag ger högsta möjliga betyg till Northen Series. För hugade spekulanter kan jag rekommendera att omedelbart ge er iväg till närmaste musikhandlare och provspela, ni kommer inte att bli besvikna!
 
Fakta
Hagström Northen Series Swede
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp i solid afrikansk mahogny med tonkammare
• Hals i solid afrikansk mahogny 
• Greppbräda i Resinator
• 22 band 
• Mensur: 24.75” – 628 mm
• Mikrofoner: 2 st. No. 2 Set, Lundgren Design AlNiCo2 humbucker
• HiCut, Normal, HiMidCut omkopplare
• Färger: Vinröd transparant, vit och svart.
• Inklusive hårt fodral
• Pris: 12 950:-
 
Hagström Northen Series Super Swede AAA-flame
• Kropp i solid afrikansk mahogny med tonkammare, topp i AAA lönn
• Hals i solid afrikansk mahogny 
• Greppbräda i Resinator
• 22 band
• Mensur: 25.5” – 647,7 mm
• Kantlist i flammig lönn
• Mikrofoner: 2 st. No 2 Set, Lundgren AlNiCo2 humbucker, splittbara med push-pull potentiometrar i tonkontrollerna
• Färger: Cosmic Black Burst och Tobacco Burst
• Inklusive hårt fodral
• Pris: 14 650:-
FUZZ 5/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner