Skandinaviens ledande gitarrportal

Tanglewood T6

Av Peter Almqvist

 
Tanglewood introducerar nu en ”acoustic combo” speciellt framtagen för akustiska gitarrer. Förstärkaren är på 60 W och påminner en del om ett visst tyskt märke. Har dessutom ett mycket fördelaktigt pris. 
Brittiska gitarrföretaget Tanglewood har sedan starten 1988 blivit något av en framgångssaga. Med sina budgetgitarrer har man tagit marknadsandelar över hela världen. För några år sedan bestämde man sig för att höja kvalitén avsevärt och kontaktade därför svenska gitarrbyggaren Michael Sandén. Resultatet av samarbetet är den nya ”high-end”-serien Masterdesign och med den visade Tanglewood att man har högre ambitioner än att massproducera budgetgitarrer. Allt sedan starten har man också haft ett par mindre förstärkare avsedda för akustisk gitarr i sitt program men dessa har varit av den mer anonyma sorten och inte stått i paritet med deras kvalitetsgitarrer. Men nu satsar man även på detta område.
Tanglewood T6 presenterades på årets NAMM Show. Vid en första blick är T6 närmast identisk med tyska AER något som väl får betraktas som en tribut åt det tyska förstärkarundret. AER har under många år varit ledande när det gäller att tillverka kompakta och driftsäkra comboförstärkare för de flesta akustiska instrument men kanske främst för gitarrer.
Konstruktion. T6 är en tvåkanalsförstärkare där kanal ett i första hand är tänkt som instrumentkanal medan kanal två också har XLR-ingång. Tanken är att förstärkaren ska kunna användas som ett mini PA med möjlighet att plugga in en sångmikrofon. Kanal ett har volym, bas, mellan och diskantkontroller. Vidare finns här omkopplare för hög alternativt låg input, konturfilter för extra diskant samt indikator/clipcontrol, visar när inputsignalen är för stark. Kanal två har samma upplägg men istället för konturfilter finns en omkopplare för line alternativt mic. Line ger 22KΩ / Mic 600Ω. Dock ingen fantommatning. 
På kontrollpanelen som för övrigt är placerad på förstärkarens ovansida finns också effektavdelningen med hall, plate, chorus samt delay. Effekterna fungerar på båda kanalerna samtidigt men det finns möjlighet att panorera dem till endast en kanal i taget. Förstärkarens baksida härbärgerar följande in och utgångar; fotomkopplare, hörlurar, line out, XLR DI, effektloop, mini-tele för mp.3spelare samt stereo RCA ingång.
Förstärkarens framsida är försedd med aluminiumgrill som skyddar en 8” högtalare samt 65 mm tweeter, grillen döljs bakom ett tunt hölje av svart skumgummi. 
På förstärkarens undersida finns ett 35 mm uttag som passar de flesta av marknadens högtalare och monitorställ. Förstärkarens mått är 346 x 280 x 346 mm med en total vikt på cirka tio kilo. Total uteffekt 60 W RMS.
Ljud. Den yttre likheten med tyska AER gör att jag har höga förväntningar på T6 ljudprestanda. 
Om man börjar med att jämföra andra förstärkare i samma prisklass, 3 495:-, kan jag genast konstatera att den är vida överlägsen sina konkurrenter. Jag börjar med att plugga in en nylonsträngad gitarr med passiv piezomikrofon. Det behövs inga stora justeringar för att få ett tydligt grundljud, en aning mindre diskant samt en lätt boost på basen. Med en liten skvätt av reverbet i läge ”hall” får jag ett sound som låter riktigt dyrt. T6 har massor av dynamik och en ton som fortfarande låter akustisk. De tre tonkontrollerna tillsammans med konturfilter räcker mer än väl för att skulptera fram det optimala ljudet. Jag provar även med en stålsträngad gitarr försedd med aktiv piezomikrofon och det låter återigen mycket bra. Här finns inget av det vassa och skrikiga ljud som lätt uppstår när man ska förstärka en stålsträngad gitarr. Jag provar att droppa sjättesträngen till ett C och får ett riktigt fett sound med fullständig klarhet. 
Uteffekten ligger på 60W RMS och med det kommer man långt, perfekt som enda stärkare på det mindre spelstället eller som egen monitor på en större scen. De ombordvarande effekterna är det enda som känns en aning begränsade. De två olika reverben, hall och plate är det som fungerar bäst, framförallt hall som låter riktigt proffsigt. Chorus och delay håller inte samma höga klass som förstärkaren i övrigt och det finns ingen möjlighet att påverka typen av delay, här finns endast nivåkontroll vilket för övrigt gäller samtliga effekter.
Slutomdöme. Har du planer på att köpa en combo till din akustiska gitarr vill jag verkligen rekommendera att du ger T6 en ordentlig omgång för det tål den. Förstärkarljud är så klart mycket personligt och inga generaliseringar gäller men T6 levererar på en mycket professionell nivå. Priset är dessutom sensationellt, man får faktiskt en förstärkare som flåsar de tunga kanonerna i nacken men till ungefär en tredjedel av priset.
 
Fakta
• Transistorförstärkare för akustisk gitarr.
• Uteffekt: 60W RMS
• Antal kanaler: 2
• Input: Tele & XLR
• Högtalare: 1st 8”/4 ohm samt 65 mm tweeter
• EQ: Bas, middle, diskant
• Digitala effekter: Hall, plate, chorus, delay
• Effektloop: Ja
• Line Out: Ja
• DI Out: Ja
• Extra input: Minitele och RCA båda i stereo
• Tuneringång: Ja
• Fantommatning: Nej
• Hörlursutgång: Ja
• Footswitch: Ja, 1 ingång
• Antifeedback: Nej
• Vikt: 10 kg
• Pris: 3 495:- inkl. gigbag
FUZZ 4/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner