Skandinaviens ledande gitarrportal

Vox Tony Bruno TB18C1

Av Mats Claesson

Tidigare Voxmodeller där Tony varit inblandad är bland andra en handwired AC30 som kom 2002, Vox Night Train och olika modeller i Custom-serien. TB18C1 ingår i en serie där Tony Bruno designat en krets för masstillverkning. Vox lät göra en sådan och Tony fick sedan ”tweaka” kretsen ytterligare, för att få slutprodukten så lik prototypen som möjligt.
Bruno design. Vad vi har här är en förstärkare byggd i Kina, så det är ingen ”handbyggd” modell av Tony Bruno, utan en stärkare designad av honom. 
Kontrollpanelen är enkel; två inputjack; high och low, volymkontroll som kontrollerar försteget, treble, middle, bass, reverb och en mastervolym för kontroll av slutsteget. Förutom dessa kontroller finns en midboost som puttar på mellanregistret och ger en aning mer pre-amp gain. Slutligen finns en dark-switch som skär lite i det högre registret och som tar bort lite av ”sprillet” som kännetecknar Vox-ljudet. 
På baksidan sitter utgång för extern högtalare 8/16 ohm, samt en loop send/return. Högtalaren är en 12” Celestion G12-65.
Förstärkaren har en kanal och man kan säga att det går att röra sig mellan ett skimrande, mustigt Vox-ljud och över till ett lite mer frustande amerikansk sound. Det går att ratta fram helt rena ljud, men också hyfsat skitiga bluessound. Det här är inte någon ”Hårdrocksförstärkare” – distljudet kommer inte upp riktigt till de nivåerna – men jag kan inte heller tänka mig att det är meningen.
Gitarrljudet som levereras är starkt, klart och skimrande på det där alldeles speciella Voxsättet, men kan också tonas ner och bli muddigare och mer aggressivt kantigt.
För min del skulle jag vilja kunna växla de båda mid shift- och dark-switcharna med en fotpedal, men detta är inte möjligt på denna stärkare.
Det finns endast en kanal, så vill man förändra sitt ljud får man använda kontrollerna vilket blir bökigt i en live-situation. Men, det går ju givetvis bra att med hjälp av några effektpedaler förändra ljudet på det sätt man önskar.
Slutomdöme. Vox TB18C1 är en enkel men välljudande stärkare för gitarristen i pop/blues-segmentet. Det är en kanal det handlar om men det finns ändå en uppsjö av olika sound att skruva fram. Hela tiden med ett fast, gott klingade ljud som dessutom spelar riktigt volymstarkt. 
Om detta är en optimal förstärkare till livebruk låter jag vara osagt, då måste man veta med sig vad som gäller, men i inspelningsstudion och andra liknande miljöer måste denna stärkare vara en riktig höjdare.
 
Fakta
• Gitarrförstärkare, combo
• 18 W
• En kanal
• Rörbestyckning: 2 st. 12AX7 i försteg, 2 st. 6V6 i slutsteg
• Mid Boost- och Dark-switch
• Effektloop
• Högtalare: 1 st. 12” Celestion G12-65
• Vikt: 17.8 kg
• Pris: 6 795:-
 
FUZZ 3/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner