Skandinaviens ledande gitarrportal

JAM pedals Ripple, Retro Vibe & Big Chill

Av Jörgen Cremonese

För fyra år sedan fick FUZZ läsare bekanta sig med något så exotiskt som handbyggda effektpedaler från Grekland. Välljud klätt i sprakande färger till en mycket rimlig peng övertygade och nu testar FUZZ tre heta pedaler från JAM pedals.
Jam pedals har sedan en tid distribution i Sverige, givetvis kan du fortfarande beställa ditt alldeles egna motiv eller välja någon av de många formgivarnas alster på JAM pedals hemsida. Dessutom kan du få flera av pedalerna byggda point-to-point för mellan 50 och 80 Euro i tillägg. 
Personen bakom JAM pedals är Jannis Anastasakis som med tjurskallig envishet letar rätt på sällsynta komponenter som har de bästa egenskaperna för de olika pedalerna som alla är baserade på klassiker men vidareutvecklade för att fungera i samtiden. I nästa steg sorterar man ut de bästa komponenterna, tar upp beställningar och bestämmer hur pedalerna ska se ut och då måste man även ta fram nya knasiga profiler. Exempel på vad som beställts är en tvåkanalig distpedal med bild på Torbjörn Nilsson, legendarisk fotbollsspelare i IFK Göteborg, numera minst lika legendarisk tränare i Kopparbergs/Göteborg. Att pedalerna kostar mellan från 1 500:- till 3 500:- är nästan otroligt.
Vi tittar närmare på tre nya pedaler ur JAM pedals sortiment. Alla med helt olika utseende, spännande färgklickar var för sig och tillsammans en hel palett. 
Ripple. Ripple är en phaserpedal byggd med den klassiska MXR Phase 45 som förebild. Just det, inte Phase 90 utan föregångaren. JAM pedals uppger att de gjort många ändringar gentemot MXR ursprungliga design. True bypass är en förstås välkommen modifikation, jack för niovolts adapter likaså trots att det faktiskt inte behövs om du bara ska ha pedalen på golvet – Ripple drar bara åtta milliampere i drift. Du kan alltså lämna pedalen med sladden inkopplad efter helgens rep, komma tillbaka efter arbetsveckan och ändå spela hela helgen utan att byta batteri - och göra det ett par, tre veckor till… Nu har vi inte riktigt tid att testa just det, vi vill veta hur Ripple låter.
En ratt styr hastigheten på fasförskjutningen och indikatorlampan följer. Fullt vänster är långsammast, fullt höger förstås snabbast. Långsam hastighet ger en nästan sjösjuk känsla, tonen är så transparent att du på 0 graders förskjutning hör gitarrtonen helt och fullt normalt för att sedan falla ner, bort, tunnas ut och sedan vända tillbaka. Lite snabbare hastighet och tonen är fortsatt transparent, god botten och en mjuk fasförskjutning. Ju snabbare Ripple spelar desto mer går den mot att påminna om ett tremolo med lätt djup, snyggt och rent. Inga knäpp och inget knaster följer med i tonens svängningar. Bra, det innebär god komponent- och byggkvalitet och inget fusk med strömförsörjning. 
Ripple låter precis som en vintagpedal i perfekt skick – nej, bättre! Inget knaster, inget ovidkommande brus, hela gitarrens register är kvar. Det bästa av allt har jag sparat till sist, Ripple kostar inte mer än 1 995:-. Ett mycket bra pris för en mycket bra phaserpedal! 
Retro Vibe. För 2 995:- får du en Retro Vibe, JAM pedals version av klassiska UniVibe. Retro Vibe har lite mer under huven, bokstavligt talat – inuti pedalen finns ytterligare två reglage förutom utsidans hastighet och effektdjup; volym och maxintensitet på effektdjup, det finns nämligen lite mer att ge. När pedalen ligger öppen och får ström genom en normal niovoltsadapter, ingen batteridrift här, ser man lampan som styr hastighet och intensitet blinka. Vrider man på de interna reglagen ser man hur lampans blinkande ökar eller minskar i hastighet och lyser starkare eller svagare. Retro Vibe påverkar gitarrens ton som blir fetare när pedalen aktiveras. Avaktiverad låter Retro Vibe tonen passera utan filtrering, true bypass förstås men vill man ha den genuina tonen av just denna klassiska effekt måste det till lite mer i botten. 
Retro Vibe låter inget annat än fantastiskt bra! Direkt jag kopplar in den inser jag att den fattats mig i alla dessa år. Låg volym på min gamla Vox AC50, i princip inget slutstegsknorr och Retro Vibe låter tonen sväva iväg, snurra utan knaster eller annat oljud. Min gitarr och förstärkare låter bättre än någonsin, mer harmonik adderas ur effektens vindlingar. Jag öppnar pedalen och ökar volymen till max och vrider på intensitetsratten till maxläge – en liten flat elektronikskruvmejsel anbefalles! 
Nu ändrar Retro Vibe sin karaktär till något mer aggressiv. När man slår på pedalen ökas volymen något och pressar fram en diminutiv distorsion vilket ger ytterligare harmonik. Intensiteten har höjts så att tonen närapå välter när man vrider på ordentligt på utsidans reglage. Det låter fantastiskt bra och Retro Vibe är absolut den bästa UniVibe-pedalen jag någonsin hört och mer intressant, långt ifrån den dyraste. 
Big Chill. Remarkabelt minnesgoda läsare kommer kanske ihåg den nu fyra år gamla testen av JAM pedals där jag utnämnde tremolopedalen The Chill till min favorit bland de effekter jag då fick testa. Nu har jag i min hand en produktutveckling - Big Chill. För 2 795:- får man grunduppsättningen från The Chill med kontroller för Speed, Depth och Level och fotomkopplare till höger för av och på. Tillkommer på Big Chill gör kontroller för Speed 2 och en andra fotomkopplare till vänster där du väljer mellan 1 och 2, en toggleswitch för tre olika vågformer, fyrkant/sinus/trekant och en tredje fotomkopplare i mitten för en funktion JAM pedals kallar Chop. På sidorna finns ingångar för två stycken expressionpedaler som styr Speed 2 och djupet på densamma. Jack för niovoltsadapter finns men du kan också köra på batteri.
Jag kopplar in mig, sätter vågformen på sinus och slår an ett ackord, känner väl igen ljudet eftersom jag själv skaffade The Chill. Mjukt men oerhört tydligt, oj vad bra det låter! Att kunna ändra hastighet med ett knapptryck är bekvämt, lite lyxigt och kanske någon undrar varför det inte finns en andra kontroll även för Depth – vänta bara. De två andra vågformerna gör mig oerhört ledsen, inte för att de låter illa utan för att jag omedelbart förstår att jag behöver ha dem i min egen tremolopedal, fyrkant hackar snyggt medan trekantsvågen stöter lätt men med definition. 
Men det är funktionen Chop som gör Big Chill till den bästa tremolopedalen på marknaden just nu. Chop hackar upp signalen i ett djup som du kan styra med en intern trimpott, men varför skulle du göra det? Det låter på JAM pedals egen default setting fantastiskt bra och gör Big Chill komplett. Du har tre ljud åtkomligt med dina fötter – långsam Speed, snabbare Speed och Chop som gör det hela ännu råare. Du kan alltså helt supermodernt klippa upp ditt ljud, men analogt och direkt. Fantastiskt bra JAM pedals!
Slutomdöme. Jannis Anastasakis och JAM pedals har hittat helt rätt, igen! Ripple, Retro Vibe och Big Chill är tre pedaler som låter otroligt bra, är otroligt snygga och ligger lågt i pris för att vara handbyggen. Att det dessutom går att specialbeställa inte bara utseendet utan också point-to-point och faktiskt även multipedaler där du själv väljer innehåll, allt från två till 12 pedaler gör JAM pedals till en av de mest intressanta pedaltillverkarna idag.
 
Fakta
JAM pedals Ripple
• Phaser av vintagetyp
• Kontroll för hastighet
• Jack för adapter nio volt DC, adapter eller batteri
• Pris: 1 995:-
 
JAM pedals Retro Vibe
• Univibe av vintagetyp
• Kontroller för Speed och Intensity på utsida
• Trimkontroller för volym och maxintesitet inuti pedalen
• Jack för adapter nio volt DC, omvandlas till 15 volt internt
• Pris: 2 995:-
 
JAM pedals Big Chill
• Tremolo med tre vågformer – fyrkant, sinus och trekant per toggleswitch
• Kontroller för Speed 1 och 2, Depth och Level
• Fotomkopplare för Speed 1-2, Chop och På/Av
• Ingångar för två expressionpedaler för Speed 2 och Depth Speed 2
• Jack för adapter nio volt DC, eller batteri
• Pris: 2 795:-
 
FUZZ 4/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner