Skandinaviens ledande gitarrportal

Mesa Mini Rectifier Twenty-Five

Av Mats Claesson

 
Mesa följer upp ”lunchbox”-konceptet med att släppa en minivariant av sin populära Rectifier. Kan det bli gulligare… och styggare?
När Rectifierstärkarna kom omdanades tanken på vad en förstärkartopp, modell kraftig, skulle vara, se ut och låta. Det är inte underligt att Mesa släpper en lunchboxvariant av Rectifier – dels är det en trend med mycket små förstärkare, och där har man ju även nått framgångar med Trans Atlantic-serien. 
Vi har under senare tid testat en del av dessa förstärkare i miniformat. Mesas Mini Rectifier, måste man säga, är den som hittills känts mest fullvuxen trots det otroligt lilla formatet.
Kompakt men kraftfullt. Hela bygget är kraftfullt utformat; chassi, lastrampsplåt, kontrollpanel med ”telecaster-rattar”, miniswitchar – ja, till och med gummifötterna är ”rätt”. Det här är en Rectifier, nerkokad till ett litet gulligt monster på 25/10 watt. I sanning en stärkare som väcker habegäret svårt.
Mini Rectifiern är utrustad med två separata kanaler med vardera kontroller för; gain, treble, middle, bass, presence och master. Kanal 1 har två modes; clean och pushed. Kanal 2 ståtar också med två modes; vintage och modern – med andra ord fyra olika ljud att laborera med. Med en enkel footswitch byter man mellan de två kanalerna.
I slutsteget arbetar två stycken EL84-rör som i pentodläge ger 25 watt och i triodläge levererar 10 watt. I tiowattsläget lämnar stärkaren en fint duckande, nästan mjuk ton som kan fungera fint i inspelningssammanhang eller när man övar på lite softare nivå. Men det är 25-wattsläget jag snabbt växlar över till, och vill använda. 
Jämfört med storebrorsan. Eftersom jag har spelat mycket på Rectifierförstärkare och vet vad som kan förväntas, är det kanske inte så konstigt att en omedelbar jämförelse med 100-wattstoppen sitter som limmad i öronen. Och visst låter det Rectifier om den här lille krabaten, men självklart inte med samma ljudtryck som en hundrawatts Rectifier. Det är ändå fascinerande att konstatera att allt från rent ljud till hyperdistat dito har en sådan kraftfull potential, ett klassiskt Rectifierljud som måste upplevas med egna öron, men som i ord kan beskrivas som; ”oomph”. Det är just i det där extra fläskiga soundet magin finns. Många stärkare av lunchboxtyp har av naturliga skäl en något vek framtoning och man når de högsta nivåerna ganska snabbt. Mini Rectifier har givetvis också ett ”stopp”, en sweetspot där ett ultimat ljud nås, men detta vid kraftig volym som räcker långt.
I användning. Nu infinner sig frågan om var, när och hur man utnyttjar en Mini Rectifier bäst? Till stärkaren kom det också en liten vinklad 1x12” låda. Den ser precis ut som en stor 4x12” – fast liten och helt anpassad till stärkarens storlek. Ljudet är excellent och man kan spela riktigt starkt – men, det är ändå enbart en 12-tummare som låter, och det kan bli lite för svagt på en större scen. Här får man börja tänka i termer som uppmikning och medhörning. 
Jag testade givetvis Mini Rectifier i ett livesammanhang och körde då med en 4x12” låda för att få extra spridning på ljudet. Det är i detta läget som det börjar snurra lite i min skalle; om jag nu släpar med mig en 4x12” låda, kan jag ju lika gärna ta med en hundrawatts topp också – eller hur?
Så, jag skulle rekommendera ett mellanting; en 2x12”, alternativt en mindre 4x10” låda till Mini Rectifier. Det skulle bli perfekt i de flesta livesituationer.
De flesta av oss lirar ju på mindre ställen, som klubbar och liknande, och här fungerar Mini Rectifier fint. Det finns bra med ljudstyrka och man kan hyfsat lätt tränga igenom en stabbig ljudbild från övriga medlemmar i bandet. Rectifiern har också en ton (om man rattar lite) som inte blir muddig utan ”visslar” sig igenom de tyngsta frekvenserna på ett mycket behagligt sätt.
Slutomdöme. Mini Rectifiern är designmässigt en fullträff, det blir inte så mycket coolare än så här. Är det Rectifiersoundet man är ute efter och vet med sig att det inte skall spelas på extrema ljudnivåer utan mestadels i övningssammanhang, i studion eller på mindre scener så funkar Mini Rectifiern alldeles utmärkt. Drömmen är ju att slippa släpa på tunga förstärkare och lådor, men samtidigt ha ett fläskigt sound. Man stoppar lätt ner den i den medföljande gigbagen och slänger den över axeln. 
Spelar man mycket stark musik är dock ”fullvuxna” förstärkare att rekommendera. Man bör också titta på lite olika högtalarlösningar och hitta ett koncept som passar den personliga smaken. Ljudet i den lilla Mini Rectifier är i alla fall Spot On!
Fakta
Mesa Mini Rectifier Twenty-Five
• Rörförstärkare, minitopp
• 25/10 watt
• 2 kanaler, 4 modes; clean, pushed (kanal 1) vintage high gain/modern high gain (kanal 2)
• 5 x 12AX7-rör i försteg
• 2 x EL84-rör i slutsteg – triod- och pentodläge
• Effektloop
• Högtalaranslutningar: 2 st. 4 och 8 ohm
• Mått: Längd 31.5 cm, djup 14.5 cm, höjd inkl. fötter 14.5 cm.
• Vikt: 5 kg
• Pris: 11 799:-
FUZZ 9/11

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner