Skandinaviens ledande gitarrportal

Roland Cube 80GX

Av Mats Nermark

Alla nyheter är inte revolutionerande utan trygga och vettiga uppgraderingar till produkter vi har sett länge och litar på. Cube 80 GX från Roland är en sådan nyhet.
Rolands nya Cube-serie består av 4 modeller varav vi valt att se på den starkaste Cube 80GX med 80 watt i slutsteget och en 12” högtalare. De övriga i serien är Cube 20GX (20 watt, 8”), Cube 40GX (40 watt, 10”) och Micro-Cube-GX (5”). Förstärkarna bygger på den senaste generationen COSM-teknologi och den innefattar både förstärkarmodellering och effekter.
Kanaler och modeller. Cube GX80 har två kanaler som kallas JC Clean och Lead. Den rena kanalen bygger på Rolands berömda förstärkare Jazz Chorus och det är definitivt en ren kanal. Man kan dra på ordentligt med volym då det finns gott om headroom. Med en strata och ett funkkomp fick jag ont i öronen av volymen innan det började spricka i ljudbilden. Båda kanalerna delar tonkontroller som består av den klassiska uppsättningen Bass, Mid, Treble och Presence.
När man väljer Lead- kanalen har man nio olika förstärkarmodeller att välja på (se faktaruta) plus en inställning som gör att 80GX simulerar en akustisk stålsträngad. Traditionellt sett brukar ju lead-kanalen vara en distkanal och det är det här också, men den kan så väldigt mycket mer.
Här finns modeller som simulerar Fender Twin som definitivt inte är speciellt lättdistad, och sedan går det stegvis upp till Extreme som börjar dista nästan så fort du tittar på strängarna. I lead-kanalen finns Gain och Volume så man
kan dels ställa in hur mycket dist man vill ha och dels balansera den mot den rena kanalen. Om man nu har fått till en bra balans mellan kanalerna vill man ju inte ratta bort den och kan då glädja sig åt att det numera finns mastervolym på alla nya Cube. Sedan finns det ytterligare en kanal som heter Solo. Det är egentligen ett programmerbart minne för antingen lead-kanalen eller JC Clean. Det är oerhört lättprogrammerat. Ställ in det ljud du vill spara som Solo och håll sedan nere solo-knappen i ett par sekunder och så är det klart.
Det innebär ju att man kan ha tre rena kanaler om man vill. Till exempel JC Clean (JC Chorus), Black Panel (Twin) och Brit Combo (AC30). Eller så har man en ren, en kompdist och en solodist. Flexibelt, förnuftigt och fiffigt!
Effekter. Effektsektionen är uppdelad på tre delar, EFX, Delay (med tapfunktion) och Reverb. Delay och Reverb har nu två olika typer av delay- respektive reverbeffekter och EFX innehåller Chorus, Flanger, Phaser, Tremolo och Heavy Octave.
Övriga finesser. På bakpanelen finns det uttag för hörlurar och den utgången är försedd med högtalarsimulering. Använder man den stängs högtalaren av så man kan spela utan att störa omgivningen. Det är också här man ansluter till inspelningsutrustning. Där finns en line out om man vill skicka signalen till någon extern apparatur och ha den interna högtalaren aktiv. Vidare finns det två uttag för olika typer av footswitch. Med den ena byter man kanal och den andra är en möjlighet att koppla in Rolands multiswitch GA-FC som dessutom ger möjlighet att styra effekterna och ansluta två expressionpedaler för att styra in- och utvolym. Det finns även en stämapparat inbyggd.
i-Cube Link kan användas som en vanlig aux-ingång om man vill koppla in uppspelningsapparatur av något slag att spela till. Om man har en iPhone kan man använda den för att spela tillsammans med låtar i sitt iTunes-bibliotek. Det finns en gratis app; Cube Jam från AppStore, som ger många funktioner att öva och spela till förinspelad musik, spela in sitt spel tillsammans med backing tracks eller spela till låtar och ta bort en gitarrstämma i ljudmixen. Allt detta fungerar lätt och smidigt och det följer med en specialsladd till Cube 80GX som du behöver för att använda Cube Jam fullt ut. 
Ljud och spelbarhet. Även om Roland Cube kan väldigt mycket mer idag än den kunde på 80- talet så känner man fortfarande igen sig och allt är tydligt och lättarbetat. Den rena kanalen lämpar sig för de flesta sammanhang där man behöver ett rent ljud. Det är ett ärligt ljud med snabb och distinkt attack vilket passar mig bra. Men jag vet att gitarrister som spelat mycket på rörförstärkare kan tycka att ljudet är ovant just för att det är så direkt, men efter ett tag är den snabba attacken en fördel. Jag tycker nog att Roland är de som har ärligast rent ljud bland de digitala förstärkarna på marknaden just nu.
Om man är van vid den lite segare attacken som finns i vissa rörförstärkare kan man med fördel använda en av förstärkarna i Lead- kanalen och ställa den rent. Det finns mycket att gilla i utbudet av förstärkare. Bland de omedelbara favoriterna finns Black Panel för ett alternativt rent ljud till JC Clean och likaså Dlx Combo som är ny förstärkarmodellmodell. Brit Combo är OK, framför allt som rent ljud. Den låter inte som min gamla Vox men den låter bättre än de flesta andra digitala simuleringar. Classic Stack är utan tvekan Marshall och med Gain och Volume kan man få till de flesta ljud som man kan behöva från en Marshall. En intressant modell är Dyna Amp. Den är utvecklad av Roland för att verkligen ta vara på möjligheterna att spela dynamiskt så att det blir ett rent ljud när man spelar svagt och ett väldigt distat ljud när man tar i med plektrumet. Ljudet modellen ger, är inget jag direkt kan spåra till en existerande förstärkare och dynamiken är också väldigt ovan men efter ett tag vande jag mig och hade mycket roligt med ljudet.
Rolands produkter har ju länge erbjudit möjligheten att få en elgitarr att låta som en akustisk stålsträngad och här fungerar det oväntat bra. Där har man gjort stora framsteg i utvecklingen, i vissa fall låter detta bättre än en genomsnittlig akustisk med piezo-mikrofon. 
Vill man ha ett lite mörkare ljud för solo och drar ner diskant i eq:n kan det rena ljudet kännas lite dämpat och instängt men då är det bara och aktivera bright för att ge ljudet lyster.
Slutomdöme. Roland har sålt otroligt många Cube genom åren. Tidigare i år passerade de en milstolpe med över 2 miljoner sålda Cube. Då är det kul att konstatera att de trots framgångarna inte vilar på gamla meriter utan fortsätter att utveckla och förädla konceptet. Konstruktionsmässigt verkar de dessutom minst lika stryktåliga som tidigare vilket lär innebära åratal av spelande utan problem.
Med en Roland Cube 80GX får du många bra och varierade förstärkarljud i ett flexibelt paket – och detta till en vettig peng.
Fakta
Roland Cube 80GX
• Elgitarrförstärkare med inbyggda effekter och koppling till iPad/ iPhone.
• 80 watt
• 1 x12” högtalare
• Förstärkarmodeller: JC Clean, Black Panel, Dlx Combo, Brit Combo, Tweed, Classic, Metal, R-Fier, Extreme, Dyna Amp + Acoustic Sim.
Effekter: EFX (Chorus/Flanger/Phaser/Tremolo/Heavy Octave), Delay (Warm/Clear) och Reverb (Spring, Plate)
• Line Out
• Hörlursuttag med högtalarsimulering
• iCube Link/Aux In.
• Inbyggd stämapparat
• Priser:
Cube 80GX: 3 360:-
Cube 40GX: 2 180:-
Cube 20GX: 1 720:-
MICRO-CUBE-GX: 1.170:-
FUZZ 8/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner