Skandinaviens ledande gitarrportal

Simble Overdrive - en Dumble i pedalform?

Av Ulf Zackrisson
 
Simble är en ny overdrivepedal tillverkad av Mad Professor Amplification men som går under dess egna namn. Den är heller inte designad av MP:s Björn Juhl utan av den finländske ampgurun Lassi Ukkonen.
Namnet antyder en liten ordlek med den mytomspunna förstärkaren Dumble och helt klart förhåller det sig så att denna gitarrförstärkarnas heliga graal har inspirerat till skapandet av Simble. Det här är alltså ingen pedal i den ändlösa raden av mer eller mindre fantasilösa Tube Screamerkopior, utan istället något som gör anspråk på att klona ljudet av en överstyrd Dumbleförstärkare. Kaxigt? Absolut, men en inspirerande och spännande målsättning, enligt mitt sätt att se på saken.
 
 
Transparens
Lassi Ukkonens tes bakom pedalens konstruktion är att det egna gitarrsoundet skall vara själva grunden och det som överstyrningen bygger på. Transparens var ordet. Vilket pedalen, skall det visa sig, också lever upp till i högsta grad.
Simble styrs av fyra kontroller: Level, Sensitivity, Contour och Accent. Den förstnämnda ställer nivån på effektsignalen och Sensitivity själva överstyrningen/kompressionen. Med tonkontrollen Contour, som ligger efter överstyrningen, kan man balansera överstyrda och rena övertoner och därmed påverka tonaliteten på ljudet. Moturs för en mer jazzig mörk färgning och medurs för en diskantrikare ton.
Accentkontrollen påverkar signalen innan överstyrning. Man kan då styra frekvensområdet som överstyrningen är mest fokuserad på. Fungerar som ett slags plektrumanslag i kontrollform, men även för att ge murriga gitarrmikar lite mer skimmer. Kamouflerar och mörkar anslaget i motursinställningar och gör det tydligare, bitigare med mer attack och diskant medurs. 
 
Simble vs. Dumble
Simble Overdrive gör således anspråk på att klona ljudet av en Dumble. Vi snackar här om en av världens mest eftertraktade gitarrförstärkare där priset för en dylik begagnad pjäs kan gå för 100 000 – US dollar alltså! Kan det vara möjligt att för under 2 000 SEK få något som liknar detta ikoniserade förstärkarljud? Ett ljud beskrivit i en intervju jag gjorde med den amerikanske bluesgitarristen Kenny Wayne Shepherd (se www.fuzz.se/artikel/kenny-wayne-shepherd-inspiration) som: ”Dumbles förstärkare låter tredimensionella. Det är precis som man hör förstärkaren inifrån och ut, som om man står mitt i ljudet”. 
Konstruktören Lassi Ukkonen menar att kretsarna i Simble noggrant följer Dumbles ursprungliga principer och därför har samma organiska struktur. Har själv inte haft förmånen att spela på en Dumble så den jämförelsen får vi lämna därhän. Dock kan vi konstatera att det är en ren fröjd att lira med Simble inkopplad i en neutralt inställd Mesa Boogie Nomad 4x10 rörcombo. Simble jobbar ytterst följsamt och dynamiskt med gitarrens mikrofoner och förstärkarljudet. Även den mest distade ton blir nästan helt ren när man vrider ner gitarrvolymen, vilket gör att pedalens överstyrning kan styras från gitarren.
I manualen ges utmärkta tips på olika inställningar och som visar upp Simbles hela bredd. Denna naturligt klingande pedal klarar det mesta galant kan jag lova. Alltifrån en fet, underbar clean boost via distad SRV texabluesstrata och Claptonbitig Les Paul till en sjungande fuzzig overdrive a´la Eric Johnson. 
Ju mer Sensitivity man drar på desto mer spricker ljudet upp, vilket det gör med en snygg fin strängseparation, till exempel vid tresträngs riffkomp. Och oavsett inställningar känner man hela tiden igen sig i sitt ljud. 
Med tanke på alla användbara varianter så önskar man nästan att pedalen hade varit programmerbar.
Vare sig man kör Les Paul eller strata så känns det som ens originalljud förfinas och får ytterligare muskler. Om du som gitarrist vill bygga på och vässa ett redan befintligt schysst grundljud så bör du absolut kolla in Simble Overdrive. 
Rekommenderas!
 
PS. Angående liknelsen mellan Simble och Dumble kolla nedanstående videolänkar där den utmärkte finske gitarristen Marku Karhu gör en intressant shootout mellan en Simble Overdrive genom en Fender Hot Rod Deville och en Dumble Overdrive Special 100. DS.
 
Simble Overdrive
• Analog overdrivepedal
• Kontroller: Level, Sensitivity, Contour, Accent
• True Bypass
• Strömförsörjning: 9 V batteri, 9 V DC adapter.
• 1 795:- 
 
Mer info:
 
Videolänkar:
Simble Overdrive demo:
 
Simble Overdrive vs. real Dumble ODS100 amplifier shootout. 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner