Skandinaviens ledande gitarrportal

Undercover

Av Jan Olof Strandberg
Det är många ”oldies”-basister som har influerat mig under åren, men också många från den yngre generationen. Egen spelstil uppstår ju med tiden, präglat av allt man har upplevt genom åren och all musik man lyssnat till, och inte alltid enbart basister. 
Jaco Pastorius var starkt influerad av Charlie Parker och Frank Sinatra. Stanley Clarke av John Coltrane och Paul Jackson av många Gospelmusiker. Vissa musiker hittar sin egen stil snabbt och för andra tar det längre tid. Några av dagens unga personliga ”basmonster” som det definitivt lönar sig att kolla in är Hadrien Feraud, Henrik Linder och Esperanza Spalding.
Månadens exempel är en låt som jag komponerade för ungefär tio år sedan och som heter; Undercover. 
Låten har ursprungligen tre delar men här koncentrerar vi oss bara på en. B-delen i låten består av influenser som jag själv haft, främst från mina 70-talsidoler såsom Paul Jackson, Stanley Clarke och Jaco Pastorius. Exemplet består av två ackord; A7 och C7.
Första delen av noterna är A7. Första tonen i takten är grundton (A), andra noten i första takten är en flageolett som spelas på G-strängen, femte band. Det blir G som är en liten septim till A7 ackordet, något som Paul Jackson kom på i början av 70-talet, eller han var den första basisten som jag någonsin hört använda flageoletter i en basfigur. 
Sedan är det några ”ghost”-noter i samma takt för att ge lite rytmik till det hela och några snabba 16-dels kromatiska oktaver, kanske något som eventuellt Jaco Pastorius kunde ha använt? 
Oktaverna varierar lite i takt 6 som omväxling. I takterna 7 och 8 blir det ett typiskt basfill, ungefär som Stanley Clarke möjligtvis kunde ha gjort. Takterna 9 - 16 är i princip samma grej men här till C7-ackordet. 
När du övar kan det vara bra att ha en metronom till hands. Jag tycker att det är bra att spela med metronom så mycket som möjligt! Här gäller tempot cirka 120, men vilket tempo som helst kan förstås användas.
FUZZ 3/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner