Skandinaviens ledande gitarrportal

PRS 408 Standard

Av Mats Nermark

PRS 408 är en ny gitarrmodell som tar en spännande riktning med bland annat en ny halsprofil och intressanta mikrofoner.
När det gäller trä och hantverk är det inget jättenytt med PRS 408. Det är samma skyhöga noggrannhet som ger den kvalitet som jag är van vid att se från fabriken i Maryland. 
Nytt för mig personligen är den nya halsprofilen Pattern som jag inte testat förut. Detta skall vara en vidareutveckling av profilen Wide-Fat. Vanligast är kanske att se PRS gitarrer med lönntopp och transparant lack över en läcker ”burst”. Detta är en 408 Standard. PRS standardmodeller har kroppar av mahogny vilket ger en annan klang än en mahognykropp med lönntopp. Inläggen på greppbrädan är fågelprofiler i något som ser ut att vara mässing.
Mikrofonerna 408 Treble och Bass är väldigt intressanta. Stallmikrofonen är fysiskt lite bredare än en traditionell humbucker för att fånga upp ett bredare frekvensområde och halsmikrofonen är lite smalare för att den skall få mer fokus i tonen. Vidare i elektroniken finns två omkopplare som ger coil split individuellt per mikrofon. Coil split ger ju oftast inget mervärde eftersom ljudet oftast blir spinkigt och saknar pondus och är i det närmaste oanvändbart. PRS har tänkt nytt och gjort spliten så att den har mer output än vad jag är van vid.
Det är för övrigt antalet spolar och de tre omkopplarna som ger gitarren dessa namn. Här finns fyra spolar som ger 8 olika kopplingsmöjligheter. Anledningen att den inte heter 48 är att PRS har en modell som heter 513 och de vill ha lika många siffror i modellnamnen.
Mekaniken är PRS wrap-around stall och låsbara stämskruvar. Om man vill kan man få 408 med PRS svaj. 
Ljud och spelkänsla. Jag har provat så gott som alla modeller PRS någonsin producerat och måste säga att alla har hållit en, för serietillverkade instrument, oerhört hög kvalitet. Då jag personligen gillar halsprofiler med substans har jag aldrig gillat PRS wide-thin men däremot varit mycket förtjust i deras wide-fat. Utifrån det perspektivet testar jag då denna gitarr som har en ny Pattern profil, som har en känsla av tendens till V-profil. Även om denna hals är eminent spelbar föredrar jag den gamla wide-fat eller den nya Pattern Regular. 408 går att få med Pattern eller Pattern Thin. 
Jag har hört Paul Reed Smith spela många gånger genom åren och han har en väldigt distinkt ljudkaraktär oavsett vilken PRS-modell han för tillfället använt. Även om folk uppfattade PRS Custom 24 som en blandning av det bästa från en Stratocaster och en Les Paul så har hans mål alltid varit att hans gitarrer skall ha en unik röst, och den rösten är väldigt lätt att hitta med 408. Här kan jag lätt hitta det ljud som Paul verkar sträva efter. Det hörs att det är humbuckers men ändå inte riktigt som några andra humbuckers. 
I 408 är det en mycket jämn övergång mellan mikrofonkombinationerna som jag verkligen gillar.
Splitlägena är intressanta och här finns ett antal ljud som är mycket användbara. Det hörs att det är split coils men de låter på ett annorlunda sätt. Ljuden är kraftigare och lite rundare. Det låter inte som en singlecoil av typ Fender men inte heller som en P90. Jag gillar det och hittade många musikaliska sammanhang som fungerade riktigt bra och tillförde mycket, inte minst soul- och funkkomp i mittläge med halsmiken som humbucker och stallmiken splittad.
Generellt fungerar PRS gitarrer bättre än genomsnittet när det gäller att manipulera ljudet med hjälp av gitarrens volymkontroll. Det här nog den bästa PRS jag testat i detta avseende. Jag provade den genom en Lehnert Rambler Minor 30 jag hade för test och PRS 408 och Minor 30 var en oerhört lyckad kombination för pop, country, rock och inte minst blues av alla de sorter. Personligen hade jag valt en 408 med lönntopp för jag är inte så förtjust i attacken vid rent ljud som en solid mahognygitarr med humbucker har och speciellt inte med svaj. Men med dist är denna 408 Standard även i min smak. 
Slutomdöme. I dessa tider när många fabrikanter bara trycker ut marginellt annorlunda designer av sina historiska succéer uppvisar Paul Reed Smith en uppfriskande upptäckarlystnad. Den som någon gång lyssnat på Paul Reed Smith kan inte undgå hans enorma entusiasm inför det faktum att man kan alltid ta ett steg till i utvecklingen. PRS 408 är verkligen ett sådant steg. Det kommer alltid att finnas de som vill ha en gitarr av typ Les Paul eller Stratocaster, och det vill jag med. Men nu vill jag ha en PRS 408 också.
Fakta
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av mahogny
• Hals av mahogny med profilen ”Pattern”
• Greppbräda av Honduras rosewood 
• 22 band och fågelinlägg
• Mikrofoner: 1 st. PRS 408 Bass och 1st. PRS 408 Treble
• PRS wrap around stall
• PRS Phase III låsbara stämskruvar
• Pris: 408 Standard: 26 950:-, 408 Maple Top: 30 950:-
FUZZ 5/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner