Skandinaviens ledande gitarrportal

T-Rex ToneBug Overdrive & Reverb

T-Rex pressar priset när man nu lanserar den nya effektpedalserien ToneBug. Först ut från fabriken är Overdrive och Reverb. När det gäller serietillverkade effektpedaler har danska T-Rex Engineering under senare fått en världsledande roll, tillsammans med Boss naturligtvis och Digitech samt kanske ytterligare någon tillverkare. Nytt för i år är en ny serie effektpedaler som går under namnet ToneBug. Apropå Boss är väl danskarnas undermening att just denna nya serie skall ses som ett alternativ till dessa prisvärda pedaler.

Två ToneBugpedaler har hittills släppts men fler är på gång inom en ganska snar framtid. Föremål för test är en reverbpedal döpt till Reverb och en distpedal som går under namnet Overdrive.

T-Rex har en filosofi som är lätt att sympatisera med, där man försöker balansera det analoga med det digitala, vilket jag tycker man lyckats bra med överlag. Det finns en värme i T-Rexpedalerna som är tilltalande, vare sig det gäller distpedaler, delayer eller reverb.

ToneBug Overdrive

ToneBugpedalernas yttre drar åt artdecohållet och 50-talsdesign. Overdrive har ett bulligt ljusblått hölje med tre kromade rattar märkta Gain, Tone och Level. Den förstnämnda kontrollerar mängden överstyrning, den andra tonen och den tredje utvolymen.

Strömförsörjning står antingen ett 9 volts batteri eller en batterieliminator för. Inga konstigheter alltså.

T-Rex har gjort många fina distpedaler genom åren. Ända från början faktiskt med Alberta och Mudhoney och vidare med Møllerpedalen, för att ta några exempel. En bra grund att bygga vidare på alltså, vilket märks när direkt när man kopplar in Overdrive.

Man är hemma i ett nafs. Det är i princip omöjligt att ratta bort sig här.

Utan att vara extrem har Overdrive ett bra omfång överstyrda ljud. Håller man nere mängden Gain och jobbar mer med ton och ökar på Level rejält funkar pedalen mer som en booster, med ett bra mellanregisterklipp, där man kan sköta dynamiken och bettet via anslaget. Ett ljud som funkar lika bra på en stallmik som halsmik på gitarren. Singelcoil såväl som humbucker.

Vill man ha ett grynigare bluesigare dist är det bara att öka på Gainen och drar ner Level en aning. Det är kanske just i detta läge som Overdrive kommer bäst till sin rätt med sin inneboende värme och fetma.

Reverb

Delaypedaler finns som bekant det en uppsjö av att välja mellan. Reverb dock får väl nästan anses som en bristvara. Antagligen av den enkla anledning att efterfrågan inte är så stor. Marknaden borde ju trots det vara relativt stor med tanke på alla förstärkartoppar som i allmänhet, till skillnad mot många comboförstärkare, saknar denna effekt.

T-Rex är dock inte några noviser på detta område utan har ju en pedal som går under namnet Room-Mate i sitt ordinarie sortiment. Man kan tänka sig att teknologin här liksom på distpedalerna har ynglat av sig.

Den här pedalen är också enkelheten själv. Två kontroller finns; Decay som ställer längden, avklingningen och Depth som styr själva mängden, djupet på reverbet. Mittemellan kontrollerna sitter en liten vippswitch med två lägen: Modern och Vintage.

Det är ganska enkelt att inta en nonchalant inställning till en reverbpedal. Har den mer än ett ljud frågar man sig och jämför med dom ganska så enahanda fjäderreverb som sitter i vissa comboförstärkare. Den här pedalen kan mer än man tror.

För det första är den riktigt bra på att simulera fjäderreverb. Jag ställde vippswitchen på Vintage och gjorde en AB-test med en hederlig gammal Traynor rörhäck och det var svårt att överhuvudtaget höra någon skillnad. Här har man återigen lyckats fint med att få in den analoga värmen i det digitala.

Vad dock inte en förstärkarreverb klarar av är att maxa effekten a`la Dick Dales surfgitarr. Det fixar ToneBug lätt som en plätt.

Även mer moderna reverb (med vippswitchen i Modern-läget förstås), från rumsambienta typer av klanger till mer kyrkoliknande stora efterklanger klarar pedalen av på ett trovärdigt sätt. Det vill säga, ljudet hänger ihop och låter inte bara som en svans som ligger och skramlar vid sidan av den torra signalen.

Slutomdöme

T-Rex budgetserie ToneBug har inget som antyder lågpris när man lyssnar på hur dom låter. Overdrive har en transparent, dynamisk karaktär som låter gitarr, sträng och förstärkare skina igenom. Precis som det skall vara alltså. Det är ingen märkvärdig pedal men gör det den skall och levererar det med både värme, ett bra mellanregisterbett och fetma.

Reverbpedalen överraskar med sina många varianter och sin goda ljudkvalité. Alltifrån olika fjädertyper och surfgitarreverb till mindre rum och kyrkohall.

Pedalerna kostar runt en tusing. Prisvärt är ordet.

Fakta

T-Rex ToneBug

Overdrive

Gain, Tone, Level

Reverb

Decay, Depth

Modern/Vintage vippswitch

www.t-rex-effects.com



FUZZ 9/09





TrexTonebugOverdrive.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner