Skandinaviens ledande gitarrportal

Peavey ValveKing II Microhead

Av Mats Bryzell
 
Fuzz.se har precis packat upp en liten stöddig ”lunchbox”-förstärkare från Peavey. Denna typ av micro-stärkare blir alltmer populära, vilket har sin förklaring. Erbjuds man bra ljud och utmärkta finesser i ett så slimmat format som detta, är det ju bara att tacka och ta emot.
 
Peavey känner vi till som ett pålitligt märke, speciellt vad gäller förstärkare. Vad som utmärker denna lilla rackare och många andra i Peaveys sortiment är en bred spännvidd av ljud, allt ifrån helt rena klanger med mycket headroom – till duktigt distade domäner som lätt klassar in i den tyngsta skolan. Just det sistnämnda är väl det som gjort Peavey till ett stort namn i metalkretsar, inte minst sedan Eddie Van Halens 5150-förstärkare.
ValveKing II kan man köra på 1, 5 respektive 20 watt. Två EL34-rör finns i slutsteget och tre 12AX7 i försteget. Förstärkaren har två kanaler; clean och gain. En treband eq; bass, mid, och treble är gemensam för båda kanalerna. Kontroller finns också för digitalt reverb, Vari-Class, där man steglöst kan röra sig mellan klass A och klass A/B, och slutligen mastervolume. På frontpanelen finns även indikatorer för rörkontroll, där rörens hälsa kan avläsas med grönt- eller rött lysande lampor.
Ytterligare finesser är Peavey MSDI (Microphone Simulated Direct Interface) XLR DI där man kan koppla signalen direkt till ett mixerbord i livesammanhang, eller likaledes i studiosituationer. Det finns också en USB 2.0 som tar MSDI-signalen direkt till din dator – för inspelning etcetera.
 
Ljud
ValveKing testades i 1x12”, 2x12” och 4x12”-lådor och vad som snabbt kan konstateras är att inställningar på 1 och 5 watt mestadels passar i heminspelnings- och övningsmiljöer där man inte vill störa med alltför starka volymnivåer. Ljuden i dessa lägen pressas alltså av naturliga skäl ihop. De rena sounden får ett snävare headroom och disten kommer mycket snabbare än om förstärkaren får andas ut i 20 watt.
ValveKing II visar upp sig i all sin glans om man ställer in den på 20 watt och exempelvis väljer en högtalarlåda som är bestyckad 2x12” (här väljer man givetvis vilken låda som passar en själv bäst). 20 watt är faktiskt inte ”så bara”, här ger förstärkaren riktigt duktiga volymnivåer. Det rena ljudet har, som nämnts tidigare, ett bra headroom – det vill säga den distar inte förrän ganska långt upp i volymnivå. Med Vari-Class-kontrollen kan man sedan hitta många olika tonala varianter som går att skräddarsys utefter smak, musikstil eller val av gitarr och mikrofoner.
Gainkanalen svarar upp på samma sätt som clean-kanalen, alltså lite beroende på hur man ställer gain kontra mastervolym. Mindre gain ger följaktligen mindre gainbetonade ljud som drar åt brunare, hesare tongångar med en tydlig kornighet i disten. Vid dessa inställningar tillåter det generösa headroomet starka volymnivåer. Redan innan man har tryckt in Gain-Boostknappen går det att nå rejäla distnivåer åt den hårdare skolan. 
Med Gain-Boost intryckt känner man igen ljud som genereras i Peaveys större stärkare så som exempelvis 6105-modellen – givetvis med mycket lägre volym och snävare rondör.
Om man jämför ValveKing II med andra ”lunchbox”-förstärkare kan den betydligt dyrare Mesa/Boogie TA-15 nämnas som jämförelse, det är ungefär samma ljudlandskap dessa förstärkare strävar mot.
I livesammanhang kan man komma långt med ValveKing, men man måste tänka på att det är 20 (om än starka) watt det handlar om. Då gäller det alltså att mika upp eller ”lajna” gitarrsignalen till i en PA-anläggning. MSDI-utgången är ju ypperlig i detta sammanhang, som underlättar mycket för mixermannens jobb. 
 
Slutomdöme
Peavey ValveKing riktar sig mot gitarristen som har många järn i elden. Med denna kompakta och med finesser fullproppade lilla stärkare kan man sitta hemma och öva, spela in i studion – för att sedan bära med sig stärkaren till giget – utan att bli andfådd och få träningsvärk.
Ljudpaletten som erbjuds är mångsidig; från rent ljud med bra headroom till maffigt gainrika distnivåer. Prisbilden, strax över fyra tusen, får anses som konkurrenskraftig.
 
Peavey ValveKing II
• Gitarrförstärkare, topp
• 1, 5 eller 20 watt
• 3 x 12AX7-rör i försteget, 2 x EL34:or i slutsteget 
• 3-bands eq
• Två kanaler; clean och gain
• MSDI med jordlyft och speaker defeat
• TSI tube monitoring
• Vari-Class, steglös klass A – A/B
• Mikrofonsimulerad USB 2.0 
• Digitalt reverb
• Gain boost på gainkanalen
• Pris: 4 395:-
 
Mer info
Videolänk:
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner