Skandinaviens ledande gitarrportal

Ibanez ES2 Echo Shifter

Av Mats Claesson

Ibanez ES2 Echo Shifter är ett analogt delay, robust byggt med sidor i trä och en skön retrokänsla i både utseende och ljud. Allting justeras manuellt, det vill säga inga menyer eller multifunktioner, utan allt är så föredömligt enkelt det kan bli.
I en allt mer digitaliserad värld tycks vårt effektsökeri dra sig åt det analoga hållet. Vi använder filter och appar som får våra digitalkameror att uppföra sig som sextio- och sjuttiotalens instamatic-kameror, vinylskivan (tack och lov) är på stor frammarsch tillbaka – och vi ser även att de gitarreffekter vi vill använda gärna får vara av analog typ.
Funktioner. Centralt placerad på Ibanez ES2 Echo Shifter finns ett skjutreglage för Delay time där man manuellt kan ställa önskad längd på delaystudsarna. Eller så kan man ”tappa” in delaytempot med en tap-footswitch, en av pedalens modernare features för övrigt, som sitter placerad nertill på pedalen tillsammans med footswitchen för FX (effekt).
Med Feedback-kontrollen ställer man in hur många delayreturer man önskar. I anslutning till kontrollen finns en funktion som kallas Oscillation on/off. Med denna i aktivt läge kan man öka intern feedback gain och här nå de mycket typiska analoga ”delaydist”-ljuden, då delayreturerna degenererar mer och mer och som lägger sig som en ljudmatta i bakgrunden.
Mix-kontrollen bestämmer mängden delayeffekt. Den tredje och sista vridkontrollen är Depth som styr den inbyggda modulationseffekten. Här kan man till exempel lägga till lite ”svaj” på delaysignalen. Modulationen är även den varmt analogt ljudande med bra kapacitet och kan användas mer konventionellt för chorusliknande effekter.
Kreativ delaypedal. De gamla analoga delaypedalerna gav tillfälle till att skapa helt makalösa effekter genom att – under pågående spel – vrida på kontrollerna och styra över pedalen med häftiga oscillationseffekter. På samma sätt kan man göra här. Med oscillation- och modulationsfunktionerna inkopplade kan man via Feedback-, Mix- och Depthkontrollerna, efter att ha skickat in lämplig ”ton” från gitarren, gå fullständigt loss och vrida fram grymt häftiga psykedeliska effekter om så önskas.
Nåväl, använder man Ibanez ES2 på ett mer konventionellt sätt har vi här en mycket varmt och organiskt låtande delaypedal som delar ut delayreturerna på ett mjukt och musikaliskt vis. 
Ibanez Echo Shifter låter helt enkelt som det gjorde förr med tapedelay och liknande apparatur, fast med bättre ljudkvalitet och utan onödigt brus och brum.
 
Fakta
• Analog delaypedal
• Kontroller: Feedback, Mix, Depth, Delay Time
• Inbyggd Oscillation och Modulation
• Taptempo via fotomkopplare
• Strömförsörjning: 9 V batteri, DC9V strömadapter
• Pris: 1 195:-
 
FUZZ 4/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner