Skandinaviens ledande gitarrportal

Homesick Mac - Slideintros del 1

I denna lilla artikelserie har jag valt ut tre slideintros inom bluesen.  Det första kommer från Muddy Waters och finns med i låten Mean Disposition. Muddy Waters använde detta intro även i andra långsamma och tunga låtar inom Chicagobluesstilen. I början av sin karriär spelade Muddy akustisk gitarr och använde sig mycket av de öppna G- (D G D G B D) och D- (D A D F# A D) stämningarna, men efter att ha flyttat till Chicago och börjat använda elgitarr så spelade han ofta slide även i vanlig gitarrstämning, därav detta exempel. Introt spelas med capot på tredje bandet. Tänk gärna E-ackord fast att tonarten blir G. Observera att tabulaturen anger de riktiga numren på banden, det vill säga inte räknat från capot.
Muddy Waters spelade elgitarr med en ganska kort slide av metall på sitt lillfinger och han använde tummen och pekfingret (med tumplektrum i plast samt ett fingerpick i metall) på sin höger hand till att plocka strängarna med. Hans stränghöjd var ganska hög på de tunna strängarna och han använde sig av strängset .012 - .056 på sin Telecaster.
Han spelade oftast odämpat bakom sliden med sin vänster hand. Denna teknik är annars väldigt vanlig och baseras på att man vilar något av fingrarna på ett antal strängar bakom själva slideröret. På det sättet får man ett rent ljud utan övertoner och biljud som uppstår annars när man inte dämpar. Det är dock bra att kunna spela både med och utan att dämpa bakom sliden för att få variation i sin ton och teknik. n
 
Exempel på Muddys slidestil på You Tube. 
FUZZ 9/11



Slideintros.pdf Slideintros.mp3





 
tavling_110719.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner