Skandinaviens ledande gitarrportal

Rytmiska mönster och tonala strömninga

Av Mattias Eklundh
Sardinien. Man är på väg till flygplatsen i vanvettigt arla morgonstund. Taxichauffören ser ut som hämtad direkt ur någon Gudfadernfilm. Han har också en alldeles fantastisk inpyrd andedräkt av vad som verkar härstamma från ett minst sagt frenetiskt intag av tobak. Doften går hand i handske med hans uppenbarelse. Det första som hände när jag lämnade mitt hotell (eller rättare sagt golfklubb där alla sprang omkring med rosa pikétröjor och vita byxor) var en sväng åt fel håll varvid mina oskyldiga svenska öron fick inmundigat en majoritet av italienska svordomar samtidigt som den stackars bilen skrapade upp underredet otaliga gånger på grund av monstruösa håligheter i den eftersatta vägen kombinerat med alldeles för hög hastighet. Tyckte dock mycket om denna nordligt belägna ö, mitt spelande gick finfint och överlever jag resan till incheckningen så återvänder jag gärna. 
Dags för lite gitarrorkestrering. Jag finner det ruggigt belönande när många rytmer och toner samverkar på ett snitsigt sätt. Tonaliteten i månadens exempel är förödande simpel (ren Eolisk moll i E). Det är dock inte alltid lika simpelt att hålla sig till ens tilldelade figur när de andra rytmerna vandrar omkring till synes obstinat tvärt emot allt vad man själv spelar.
Ofta sitter jag hemma i min studio i skogen och spelar in en stämma i taget, oberoende av varandra, och öppnar sedan kanal för kanal för stilla avtäcka polyrytmiken. Ibland blir det såklart skräp men då och då blir jag närmast svimfärdig av exaltation när det bildas helt oanade rytmiska mönster och tonala strömningar. Svinkul tycker eder tillgivne. Testa själv.
Flygplatsen närmar sig och trots att vi gång på är snuddande nära att braka in i idel refuger, andra fordon och fotgängare tror jag bestämt att jag kommer klara färden med livet i behåll. Om ni läser artikel i kommande nummer så vet ni att Don Corleones sardinska hantlangare höll sig kvar på la strada mot alla odds.
FUZZ 4/12Riff.pdf Riff.mp3

 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner