Skandinaviens ledande gitarrportal

Steinar Aadnekvam - Abacaxeiro

Av Peter Almqvist
Det sveper en brasilvåg över Sverige; Lisa Nilsson, Magnus Lindgren’s BatucadaJazz och gitarristen Gustav Lundgren är några av de svenska artister som förförts av den brasilianska musikens mångfald under senare år. Musiksverige har dock haft ett långt förhållande med Brasilien, inte minst med Cornelis import av odödliga Quem Te Viu Quem Te Vê eller Deidres Samba som han kallade den i sin svenska översättning, en låt som skrevs av Chico Buarque. Senast ut att inspireras är stockholmsbaserade gitarristen Steinar Aadnekvam som spelat in sitt nya album på plats i Recife, en stad i nordöstra Brasilien. När FUZZ intervjuade Steinar för cirka ett år sedan var han eld och lågor över sitt nya projekt och berättade inspirerat om musiken från nordöstra Brasilien. 
På fyra av plattans åtta spår har Steinar använt lokala musiker. Basisten Junior Areia är till vardags medlem i gruppen Mundo Livre, och saxofonisten/flöjtisten Alexandre Ferreira, som spelar med en av Brasiliens just nu populäraste grupper Cascabullho, har även samarbetat med världsstjärnan Gilberto Gil. Slagverkaren heter Carlos Amarelo. 
Steinar har skrivit all musik och låtit sig influeras av nordöstra Brasiliens stilar som forró, frevo and maracatu. Undantaget är Thelonius Monks sköna ballad Round Midnight, som avslutar skivan. Musiken är helt instrumental varav fyra spår där Steinar lirar helt solo eller till sin dubbade gitarr. 
På solospåren är Brasilienfluensen inte lika stark, utan får mig mer att tänka på flamenco och gitarrister som Paco de Lucia och Al Di Meola. Hela produktionen har för övrigt ett skönt luftigt sound och en positiv vibb som får mig att längta till Brasilien pronto! 
FUZZ 9/11
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner