banner Skandinaviens ledande gitarrportal
ANNONS
 
Fender Bassbreaker
Fender-DNA i brittisk skepnad
 
 
ANNONS: Fender Bassbreaker är en ny serie rörförstärkare som kombinerar klassiskt rena Fender-ljud med moderna, aggressiva, tyngre och distade tongångar.
 
Fender Bassbreaker utgår från den ursprungliga Fender Bassman-designen men bryter in med nya funktioner, inklusive unika kretsar, val av rör, EL34 och EL84, och högtalare. Den yttre designen går i mörkgrå lackad tweed. Med Bassbreaker uppdaterar man dessutom Fenders blocklogotyp från 1948. 
Förstärkarserien utgörs av fyra olika modeller i nio olika konfigurationer.
 
 
Sju decennier har gått sedan Leo Fenders första ”Woody"-förstärkare. Förändring och utveckling är naturligtvis central för den fortsatta berättelsen om Fender-förstärkare för tillkomsten av Bassbreaker Series kan liknas vid en imaginär "parallell evolution". Tänk om Leo Fender stött på Jimi Hendrix, Eric Clapton och Pete Townshend istället för countrygitarristerna i Nashville? Bollat idéer om rördist, volymstyrka och stackade högtalarlådor istället för twangiga superrena gitarrljud. Då hade det nog blivit  Fender Bassbreaker istället för Fender Blackface – det vill säga en amerikansk förstärkare med ett brittiskt ljud. Och hur man än vrider och vänder på det så är ju Bassman-förstärkaren ursprunget till de flesta rörförstärkare – inklusive de brittiska! 
 
 
 
Fender Bassbreaker 45
Bassbreaker-seriens flaggskepp är Bassbreaker 45, baserad på en ´59 Bassman; en dynamisk och kraftfull förstärkare som med sitt stora headroom gör sig utmärkt tillsammans med pedaler. Rörbestyckningen utgörs av tre 12AX7 och två EL34:or. Denna högljudda förstärkare har dessutom en väldigt användbar funktion i form av en utgångsnivåkontroll (Output). Det vill säga en powerscale som skalar ner uteffekten från 45 ända ner till en enda watt. Det här är alltså en förstärkare som lämpar sig för allt från stora scener till inspelning i studion där man vill få slutstegsdist på lägre volym.
 
Förutom Normal och Bright-ingångar finns även den smarta Both-ingången! Detta för att få den klassiska kanalbryggningen som gjordes på gamla ikoniska brittiska förstärkare med två ingångar och som skapar nya distvarianter. 
Bassbreaker 45 kommer som topp och combo. Den sistnämnda med två st Celestion G12V70 högtalare. 
 
 
 
 
Fender Bassbreaker 18/30
Bassbreaker 18/30, som enbart finns som tvåtolvcombo, är i princip två förstärkare i en och utrustad med tre 12AX7:or och fyra EL84 slutrör. 
Channel One är en 30-wattsversion av Blackface Fender Deluxe som levererar klassiska rena Fender-ljud samt varm crunchig dist vid överstyrning. 
Channel Two är baserad på en 18-watts '61 Brown Deluxe med sin karaktär av dynamisk varm slutstegsdist och komprimerad mellanregister-punch. Fotomkopplare ingår som gör det lätt att välja mellan de båda kanalerna. Högtalarkabinettet, som är bestyckat med två st Celestion G12V70, är byggt i björkplywood i halvsluten konstruktion.
 
 
 
 
Fender Bassbreaker 15 
Den brittiska varianten av en Blues Junior skulle man kunna kalla Bassbreaker 15 om man så vill. Det är en mångfacetterad liten combo med en trevägs Gain-kontroll: low. mid och high, reverb, effektloop och mastervolym. Denna femtonwattare är precis som Blues Junior designad för mindre gig och inspelning. För det sistnämnda finns en XLR linjeutgång med inkopplingsbar högtalaremulering och Power Amp Mute. Rörbestyckningen utgörs av en trio 12AX7 förstegsrör samt två EL34 slutrör. 
Bassbreaker 15 finns som topp eller entolvcombo med en st Celestion G12V-70 högtalare. 
 
 
 
 
Fender Bassbreaker 007 
Bassbreaker 007 är en enkelt uppbyggd förstärkare för hemmalir eller inspelning och som trots det relativt lilla formatet levererar ett stort ljud. Drivs av ett par 12AX7 förstegsrör och ett EL84 slutstegsrör för en uteffekt på 7 watt, klass A. Bassbreaker 007 har förutom traditionella förstärkare- och tonkontroller en omkopplingsbar diskantbooster i vintagestil, för extra gain och övertoner i ljudet. Andra funktioner inkluderar en ¼-linjeutgång för inspelning eller för anslutning till en större förstärkare. 
007 kommer som topp och 1x10-combo med en Celestion Ten Thirty högtalare. 
 
Videolänk:
 
 
 
 
ANNONS
banner banner banner banner

Countdown to Fuzz Guitar Show 2018
FUZZ GUITAR SHOW 2018
MAY 26-27, GOTHENBURG