Skandinaviens ledande gitarrportal

Squier Classic Vibe

Squiers nya vintage-inspirerade serie Classic Vibe tar vara på karaktärsdragen från de gamla klassikerna utan att vara rena återutgåvor.  
Squier är som bekant Fenders lågprisinstrument. Classic Vibe känns dock inte alls billiga, trots en måttlig prislapp. Tillverkning i Kina håller prisvärdheten på topp och det verkar inte vara det minsta fel på detaljarbetet. Finish och spelbarhet ligger på en högre nivå än priset.

Classic Vibe har modernare egenskaper som kraftiga gjutna stall och lite plattare greppbrädor. En eloge till dragstångsjusteringen som sitter åtkomlig vid huvudet istället för den vanliga omöjliga placeringen i kroppänden på halsen. Relativt smala vintage-band hör till de mer klassiska egenskaperna. Sextiotalsmodellerna har också gultonad lack som ser ut som en reissue-modell, eller en gammal originalbas. Kropparna är i basswood (lind) istället för originalens ask- eller al-kroppar. Detta skall dock visa sig ha mindre betydelse.

PB 50s

Denna äldre P-basmodell är en skön blandning av gammalt och nytt. Det är uppfräschande att man tagit en Lake Placid Blue metalliclack som inte är alls tidstypisk. Jag tycker att det är en läcker kombination tillsammans med det stora vita plektrumskyddet. De första fem åren hade Precision denna typ av singlecoilmikrofon. Ljudet är tunnare än den senare split-coil mikrofonen men har ett kärnfullt mellanregister som på sätt och vis sticker ut mer. Fingerspel kan få bra tryck och fokus, men man kan behöva krana på lite bas på förstärkaren. I och med lönnhalsen finns det extra briljans i ljudet. Diskanten går fram även i förstärkare och ger utmärkt klarhet åt både plektrum- och fingerspel. Slapspel är inte den här basens starka sida, men jag tror inte så många skulle komma på idén.

Halsen är något att hålla i när åskan går. Den är riktigt tjock, men har en mycket bekväm jämnrund profil. Jag tycker numera att det är rätt skönt med något rejält att hålla i, som ger lite motstånd på ett positivt sätt.

Utförande med singlecoil-mikrofon var i princip den första elbasen. Namnet syftar på att man fick bra precision i tonerna jämfört med kontrabasen som krävde mycket övning för att få hyfs på intoneringen. Första åren av femtiotalet hade Precisionmodellen så kallad slab body utan rundade kanter, i likhet med Telecastergitarren. 1953 kom dock den nuvarande kroppsformen.

Den här basen fick igång mitt habegär ordentligt. Både ljudet som inte liknar någon annan bas i samlingen, den tjocka halsen och utseendet gjorde det svårt att lämna tillbaka den metallicblå skönheten.

Fakta

Squier Classic Vibe Precision Bass 50s
• Kropp av basswood
• Lönnhals och greppbräda i ett stycke
• Halsmått vid sadel: 42 x 23mm
• Vikt 4,1 Kg
www.fender.se

PB 60s

Precisionbasen är klassikernas klassiker när det gäller rockbas. Sedan detta sextiotalsutförande kom 1957, har Precision sett likadan ut, och är mångdubbelt vanligare än femtiotalsvarianterna som inte kom ut i så stora upplagor.
Den största ljudmässiga skillnaden från femtiotalet är den tvådelade mikrofonen som ger ett fylligare, varmare ljud som också är i det närmaste brumfritt. Även om jag själv är mer av en Jazzbasfantast så är det alltid lika kul att spela Precision. Speciellt när man får dra på lite extra så att det distar lite gott. Bredbenta plektrumdistljud är en personlig favorit. Den akustiska tonen i sextiotalaren är den som har mest resonans och låter störst och starkast av de tre testobjekten. Fingerspel låter mycket varmt och mulligt, och korta toner får en varm studsighet som kan ge ett gott sväng i till exempel en soulfunk-låt. Ibland tycker jag att det är svårt att höra sig själv när man spelar Precision med fingrarna, men den här basen låter inte för snällt så ljudet borde gå fram bra i de flesta situationer. Halsen är betydligt tunnare än 50-talsmodellen och har en jämn rundning som känns väldigt greppvänlig. Den läckra bebisblå Sonic Blue-kulören kommer förresten från Cadillacbilar årsmodell -56.

Fakta

Squier Classic Vibe Precision Bass 60s
• Kropp av basswood
• Lönnhals med greppbräda i rosewood
• Halsmått vid sadel: 42 x 21mm
• Vikt 4,1 Kg
www.fender.se

JB 60s

Jazzbasen är rätt och slätt en bra Jazzbas. Den både känns och låter som en typisk Jazzbas; Ett tjockt och fokuserat ljud med fin klarhet och ett tydligt knorrigt mellanregister. Mikrofonerna är välljudande även här och borde inte innebära bytesbehov om man inte är ute efter någon mer ovanlig ljudkaraktär. Båda mikrofonerna ger det vanliga allroundljudet som kan allt från slap till dämpat tumspel. Med enbart halsmiken blir ljudet ihåligare och varmare, mer likt en Precision-bas. När bara stallmiken används låter det tunt och knorrigt, men med lite ökad bas på förstärkaren kommer stötiga Pastorius-ljud som är väldigt användbart när ljudbilden är grötig. Variationsmöjligheterna är stora och erbjuder mycket bredare ljudpalett än en p-bas.
Jag och många med mig gillar den klassiska Olympic White-lacken med tillhörande turtle-plektrumskydd. Halsen är den vanliga smala, tunna och mycket lättspelade som är väldigt bekväm, även om jag egentligen föredrar P-basens mer jämnbreda strängavstånd.

Fakta

Squier Classic Vibe Jazz Bass 60s
• Kropp av basswood
• Lönnhals med greppbräda i rosewood
• Halsmått vid sadel: 38 x 22mm
•Vikt 4,3 Kg
www.fender.se

Slutomdöme

Jag har tidigare blivit förvånad av basswood-kroppar som låter förvånansvärt lika alkroppar. Så även här. Trots annat material finns de klassiska egenskaperna kvar i alla tre modellerna.
Squier Classic Vibe är väldigt prisvärda basar med fullvuxen ton. Squier har lyckats med såväl träval som hårdvara och mikrofoner.
Framförallt 60-tals P-basen låter mycket fylligt och stort såväl akustiskt som i förstärkare. Precision 50s med sin tjocka lönnhals har en väldig klarhet och fokuserat ljud som sticker ut. Jazzbasen i sin tur bjuder på större variation med sina två mikrofoner. Även om det naturligtvis saknas lite resonans och inspelad känsla jämfört med många gamla sextiotalare, skulle jag utan vidare kunna ta med vilken som helst av dessa basar på en spelning, och känna mig komfortabel med såväl ljud som utseende och känsla.


FUZZ 2/10

Squier50sPrecisionBass_hi.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner