Skandinaviens ledande gitarrportal

Jimmy Wahlsteen - All Time High

Av Peter Almqvist
Gitarristen Andy McKee har haft otroliga framgångar på YouTube, hans låt Drifting har setts  av över fyrtiomiljoner tittare! Smått sensationellt med tanke på att det handlar om instrumental akustisk gitarrmusik, en genre som väl skulle kunna betecknas som tämligen smal. Men någonting har hänt, instrumental akustisk gitarrmusik, där Tommy Emmanuel är en annan av förgrundsfigurerna, har formligen exploderat på senare år. 
En svensk gitarrist som också haft stora framgångar på YouTube är Jimmy Wahlsteen. Låten Rapid Eye Movement från hans första skiva 181st Songs har haft över sexhundratusen visningar på YouTube och har satt ordentlig fart hans karriär. 
Jimmy använder ett flertal tekniker när han spelar på sin akustiska gitarr, alternativa stämningar, tapping, loopmaskiner, fingerspel och plektrum. Hans förgångare inom genren är så klart tidigare nämnda Andy McKee som förresten också återfinns på CandyRat Records. Tittar man längre tillbaka i tiden är det kanske Michael Hedges som får sägas vara den som uppfann genren. På åttio och nittiotalet hade han enorma framgångar med sina plattor på Windham Hill Records. Hedges gick tragiskt bort i slutet av nittiotalet men har många efterföljare bland annat gitarristen Don Ross som Jimmy Wahlsteen ibland samarbetar med. 
På nya plattan All Time High visar Jimmy upp hela sin palett. I inledande Halifaxation har han dubbat ett antal gitarrer och genom att trumma på gitarren får han ett stadigt och groovigt komp, något som återkommer på flera av plattans nummer. När han gör detta live gissar jag att han använder en loopmaskin. På efterföljande 12 Rooms får han dock hjälp av slagverkaren Adam Kårsnäs på cajon – gött sväng!. 
Äkta stråkar börjar bli en bristvara i inspelningssammanhang men på Trickle Down FX har Jimmy fått hjälp av både cello och fiol, vilket gett ett snyggt och mäktigt resultat. 
Titelspåret All Time High är en favorit, här får vi möta Jimmy ensam med sin akustiska gitarr, inga pålägg eller effekter – varmt och innerligt. Mindlessness är också ett coolt nummer med oförutsägbart trumspel av Morgan Ågren. Hitched For Life, ytterligare ett avskalat nummer med klockliknande toner, låter som capon sitter långt upp på halsen! 
Jimmy Wahlsteen har fått till ett gitarralbum som garanterat kommer att ge honom massor av lyssnare världen över. Jag är säker på att öppningsspåret Halifaxation kommer att ge honom nya tittarrekord på YouTube. 
FUZZ 1/12
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner