Skandinaviens ledande gitarrportal

Spela med delay

Av Danny Gill
Som gitarrlärare får jag ofta höra att elever letar ny inspiration, något som kan bryta mönstret av återkommande ”samma gamla licks”. I kommande nummer skall vi utforska några sätt att motivera dig att göra just detta, bryta mönstret – och vi börjar med en… delay-pedal!
Det här tricket hörde jag Ronnie Montrose göra i en låt kallad Razor King. På senare tid har Buckethead gjort detta i låten Big Sur Moon, och givetvis är ju The Edge välkänd för sitt användande av delay
Tekniken; Sätt delayet på en 1/8-dels not – eller runt 300 millisekunder. Använd ett retursvar som skall ha samma volym som originalet. Använd ”nerslag” med plektrumet. Spela stacatto (korta toner).
I ljudexemplet kan du höra att jag använder en Vox Time Machine-pedal rakt in i stärkaren. I loopen lät det lite för soft. Den här pedalen har också en inställning på 1/8-dels not – så den är lätt att ställa in och använda.
Det finns två mp3:or att lyssna på. På den version med pedalen plockar jag en not innan sången börjar, så att du hör hur delay-inställningen. Den andra versionen är utan delay så att du kan höra hur det låter utan – stor skillnad.
Och tänk på att detta låter grymt om du sitter i en gitarraffär och vill imponera på folk.
FUZZ 2/13Riff.pdf

Riff_1.mp3

Riff_2.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner