Skandinaviens ledande gitarrportal

Martin D12-28 • Grand J12-40E Special.

D12-28 och Grand J12-40E Special är två 12-strängade helsolida akustiska gitarrer från en av de stora och klassiska tillverkarna – Martin.  Sverige är sedan fem år mitt inne i en akustisk hausse som saknar motstycke i historien. Kanske kan man jämföra med dragspelshysterin på femtiotalet, men trots att idag alla möjliga och omöjliga tillverkare hittar en marknad i vårt lilla hörn av världen har en rudimentär gitarrmodell eftersatts – de tolvsträngade gitarrerna. Det är nästan bara sexsträngat som säljs, dreadnoughts, jumbos, parlour, resonator- och resegitarrer. Nu tar vi på FUZZ ett nappatag på en av de mest klassiska tillverkarna av dem alla – C. F. Martin & Co. och kollar in D12-28 och Grand J12-40E Special.

Nu talar vi riktiga gitarrer till riktiga priser, D12-28 som tillhör Standardserien kostar strax under 30 000:-. Grand J12-40E Special hör hemma i samma serie men är lite dyrare, du får punga ut med hela 50 000:- för att få hem den här modellen och trots att det finns mycket i konstruktion och material som väl motiverar ett högre pris måste vi initialt ställa frågan: är det så stor skillnad på de här två gitarrerna?

Titta på bilderna, dreadnoughten D12-28 är stramt snygg och respektingivande i sin enkelhet medan Grand J12-40E Special är ett konstverk. Makalöst snygg, stor som sjutton – det är ju en jumbomodell och med sparsamma abaloneinlägg i logo, runt ljudhålet och i endpinsen. Guldmekanik är grädde på moset och den lite mörkare sitkatoppen ger gitarren en klassisk touch.

Materialen på de bägge gitarrerna är nämnda sitkagran i topp, indisk rosewood i sidor och botten och greppbräda i ebenholz. Inuti ser vi X-bracing på bägge gitarrerna som på Grand J12-40E är scalloped. Dessutom har vi ett mikrofonsystem på den senare som är ett D-Tar Wave Length Multi Source med en extra kondensatormik som sitter precis i krysset på bracingen riktad framåt mot ljudhålet. Martin D12-28 är referensgitarren i hela tolvsträngssegmentet, så här ser en klassisk tolva ut, så här ska den låta, vare sig mer eller mindre. Man vet vad man får, kanske? Jo, efter ett enda e-durackord sitter den som en smäck. Tonen är ren som nyfallen snö med bestämd attack och långt häng. Alla toner hörs, alla toner ringer snyggt och skapar tillsammans harmonik som låter likt en hel orkester, vilket tolvsträngade gitarrer ju ska göra.

Efter en stund med D12-28 känner jag att det finns vissa saker som måste påpekas. Nummer ett är halsen, jag kan tänka mig att det finns de som tycker att den är lite klumpig. Visst, vid översadel är vidden hela 1, 7/8 dels tum med en halsprofil som ändå är Martins Low Profile. Men det är tolvsträngat det här, själv vill jag ha en definierad distans mellan strängparen, att jämföras med hopplösa modeller från icke nämnda men icke glömda tillverkare där strängavståndet är konstant och man inte vet om man spelar på A, D eller G-strängarna… Nummer två: den som vill ha en extravagant gitarr för att visa hur mycket pengar man har ska inte skaffa en D12-28. Funktionalitet är nyckelordet till etthundra procent och det är bara Martins logo på huvudet som avslöjar att gitarren är något extra. Ljudet är avgörande, definierat, stort och dynamiskt utan några som helst svagheter.

Martin Grand J12-40E Special

Martin Grand J12-40E Special är något annat än D12-28. Här är en flashig gitarr som ter sig galant utan att vara fånig. Kalla mig gammalmodig men jag gillar inte de alldeles för utsmyckade gitarrerna, inte ens Martins egna dyringar som har alldeles för mycket abaloneinlägg, lite för mycket bländverk med visserligen fantastiskt ljud men det är som att ha ett badrum där allt är guldpläterat. Lite för mycket är inte bra. Men som sagt, Grand J12-40E Special håller sig på rätt sida. Stor som ett hus är Grand J12-40E Special, snygg och traditionell och respektingivande. Snowflakeprickarna i halsen, bindningarna i hals och kropp, sitkalocket med täta, supersnyggt böljande årsringar. Uj, vad snygg den är!

Det är inget mot hur den låter. Ljudet är mjukt, bland annat den skalopperade bracingens förtjänst, och tätt. Mättat i harmonik och otroligt rikt på övertoner. Varje ton på halsen sjunger som en Björling eller Birgit Nilsson. För att ge någon slags begriplig referens verkar nu D12-28 som en skolgitarr i jämförelse. Jag överdriver inte, det är ett enormt ljud såväl kvalitets- som volymmässigt Grand J12-40E Special ger ifrån sig. Spelkomforten går inte att klaga på, gitarren känns så harmoniskt designad. Alla mått korresponderar till varandra och trots att vidden vid översadeln bara är ångströmen mindre än D12-28, 1 13/16 tum, och skalan längre, 25.4 tum är gitarren smidigare i spelbarhet jämfört med kusinmodellen. Grand J12-40E Special känns bättre i allt och det ska den göra, priset är, som nämnts tidigare, 50 000:- jämfört med D12-28 för 30 000:-.

Så till den sista spiken i skribentens kista, D-Tar Wave Length Multi Source är det långa namnet på mikrofonsystemet som förstås låter väldigt bra. Riktigt, riktigt bra. Har Seymour Duncans marknadsavdelning något vett tar de det här systemet till kund så fort de kan.

Slutomdöme

Martins två tolvsträngade gitarrer D12-28 och Grand J12-40E Special lämnar inte någon besviken. Fantastiskt välljudande, snygga, och sprängfyllda med musik som bara vill ut. Pengarna är fullständigt ovidkommande även om det är med mycken respekt man närmar sig 30 000:- respektive 50 000:- vilket ju överstiger 90 procent av alla gitarrälskares budget rejält. Men som sagt, ovidkommande är det för de här gitarrerna är precis allt vad du behöver om du vill spela med tolv strängar. Självklart är Grand J12-40E Special den bättre gitarren men D12-28 är riktigt bra och täcker absolut den kräsnaste gitarrists behov med råge. Går du i tolvsträngstankar vore det ett gitarrismens tjänstefel att inte prova antingen D12-28 eller Grand J12-40E Special.

Fakta

Martin D12-28

• Tolvsträngad dreadnought
• Lock av sitkagran
• Sidor och botten av indisk rosewood
• Greppbräda av ebenholts
• X-bracing
• Mensur 24.9”
• Vidd vid översadel 1-7/8”
• Vidd vid tolfte band 2-5/16”
• Case ingår

Fakta

Martin Grand J12-40E Special

• Tolvsträngad jumbo
• Sidor och botten av indisk rosewood
• Greppbräda av ebenholts
• Scalloped X-bracing
• Mensur 25.4”
• Vidd vid översadel 1-13/16”
• Vidd vid tolfte bandet 2-5/16”
• Mikrofonsystem, D-TAR Wave-Length Multi-Source
• Case ingår

www.akustikken.dk

D12_28.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER