Skandinaviens ledande gitarrportal

Washburn Parallaxe PXM20 & PXS10

Av Mats Claesson

Washburn som på senare tid befunnit sig i medieskugga i Sverige är nu åter på gång. Detta föranledde FUZZ en test på två stycken nyutkomna indonesientillverkade elgitarrer vid namn Parallaxe.
I många fall har man, åtminstone förr om åren, kunnat konstatera att det är de små detaljerna som ger en fingervisning om att det är ett instrument i lågprissegmentet man har i sina händer. Det kan handla om sadel, band, mikrofoner som inte alltid håller högsta standard. Själva gitarren i sig är det sällan man hittar något att anmärka på.
Det blir extra tydligt när jag nu sitter med de två testgitarrerna från Washburn… fast inte på ett negativt sätt – tvärtom! Här är allt hardware av hög klass. Mikrofonerna är aktiva EMG och gitarrerna har utrustats med Buzz Feiten Tuning System – och det borgar för att sadel- och stalljobb är mycket noggrant utfört.
Parallaxe PXM20 & PXS10. Båda gitarrmodellerna har kropp av mahogny, lönntopp, hals av lönn och greppbräda av ebenholts. Banden är super jumbo och 24 stycken till antalet. Sadel av grafit. Mikrofonerna är aktiva EMG 85N och 81B. Mensuren är 25,5” och stämskruvarna är låsbara Grover 18:1. 
Båda gitarrerna har också Buzz Feitens Tuning System, ett sätt att få gitarren att stämma och intonera bättre, och som kräver en liten förklaring.
Buzz Feitens Tuning System går ut på att kompensera strängarnas längd och detta gör man genom att förkorta strängarnas längd till första band med hjälp av sadeln som har en liten ”hylla”, eller klack, som sträcker sig mot första bandet och som eliminerar ostämdhet vid de tre första banden. Sadeln ser alltså helt rak ut och man märker överhuvudtaget inte att denna kompensation finns där. Stallet där intoneringsjusteringarna görs, är också kompenserat efter en Buzz Feiten-formula och detta gör att även resten av greppbrädan blir ”stämd”.
Detta medför att man får tänka lite annorlunda när man stämmer gitarren utan stämmare.
Det låter riktigt fint när man intonerat, mer än så kan jag i ärlighetens namn inte säga om det här systemet, för gitarrerna ville – som alla nya, och framför allt nysträngade gitarrer 
– stämma om sig lite då och då och jag fick köra med ”öron”-metoden vid stämning. Det blir bara att rekommendera en stunds ”tänjning” av strängarna och några stämningar innan gitarren skall användas.
Båda gitarrerna är synnerligen lättspelade och fint justerade. De aktiva EMG-mikarna ger ett helt brumfritt ljud samt en numera klassisk EMG-fetma samt klarhet i bas- och diskantregister. Många säger motsatsen, men jag hävdar att de här mikrofonerna är ytterst dynamiska då de svarar på minsta ”fingervisning” i form av plektrumattack och volymrattskontroll, detta framför allt vid rena och halvdistade sound då man kan modulera sitt ljud på ett behagligt vis. Vid duktigt distade inställningar visar de här mikarna verkligen vad de går för – fett, mastigt, diskantrikt och stenhårt! 
Skillnader. Trots att båda gitarrerna är väldigt lika varandra i spelkänsla och ljud finns dock skillnader.
PXM20 har en välvd lönntopp, limmad hals och ett konventionellt huvud med stämskruvarna placerade 3+3. 
PXS10 har ingen välvning, utan är flat (lackad i svart homogen färg) och enligt specifikation med en lönntopp. Huvudet är av typen ”hockeyklubba” med alla stämskruvarna på en sida. En intressant detalj på denna gitarr är halsinfästningen som kallas: Stephen’s Extended Cutaway Bolt On. Här har man gjort en rundad, djup urfasning i gitarrkroppen och breddat halsen precis vid infästningen och placerat fem bolt-skruvar i en halvcirkel, vilket medför att man kommer högt upp på greppbrädan och når de högsta banden utan svårighet (se bild).
Slutomdöme. PXM20 och PXS10 är två ordentligt prisvärda modeller från Washburn. Hardware och mikrofoner är av god kvalitet och gitarrerna i sig föredömligt justerade – ett extra plus här för Buzz Feiten-systemet.
Vilken av dessa två gitarrer man väljer är en ren smaksak – de är väldigt lika varandra i spelkänsla och ljud – och den lite ”tuffare” PXS10 kanske appellerar till gitarrister i den lite hårdare skolan, och PXM20 med sin välvda, flammiga lönntopp och konventionella huvud till allround-gitarristen.
Fakta
Washburn Parallaxe PXM20 & PXS10
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av mahogny
• Topp av lönn (välvd) PXM20
• Topp av lönn (flat) PXS10
• Hals av lönn, limmad PXM20
• Hals av lönn, skruvad – med ”Stephen’s Extended Cutaway” PXS10
• Greppbräda av ebenholts
• Band: 24 st. Super Jumbo
• Mekanik: Låsbara Grover 18:1
• Sadel: Grafit – Buzz Feiten Tuning System
• Mensur: 25.5”
• Mikrofoner: EMG 85N och EMG 81B
• Pris: PXM20 6 995:-, PXS10 5 995:-
FUZZ 5/13

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner