Skandinaviens ledande gitarrportal

Michael Schenker style

Av Danny Gill
Om du vill höra riktigt bra rock-gitarr så lyssna på Michael Schenker, speciellt med UFO från 70-talet, det intensivt melodiska spelet på Love To Love, det glödheta liret i Lights Out, de vrålande tonerna i Hot ’n’ Ready, eller kanske mitt favoritsolo av Schenker i låten Born To Lose. Schenker har en monstruös, klockliknande ton (allt sitter i fingrarna), och kombinerar massvis av blues och klassiska influenser. Into The Arena, från hans första soloskiva är ett fint exempel på detta.
Utrustning. Ganska enkelt; En bra Marshall 50 watts topp, en Flying V och en wah-wah pedal. Addera lite reverb och delay och du är redo!
Övning. Låten går i A moll. Första delen innehåller mitt favoritarpeggio: A moll add9. Andra delen innehåller några Schenker-aktiga drillar (snabba hammer ons och pull offs). Härnäst flyttar vi oss till position 17 (enkelt på en Flying V) för några dubbelsträngsbändningar och fyller på med några snabba blueslicks. I del 7-8 har vi några förbändningar som kan ge ett känsligt, nästan gråtande sound; något Schenker är känd för. Solot slutar med fler nedåtgående hammer ons och pull offs följt av en 1 ½ tonsbändning på A-strängen. Jag använde en wah-wah i de två sista takterna för att få lite extra Schenker-liknande mellanregister.
En sak till… Schenker är en mästare på att bygga solon. Han tar inga onödiga toner; allt han spelar har melodisk betydelse, hur fort det än går. Skaffa några av de där gamla UFO-plattorna och lyssna själv. Om jag skulle välja en så blir det; Obsession. Hans spel är avslappnat och intensivt hela tiden.
FUZZ 6/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner