Skandinaviens ledande gitarrportal

Gitarrsetup och justering del 6. Strängpåsättning - stålsträngar

En bild säger mer än tusen ord. Därför skall jag fatta mig kort för att lämna plats för bilderna, som illustrerar processen mycket tydligare än mina ord.
 
Jag börjar alltid med att vrida de ospunna strängarnas stämskruvar så att hålen är parallella med halsen. Strängen dras förbi stämskruven och träs genom hålet från motsatta sidan och dras åt tajt.
 
 
 
Strängänden tas sedan runt axeln på andra sidan och bak under sig själv, dras åt och böjs upp tvärt. 
 
 
 
 
Sedan är det bara att stämma strängen och kapa av den överflödiga längden. Strängen ”låser sig själv” mot stämskruvsaxeln.
 
 
De spunna strängarnas stämskruvar vrids med hålen i 90 graders vinkel mot halsen. Strängarna lindas runt stämskruvsaxlarna ett varv och strängänden träs sedan genom hålet ÖVER sig själv på ingångssidan och mellan varven på utgångssidan. Dra åt strängänden så tajt du orkar - en tång underlättar - böj upp den tvärt, stäm strängen och klipp av den. Man kan även låsa de spunna strängarna på samma sätt som de ospunna, men jag har aldrig funnit det nödvändigt.
 
 
 
 
 
I nästa del ska jag visa hur jag fäster strängarna på vintage-stil ”Kluson” Safe-T-Post stämskruvar, de med stränghålet borrat ner i axeln.
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner