Skandinaviens ledande gitarrportal

Vox DelayLab

Av Mats Claesson

Vox tillhandahåller nu ett verkligt laboratorium av möjligheter i den rejält tilltagna pedalen med det passande namnet DelayLab.
Många av oss använder nog delay på ett ganska enkelt sätt, man har en pedal och ställer in ett passande läge som man kör på, i stort sett oförändrat. För ett antal år sedan berikades de flesta delaypedaler med en tap-tempofunktion så att returerna kunde anpassas till låttempot. Detta var åtminstone för min del en stor tillgång i mitt eget delayanvändande.
Effekten är idag dock så oerhört mycket mer än upprepade ekoreturer. Själva kvaliteten på signalen kan ändras och väljas mellan digital och analog, tape-liknande, multitap, modulation, reverse (baklänges) och en mängd varianter till. När man testar de här olika varianterna så inser man att det borde sitta minst tio delaypedaler på pedalbordet… eller en Vox DelayLab!
30 delayeffekter. Den stora och robusta DelayLab är lik Line 6 numera klassiska DL4 Delay Modeler i sin uppbyggnad, fast bjuder på ytterligare godis i jämförelse. 
Fem chickenhead-kontroller, placerad upptill på pedalen, styr ljudet. Med den första väljer man effekttyp. Tio olika lägen finns: Analog, Tape, Digital, Multitap, Dynamic, Dual, Modulation, Stereo, Ambient och Reverse, samt en looperfunktion. 
Väljer du till exempel Analog bland effekttyperna och sedan trycker in Category får du tre varianter, Standard: Analog delay Vintage: Saturated delay och Custom: Stereo analog delay. Vox DelayLab bjuder alltså på trettio olika delavarianter. 
När du valt en effekt och inte är riktig nöjd kan du gå loss och editera med hjälp av de fyra resterande chickenheadkontrollerna: Feedback, Tone/Speed, Intensity och Mix. Det numeriska värdet på effekten syns föredömligt i en display. Här finns även en pedal assign för extern fotkontroll av vald parameter. 
Från standard till extremt. DelayLab bjuder på allt från standarddelay till distade delayer, pitch change och olika typer av filtreringar till mer extrema varianter. 
Ljudet är enastående rent och transparant när det behöver vara det och å andra sidan mjukt böljande anologlikt – och även skitigt när man väljer att köra på det viset.
Givetvis kan det vara bökigt att i spelande stund ändra sina ljud, även om de flesta funktioner finns snabbt tillgängliga. Det är dock relativt lätt att gå från ett traditionellt analogt delay till suggestiva baklängesekon och allt däremellan. Det här är verkligen ett inspirerande delaylaboratorium där fantasin kan flöda fritt och där man enkelt kan förändra och förbättra sitt gitarrljud för att sedan spara ner det, kanske designat för någon speciell låt, för snabb åtkomst. 
DelayLab har tio banker och tre olika settings per bank, där man kan lagra egna presets, åtkomliga via fotomkopplare. Den första märkt Tap/Bank up används dels för att tappa in delayet i rätt tempo men också för att just stega i de tio bankerna. Med övriga tre fotomkopplare märkta A (stop, clear), B (reverse) och C (trigger) väljer du mellan de tre programmen A, B, C. 
Väldigt praktiskt och lättåtkomligt, om man till exempel tänker sig en 10-låtars setlista med tre olika delaytyper i varje låt.
Övrig funktion i ovan nämnda tre fotomkopplare är adresserad till loopfunktionen. Loopfunktionen erbjuder för övrigt tre delayeffekter som kan appliceras på ljudet.
Slutomdöme. Vox DelayLab lever verkligen upp till sitt namn. Ett välutrustat ekolabb där man kan gå loss och sväva ut i ekodalens förlovade landskap. Jag tror inte jag saknar någon typ av delay här. Allt från standard digitaldelay och analoga tape-ekon till baklängesvarianter och sound från yttre rymden finns tillgängliga, eller går att ratta fram. Mycket kontroller och funktioner är det, men trots det är DelayLab lätt att förstå och manövrera. En inspirerande och mycket prisvärd delayenhet.
 
Fakta
• Digital delayenhet
• 30 delayeffekter
• 30 programplatser
• 28 sek looperfunktion
• Ingång för expressionpedal 
• Stereo input och output
• Strömförsörjning: 6 x 1,5 voltsbatterier, 9 V strömadapter
• Pris: 2 495:-
 
FUZZ 4/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner