Skandinaviens ledande gitarrportal

Scott Henderson

Av Peter Almqvist
Scott Henderson gästade under sommaren jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Tillsammans med sitt gamla fusionsband Tribal Tech visade han att fusionsgitarren är ”still alive and well”. 
Scott Henderson växte upp i Florida, startade som blues och rockgitarrist med husgudar som Albert King, Jimi Hendrix och Jeff Beck. Dock var det via jazzen som han kom att utveckla sitt högst personliga spel. Med sitt distade gitarrsound och flitigt användande av svajarm hade han fraser som påminde mer om jazzsaxofonister som Michael Brecker och Joe Henderson. Kombinationen jazz och blues är fortfarande en av de viktigaste ingredienserna i hans spel. Tribal Tech bildade Scott tillsammans med basisten Gary Willis redan i början på åttiotalet, därefter lirade han med artister som Chick Corea och Joe Zawinul. Scott Henderson har också jobbat flitigt som lärare främst på GIT eller MI som det heter idag. På åttiotalet cirkulerade ett otal kassetter med inspelningar från hans lektioner på Guitar Institute of Technology. Göteborgsgitarristen Eric Wakenius studerade under flera år på MI och hade då Scott som huvudlärare. På sin första lektion var det inte gitarrspel som gällde utan istället visade Scott var man inhandlade rätt sorts gitarrkabel. Dessutom fick Eric en lektion i konsten att löda telejack.
På en av mina senaste YouTube-spaningar hittade jag ett klipp från MI där Scott ger ett par fina tips på hur man kan använda pentatonik. Han utgår från en Bmollpenta som spelas över ett Bm7. Därefter höjer han hela skalan ett helt tonsteg till en C#mollpenta. Slutligen går han till en F#mollpenta, alltså en kvint upp från B. Anledningen till att detta fungerar är att samtliga toner i de tre skalorna återfinns i A-durskalan. Har man en II-V-I progression i A blir Bm7 II, F#7 V och Amaj7 I. Rent teoretiskt skulle man kunna spela skalorna över II-V-I men bäst låter det om man tänker mer åt det modala hållet och endast vräker loss över Bm7, något som Scott visar prov på i klippet.
I månadens exempel återfinns de tre skalorna, sedan är det bara att kombinera dem över Bm7. Testa att lira exakt samma motiv men byt skala, framförallt F#mollpentan ger en spännande klang.
Scott Henderson har en diger produktion men här kommer lite ”essential listening”:
Scott Henderson
Dog Party - Mesa Blue Moon
Well to the bone - ESC/Blues Bureau
Tribal Tech
Dr.Hee - Relativity
Nomad - Relativity
Diverse
HBC - ny platta tillsammans med Jeff Berlin & Dennis Chambers där de spelar låtar av bland annat Herbie Hancock, Joe Zawinul och Wayne Shorter.
The Immigrants - Zawinul Syndicate
Elektric Band med Chick Corea
Players - med Jeff Berlin
FUZZ 6/13Riff.pdf

Video


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner