Skandinaviens ledande gitarrportal

James LoMenzo

Av Jan Olof Strandberg
Vi hade en liten trevlig turné med den legendariska basisten/sångaren James LoMenzo som kanske mest är känd för sitt samarbete med White Lion, Pride & Glory, Ozzy Osbourne och Megadeth.
Repertoaren baserade sig på en blandning av hård rock och progressiv musik.
James har också bra koll på jazz och blues och han är en otroligt mångsidig musiker. Som tur var gav han också några ”master class” för basfanatikerna.
Det var mycket lätt att få ihop repertoaren för turnén, några låtar av James och några av mig, några gemensamma och sedan några Black Sabbathklassiker och andra 70-talsmästerverk som vi arrangerade för vårt band. Turnén gick såpas bra att vi direkt planerade för en fortsättning och började inspelningen av vår gemensamma platta.
Månadens övning är en låt som vi använde för att öppna showen. En klassiker som heter Black Sabbath på Black Sabbaths första platta från 1970. Låten är egentligen mycket enkel, eller kanske inte ändå. Tempot är cirka 60, och att hålla det tempot är inte alltid så lätt. Det snabba riffet som kommer i slutet av låten är egentligen ett gitarr-riff men för att vi var två basister så delade vi lite på ansvaret. En av oss lirade gitarr-riffet tillsammans med gitarristen och den andra basisten spelade ungefär som på plattan. 
Om du spelar riffet en stund så märker du att det inte är så lätt som det verkar. Att hålla takten och spela basriffen i några minuter kan få fingrarna att krampa om man inte är förberedd. 
Jag gillar att ibland sitta och spela till metronom, köra lite krångliga basfigurer och testa hållbarheten. Basistens viktigaste jobb är att hålla takten och få det hela att svänga. Till och med början av låten är rätt så svår om du skall hålla takten!
FUZZ 2/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner