Skandinaviens ledande gitarrportal

Yamaha NTX 1200R • APX 1200R

På Frankfurtmässan 2010 lanserade Yamaha ett helt nytt mikrofonsystem, Studio Response Technology. Detta återfinns på den stålsträngade Yamaha APX 1200R. NX-serien, med enbart nylonsträngade gitarrer, bjuder också på en del nyheter.
 APX serien introducerades redan 1987. Med sin slimmade design och nya mikrofonsystem blev den snabbt en av Yamahas bästsäljande gitarrmodeller. Från början fanns både stål och nylonsträngade gitarrer i serien men nu innehåller den enbart stålsträngade modeller. I serien ingår sju olika modeller varav 1200R är ”top of the line”


APX 1200R

Rent utseendemässigt ser APX 1200R ungefär likadan ut som sin föregångare från 1987. Den största förändringen är det nya mikrofonsystemet. Beståndsdelarna är ett solitt lock av gran med sidor och botten av solid rosewood. Hals av mahogny med tjugotvåbands greppbräda av ebenholts. Halsen är inpassad vid fjortonde bandet med en mensur på 650 mm.

Ny kosmetik är bland annat binding av mahogny och guldpläterad mekanik med svarta knappar.

Modellen kan fås i natur eller svart finish.

APX1200R är utrustad med Yamahas nya mikrofonsystem kallat Studio Response Technology S.R.T.

Systemet är Yamahas största satsning när det gäller att få fram ny teknik för förstärkning av elektroakustiska gitarrer. I marknadsföringen pratar man om att ”återföra förlorad ambiens”. Med hjälp av moduleringsteknik säger man sig kunna återskapa fyra element som går förlorade vid traditionell piezouppmickning. De fyra elementen är resonansen från strängar och klanglåda, ambience (rumsljud), karaktäristiken från vintagemikrofoner typ Neuman samt de tekniker som professionell uppmikning kan erbjuda.

Uppmikningen sker med en piezokristall placerad under stallbenet. Från förförstärkaren kan man sedan mixa ljudet med de modulerade ljuden. Här finns tre olika ”highend” mikrofoner att välja på Neumann U67, Neumann KM56 samt Royer R-122. Vidare finns möjlighet att välja mellan två mikrofonplaceringar, cirka 30 cm från gitarren samt en kombination av närbild och rumsmikrofon placerad ett par meter från gitarren. Slutligen finns här en resonanskontroll som reglerar mängden ”kroppsljud”. Utöver detta innehåller systemet anti-feedbackfilter, tuner samt trebands EQ. En intressant detalj är att hela systemet drivs med två stycken 1 ½ volts batterier, dessa förstärks sedan upp till elva volt. Detta ska skapa mindre distorsion och ge en stabilare voltnivå ända fram till att batterierna är urladdade.


Ljud och spelkänsla

APX 1200R är extremt lättspelad, med en tunn hals och möjlighet att lägga strängarna lågt. Elektroakustiskt är modellen mycket intressant. Det nya SRT systemet erbjuder mängder av variabler, jag vred och vände på alla knappar och reglage i åtskilliga timmar. Man använder alltså modelleringsteknik med utgångspunkt från en vanlig piezomikrofon. Med enbart piezon får man det vanliga piezosoundet, lite hårt och nasalt men så fort man mixar in det modellerade soundet börjar det hända grejer. Speciellt förtjust blev jag över den simulerade U67:an, plötsligt låter det som en akustisk gitarr ska låta, varmt och öppet med hela den akustiska gitarrens dynamik. Med hjälp av resonance kontrollen kan man vrida sig till hur mycket resonans man vill ha från själva klanglådan. De två olika mikrofonpositionerna är också användbara, närmikat eller ambient.

Jag har inte lyckats att utröna hur själva systemet är uppbyggt rent tekniskt, vad jag kan se finns här enbart en piezokristall under stallbenet men pratar (!) man in genom ljudhålet förstärks detta upp. Normalt omvandlar en piezomikrofon trycket från strängen till en audiosignal men nu tycks Yamahas tekniker tagit tekniken ytterligare ett steg, det verkar som att mikrofonen även plockar upp det rent akustiska ljudet. Slutpoängen är att det låter förbaskat bra!


Fakta

Yamaha APX 1200R
• Stålsträngad akustisk gitarr
• Lock av solid gran
• Sidor och botten av solid rosewood
• Hals av mahogny
• Greppbräda av solid ebenholts
• 22 band
• Översadel av ben
• Stallben av ben
• Sluten guldpläterad mekanik
• Mensur: 650 mm
• Halsbredd vid första bandet: 43 mm
• Halsbredd vid tolfte bandet: 52 mm
• Kroppsdjup: 80-90 mm
• Högglanspolerad finish
• Färg: natur och svart
• Mikrofon: System 62

http://se.yamaha.com


NTX 1200R

Yamaha NTX1200R är en utveckling av Yamahas populära APX gitarrer. APX serien var Yamahas svar på gitarristers efterfrågan av en gitarr med mindre kropp för att ge mindre feedback. En annan önskan var en nylonsträngad gitarr med tunnare hals. Alla gitarrer i APX serien var utrustade med ett tvåvägs mikrofonsystem. Den nya NX serien där NTX1200R ingår, introducerades 2009.

NTX 1200R har den klassiska gitarrens former med den skillnaden att man dragit ihop överdelen av kroppen, och är dessutom försedd med cutaway. Gitarren är betydligt tunnare än en traditionell klassisk gitarr, cirka 80-90 mm. Lock av solid sitkagran, sidor och botten av solid rosewood. Hals av mahogny, greppbräda av ebenholts med 22 band. Halsen är inpassad vid fjortonde bandet. Träet i den här gitarren är behandlat med Yamahas Acoustic Resonance Enhancement teknik, A.R.E. Med hjälp av en specifik temperatur, luftfuktighet och atmosfäriskt tryck manipulerar man molekylerna i träet för att uppnå ideala akustiska förhållanden. Effekten skall vara den som uppstår efter att man spelat ett flertal år på sin gitarr. Med hjälp av mätresultat säger sig Yamaha kunna påvisa att man får liknande ljudegenskaper som återfinns hos en ”vintagegitarr”.

NTX 1200R är utrustad med ett mikrofonsystem som kallas A.R.T. Acoustic Resonance Tranducer. Det består av två kontaktmikrofoner placerade under stallet, en på bas- och en på diskantsidan. Kontaktmikrofoner ger ofta en realistisk återgivning av gitarrens ljudegenskaper. Nackdelen brukar vara att de dessutom tar upp de ljud som uppstår när man rör själva gitarrkroppen. Dessutom är de ofta mycket känsliga för rundgång och man tvingas därför spela med låg volym. Yamaha säger sig nu ha löst detta med hjälp av ett dämpande skikt som ska absorbera oönskade ljud samt feedback.


Ljud och spelkänsla

Det märks att Yamaha lagt ner mycket tid och forskning på att få fram den optimala elektroakustiska gitarren. Man har sedan många år ett gott rykte när det gäller klassiska konsertgitarrer och mycket av den kunskapen återfinns hos NTX 1200R. Rent akustiskt har den en välbalanserad och dynamisk ton, givetvis inte med samma styrka som återfinns på en traditionell klassisk gitarr men kvaliteten på tonen är densamma. Dock är det den elektroakustiska tonen som utmärker sig, jag har faktiskt aldrig tidigare spelat på en nylonsträngad gitarr som låter så naturtroget när den förstärks upp. Här återfinns samma varma sound som när man spelar helt akustiskt och dessutom är dynamiken i en klass för sig. Balansen mellan bas och diskantsträngar är lätt att justera med de separata volymkontrollerna, en för varje sida. Systemet är utrustat med en trebands EQ men jag hade samtliga parametrar i nolläge, grundsoundet gav allt jag kunde önska.

Kontaktmikrofonerna ger en helt annan mjukhet åt tonen och har inget av ”under sadelmikrofonens” hårda ton.

Halsen på NTX 1200R är i stort sätt den samma som återfinns på stålsträngade gitarrer, något bredare men lika tunn vilket resulterar i en extremt lättspelad gitarr. Den slimmade kroppen förstärker den känslan.


Fakta

Yamaha NTX 1200R
• Nylonsträngad akustisk gitarr
• Lock av solid sitkagran
• Sidor och botten av solid rosewood
• Hals av afrikansk mahogny
• Greppbräda av solid ebenholts
• 22 band
• Översadel av ben
• Stallben av ben
• Sluten guldpläterad mekanik
• Mensur: 650 mm
• Halsbredd vid första bandet: 48 mm
• Halsbredd vid tolfte bandet: 54 mm
• Kroppsdjup: 80-90 mm
• Högglanspolerad finish
• Färg: natur och svart
• Mikrofon: System 61 2way A.R.T

http://se.yamaha.com


Slutomdöme

Yamaha har lyckats få till två fullpoängare, så här bra sound har jag inte upplevt på tidigare testade elektroakustiska gitarrer vare sig det gäller stål- eller nylonsträngat. Yamaha är väldigt nära att hitta den optimala lösningen på hur man förstärker upp en akustisk gitarr och samtidigt behåller dess ursprungliga sound och karaktär.


FUZZ 7/10

Yamaha1200.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER