Skandinaviens ledande gitarrportal

Olsson Custom Reverb 36

Av Jan ”Nusse” Dahlin

För inte alltför länge sedan testade vi i FUZZ Olsson Custom Reverb 18, en hand- och svenskbyggd 18-wattare med ett sagolikt ärligt och rikt ljud. Nu har John Olsson utvecklat modellen och gjort det möjligt att öka effekten till 36 watt vilket gör förstärkaren lämplig för de flesta spelsituationer.
Vid en första anblick skiljer sig inte den här modellen nämnvärt från sin lillebror. Samma välbyggda eleganta vinröda kabinett, oklanderliga finish och – trots sina två tolvtums Celestion Creamback – hanterbara storlek. Två kanaler finns att tillgå, en normal och en som fått ett lite ljusare grundljud. Förutom separata tonkontroller för varje kanal har 36:an även en – för båda kanalerna gemensam – ”deep cut”-kontroll som gör det möjligt att behålla basen fast och ren om den skulle tendera att bli bumlig.  
Inkråmet är som tidigare ytterst välbyggt, point-to-point på ett kraftigt kort placerat på lödtorn. I förstärkarens hjärta jobbar tre stycken 12AX7:or, ett 12AT7, fyra EL 84:or i slutsteget och ett GZ34 likriktarrör. Transformatorerna är speciallindade och kommer från USA. Och fjäderreverbet från Accutronics är omsorgsfullt integrerat med övrig elektronik för att fungera optimalt på alla ljudnivåer.
Förstärkaren levereras med en fotpedal för kanalbyte och reverb samt en mjuk skyddshuv.
Hantering och ljud. I likhet med sina föregångare och småbröder är 36:an mycket användarvänlig, inte minst när det gäller att ratta in ett bra ljud. Inte bara för att antalet kontroller är föredömligt lågt utan även för att grundljudet är bra, nästa oavsett inställning och kanal. Här finns en detaljrikedom och ett omedelbart svar på anslag och spelteknik som väldigt få förstärkare har. Ren och stadig botten, tydligt mellanregister och en genomskinlig men ändå varmt avrundad topp. 
Kanal 1:s grundljud bjuder på lite mer botten än kanal 2, men konstigt nog upplevde jag aldrig att det försvann något väsentligt ur ljudbilden när jag växlade över till 2:an. Att kunna ratta in ett tydligt släktskap mellan de olika kanalerna är något som i vilket fall jag, uppskattar mycket. 
Distorsionen är måttlig och musikalisk men man ska inte förvänta sig någon metalton, vilket inte heller är meningen med förstärkaren. Bäst låter det när man vrider på volymen rejält och får slutsteget att sjunga ut. Då behålls mycket av grundljudet men tonerna blir längre, en aning komprimerade och lite skäggigare. Mängden dist är fullt tillräckligt för country, jazz, retrorock och blues och vill man ha mera av den varan svarar förstärkaren bra på pedaler och det har man uppenbarligen jobbat på. Jag testade med Olssons egen pedal D.O.G och även med några Björn Juhlpedaler av skiftande karaktär. Samtliga kom till sin rätt och ”gifte sig” på ett bra sätt med förstärkaren. Och apropå giftermål. Reverbet har precis den rätta förmågan att blanda sig med grundljudet och ligger där som en naturlig del av ljudbilden. Finns det något värre än när reverbet och grundljudet aldrig får till det med varandra och lever egna liv? Som när man ökar volymen och reverbet blir alldeles over the top för mycket? (Jo, det finns värre saker, men inte just då.)
Slutomdöme. Olsson Custom Reverb 36 är en av de bästa förstärkarna i sin genre. Särskilt om du spelar jazz, blues, country, rockabilly och måttligt distad rock. Den har ett enastående rikt och användbart grundljud och en dynamik som låter dig variera ditt musikaliska uttryck med hjälp av plektrum, fingrar och anslagsteknik. Ärligheten i ljudet har också en annan positiv effekt – man kan inte slarva och gömma sig bakom något. Det du spelar hörs, vad du än gör. Det gör att du utmanas att spela väl och tänka på tonbildningen. Och hur fel kan det vara?
För 24 995 kr får du en handbyggd förstärkare som du förmodligen behåller hela livet. Inte minst tack vare ljudkvaliteten och uttrycksfullheten utan även de kvalitetskomponenter och det hantverk som byggts in i den. Det är verkligen inte dyrt.
 
Fakta
• Gitarrförstärkare, combo, handbyggd
• 36 W
• Två kanaler
• Rörbestyckning: 1 x 12AT7 och 3 x 12AX7 i försteget. 1 x GZ34 likriktare. 4 x EL84 slutrör
• Högtalare: 2 x Celestion Creamback 12”
• Levereras med pedal för kanal och reverb samt mjukt skyddsfodral
• Pris: 24 995:-
 
FUZZ 4/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner