Skandinaviens ledande gitarrportal

Olsson Club Fifteen

Av Jan ”Nusse” Dahlin
 
Vi har fått förtroendet att lyssna på en ny, behändig och något effektsvagare förstärkarmodell från Olsson Amps. Club Fifteen som är på 17 watt är i första hand avsedd för klubbspelningar, studiospel och rep.   
 
Ni som läst våra tidigare tester av Olssonförstärkare kommer kanske ihåg att de är handbyggda, lödda point-to-point i kraftiga pulverlackerade chassin och dessutom försedda med speciallindade transformatorer från Mercury. Så även Club Fifteen. Och som sina syskon är hela härligheten placerad i ett välbyggt, sinkat furukabinett. Känner man till den bakgrunden anar man förmodligen att ingen detalj är lämnad åt slumpen när det gäller Club Fifteen. Det är det inte heller.
Här finns två kanaler att välja mellan, en något ljusare och en ”normal”. Tonkontrollen är gemensam för båda men har lite olika omfång, beroende på vilken kanal man valt. De båda kanalerna har separata volymkontroller men de kan också mixas samman till angenäm styrka och smak. Utöver detta bjuder panelen på en tonkontroll och en deep cut-dito, alltså fyra sammanlagt. Enkelt och bra. Deep cut-kontrollen är för övrigt väldigt smart konstruerad och förtjänar därför en liten förklaring. För det mesta bygger en bas- eller deep cut-kontroll på ett filter som helt enkelt filtrerar bort basfrekvenser. Problemet är att en sådan lösning ofta interagerar med övriga frekvenser, den kan till exempel påverka mellanregister och diskant, samtidigt med basen. John Olsson har kringgått problemet genom att istället låta deep cut-kontrollen påverka förstärkningen i rören på ett sätt som inte stör övriga frekvenser. Fiffigt!
Högtalaren är en tolvtums Celestion Century Vintage och den som vill kan även ansluta ett yttre kabinett, tack vare en extra utgång. En omkopplare gör det möjligt att välja mellan 4 och 8 Ohm.
 
Storleken har ingen betydelse
Den som trodde att Club Fifteen skulle låta svagt eller på något sätt klent, misstar sig. Den levererar sitt sound på ett mycket övertygande sätt! Här finns värme, tyngd och energi i en utsträckning som nästan förvånar. Och trots sitt behändiga yttre och relativt låga effekt har den ett rejält headroom innan den börjar spricka upp, en egenskap som man antagligen har både konstruktion och högtalarelement att tacka för. Kompressionen finns där, särskilt när man drar upp volymen (eller volymerna) men överlag känns förstärkaren något rappare och ”öppnare” än sina större syskon. Den svarar mycket dynamiskt och ärligt på spelteknik och kastar ut ett brett register, från trygg bas till ren diskant, beroende på gitarr. Här kommer den finurliga deep cut-kontrollen till sin rätt: det är inga problem att tämja en mullrig humbucker så att basen balanseras mot mellanregister och diskant, utan att ta överhanden. 
Med möjligheten att köra kanalerna separat eller tillsammans är det enkelt att skruva fram olika typer av bra och övertonsrik överstyrning, från diskreta varianter till råare 70-talsdist. Med andra ord fungerar den till många olika musikgenrer, metal och liknande undantaget. Men så är den ju knappast avsedd för det heller. (Jag är trots det lite nyfiken på hur den skulle låta med en barytongitarr med tanke på den fiffiga deep cut-kontrollen.) Vill man ha mer överstyrning av overdrive-, eller boostkaraktär kan man för övrigt skjuta på med önskad pedal, Club Fifteen är helt klart pedalvänlig.
Egentligen saknar jag bara en sak på Club Fifteen: ett reverb. Men vem vet, John Olsson brukar lyssna på sina kunder så det kanske kommer en sådan variant så småningom.
 
Slutomdöme
Olsson Club Fifteen är en behändig och kraftfull rörförstärkare som levererar - mer än kanske de flesta förväntar sig med tanke på dess effekt och storlek. Den är enkel och självklar att hantera och att bära med sig till gig och replokaler. Konstruktion, komponenter, finish och kvalitet är som hos övriga Olssonmodeller, i toppklass. Ljudmässigt lämpar den sig utmärkt för de flesta typer av blues, pop, rock och jazz, så länge man inte förväntar sig extrem överstyrning eller distorsion. Du som söker en smidig kvalitetsstärkare, både vad gäller ljudegenskaper och bygge för exempelvis studiojobb, rep eller klubbgig, ska absolut höra och provspela den. Börja med länken nedan. Det är inte den billigaste förstärkaren på marknaden, men i gengäld är den en av de bästa du kan hitta i den här klassen.
 
Fakta
Olsson Club Fifteen
• Rörförstärkare, handbyggd combo
• 17 watt
• 1 x 12AY7 och 1 x 12AX7 förstegsrör (12AY7 kan bytas mot 12AX7 för mera förstärkning)
• 2 x 6V6GT slutrör
• Speciallindande transformatorer från Mercury Magnets
• 12” Celestion G12 Century Vintage högtalare
• Pris 19 900:-
 
Mer info:
 
Videolänk:
 
 
 
  
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner