Skandinaviens ledande gitarrportal

Skevt...

Av Mattias Eklundh
I fjärde delen av Blues for FK fluktar vi bland annat på en mäkta skev variant av Freak Kitchens Ugly Side of Me (från skivan Dead Soul Men). Jag förespråkar ju ivrigt att man skall kunna vända och vrida på sin musik och finmotoriska figurer hursomhelst, slänga sig in halvvägs i något krångligt parti, spela det baklänges, etcetera. I Ugly Side of Me tog det dock små eoner av tid innan jag kom förbi mina invanda mönster och kunde traktera riffet naturligt. För att skoja till det ytterligare drabbades jag av ett frispel bakom trummorna vid inspelningen av detta övningsalster till förra årets Freak Guitar Camp och kände mig manad att se hur många listiga vändningar jag kunde göra över rytmen. Något som monstruöst försvårade min förståelse av vad jag skapat. Usch.
Originalet går visserligen också i sju fjärdedelar men med rytmen spelad som sextondelar. När man nu muterar det hela till triolform känns det som om det finns få gemensamma parametrar. (Dessutom pågår det i en smärre evighet så högerarmen sätts onekligen på prov i ren, skär uthållighet). Aber som detta skall såklart inte stoppa oss dedikerade gitarrister. Det är bara att slänga sig ner och nöta och ett, tu, tre så kommer det att falla på plats.
Innan ovan beskrivna galenskap spelas det ett solo över kyrkotonarterna frygiskt och lydiskt modus, bägge med tonikan i B och över tre fjärdedelar.
Efter rifftokerierna slänger man sig glatt in i en variant av låtarna Guilt Trip, Bull samt Hateful Little People i respektive sex och nio fjärdedelstakt.
Det finns inga genvägar till att bli en bra musiker. Du behöver spendera mycket, mycket tid med ditt instrument. Kasta iväg mobilen, skit i ihåliga Facebook-uppdateringar och sätt dig på din ädla bakdel och öva.
FUZZ 2/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner