Av Mats Claesson
Många av de gitarrer som idag ligger i budgetskiktet är faktiskt så pass bra att de kan mäta sig med avsevärt dyrare instrument. FUZZ har tittat på fyra gitarrer av Les Paul-typ som samtliga ligger under 5 000 kronor.
Idag är det lättare än någonsin att hitta en mycket bra elgitarr till ett trevligt pris. De flesta elgitarrer på denna prisnivå är nuförtiden mycket spelvärdiga, med bra gods och fullt fungerande mekanik och elektronik. Trots att det finns en uppsjö av märken och modeller så är det framför allt två modeller som fortfarande idag måste sägas vara en typ av standard; Fender Stratocaster och Gibson Les Paul. Här är fyra mycket prisvärda gitarrer i Les Paul-anda.
Epiphone Les Paul Traditional Pro
Epiphone, som ägs av Gibson, är väl så nära äkta vara man kan komma. Det man kan se direkt är att huvudets form inte riktigt överensstämmer med en Gibson, då det är lite annorlunda skuret, men i övrigt stämmer de flesta detaljer rent utseendemässigt. Hals och kropp är av mahogny. Greppbrädan är av rosewood. En lönntopp med vackra ”flammor” pryder ovansidan av gitarren, med andra ord har vi här det klassiska LP-receptet.
Splitbara mikrofoner
Namnet på den här modellen antyder att gitarren andas tradition men är en aning upphottad med lite ”pro-grejer”. Mikarna är Epiphones egna, en Alnico Classic humbucker i halsläge och en ProBucker-3 i stallposition. Dessa är splitbara genom att man lyfter volymrattarna till respektive mik. Resultatet är att man kan nå singlecoil-liknande klanger på detta sätt, sex olika klanger med hjälp av trevägsswitchen och de två coiltapswitcharna på volymkontrollerna.
En annan detalj är att endast toppen är lackad med högglansig finish, resten av gitarren har en matt satinfinish, och på så sätt ser gitarren lyxigt glansig ut framifrån men har den bekvämt matta och torrare känslan på baksidan och halsen. Den sistnämnda har för övrigt en har en skön, ganska stabbig D-formad kontur.
Bygge, mekanik och elektronik är helt igenom av god kvalitet och man kan utan att blinka säga att här får man mycket gitarr för pengarna. En välbyggd elgitarr med utmärkt ljud och spelkänsla för den som letar efter en traditionell Les Paul-gitarr med extra finesser.
Fakta
Epiphone Les Paul Traditional Pro
• Kropp av mahogny
• Hals av mahogny
• Greppbräda av rosewood
• Band: 22 st. medium-jumbo
• Mikrofoner: Epiphone Alnico Classic humbucker i halsläge, Epiphone Probucker-3 humbucker i stallposition – splitbara via coiltap, push/pull volymkontroller
• Stall: Tune-o-matic
• Mekanik: Grover
• Mensur: 24 ¾”
• Vikt: 3.7 kg
www.luthman.se
Vintage V100 IT
Namnet Wilkinson kanske får en och annan klocka att ringa till? Ja, det är företaget som tillverkar fantastiskt fina stall, mekanik och annan hardware. Vintage V100 har mikrofoner och stämskruvar från just Wilkinson, och detta borgar för härligt sound och fin stämhantering.
Kropp och hals är av mahogny, topp av flammig lönn och greppbräda av rosewood – klassiskt LP-recept. Förutom toppklass i mekanik och elektronik, som känns rejält lyxigt, har konturen på själva kroppen en detalj som utseendemässigt skiljer den från ”originalet” – och det är cutaway-hornets spetsiga utformning. Detta har ingen spelteknisk relevans, men sticker ut för någon med tränat öga.
Däremot hittar vi verkligen en spelteknisk detalj i halsens profil, som är tunn och känns riktigt ”snabb” att spela på. Så, det lilla extra vassa hornet tillsammans med halsens slicka tunnhet gör att man närmar sig lite ”hårdrockiga” domäner när man spelar på denna gitarr.
Potent ljud
Soundet från mikarna skäms inte för sig heller – med ett stort dynamiskt omfång och med hetta nog för att skrämma upp de flesta stärkare rejält. Den här modellen kan vara intressant för dem som letar efter en snabbspelad gitarr med potent ljud.
Fakta
Vintage V100 IT
• Kropp av mahogny
• Hals av mahogny
• Greppbräda av rosewood
• Band: 22 st. medium
• Mikrofoner: 2 x Wilkinson Double Coil humbucker
• Stall: Tune-o-matic
• Mekanik: Wilkinson Deluxe WJ44 Gold
• Mensur: 24 ¾”
• Vikt: 4.3 kg
www.ilt.nu
Texas LP
GMF, eller Gävle Musikfabrik har tagit fram det här märket och med noga utvalda specar som träval och hardware designat en ”Les Paul” som skall vara helt justerad och kontrollerad – med andra ord; spelbar direkt. Det här är standardmodellen med humbuckermikar, men man gör även en Custom-modell och en annan typ av LP-variant med P90-mikar. Texas finns dessutom både i tele- och strata-stil.
Texas använder samma träslag som föregående modeller, det vill säga: kropp och hals är av mahogny, med en topp av flammig lönn. Rosewoodgreppbrädan har 22 st. medium-jumbo band.
Halsen har en behaglig rondör, men inte alltför stabbig. Om du är familjär med Gibsons något tunnare 60-talsprofil så det denna tjocklek vi talar om här.
Väljusterad och lättspelad
Gitarren är synnerligen väljusterad och är lättspelad och har en riktigt skön ”vibe” direkt.
Detaljer som fint monterad sadel av ben gör en glad i sinnet – och att det följer med en stadig hardcase i priset gör inte saken sämre. I paketet följer även kabel, strängar, plektrum, strängvev och axelband med, och detta ”casecandy” bidrar ytterligare till att man får en trevlig ”nu kör vi”-känsla.
Humbuckermikarna levererar ett precis lagom knorrigt och trämättat sound som känns väldigt allround och passar de flesta musikstilar. Detta gör gitarren tillgänglig och redo för många års trevligt lirande.
Fakta
Vintage V100 IT
• Kropp av mahogny
• Hals av mahogny
• Greppbräda av rosewood
• Band: 22 st. medium-jumbo
• Mikrofoner: 2 st. humbuckers
• Stall: Tune-o-matic
• Mekanik: Av Kluson typ
• Mensur: 24 ¾”
• Hardcase ingår
• Vikt: 3.5 kg
www.gmf.se
Hagström Ultra Swede
Hagström sticker ut i den här genomgången då detta inte är en ”Les Paul kopia”, utan en helt egen modell. Visserligen har kroppens konturer likheter med LP men annars handlar det om Hagström tvärs igenom.
Vi känner igen Hagström på det vackert asymmetriskt skurna huvudet och stämskruvarna som har en sorts böjd Emperor-stil. Gitarren har också stora likheter med Swede- och Super Swede-modellerna, men är mindre till kroppsstorlek.
Kroppen är av lind och har en lönntopp – testexet är lackad i en tuff silverfärg, så lönntoppen syns inte. Halsen är av lönn – och nu börjar det bli riktigt intressant; greppbrädan är av ett slags träkompositmaterial, kallat Resinator men som har en mycket god tonal förmåga. Det ser ut och känns lite som ebenholts.
Häftig spelkänsla
Greppbrädan tillsammans med den H-formade trussroden tillåter en extremt tunn halsprofil. Ja, jag undrar om inte självaste Ibanez går bet på tunna mått när det gäller Ultra Swede. Halsen är otroligt tunn och man får nästan en linjal-liknande spelkänsla, men detta innebär också att man verkligen, på ett bekvämt sätt, kommer åt strängarna med vänsternäven och kan spela snabbare än vad man själv trodde var möjligt. Riktigt häftigt!
Stallet är av tune-o-matic-liknande sort och stränghållarna är sex individuella block av mässing i en riktigt stadig konstruktion under en döljande bygel.
Mikar är två Hagström Custom 62 humbuckers och dessa går att splita för enspoliga sound med en liten coiltap-switch. Ljudet är mäktigt sammanhållet med en fet rondör och ett luftigt skimmer i diskanten, både när man kör mikarna på full humbuckerblast och endast med en spole. I splitläge låter det något singlecoilaktigt, men fortfarande med en fin fetma.
Hagström Ultra Swede är en helt igenom toppentrevlig gitarr, som känns allround på ett sätt som gör den till en gura man kan leva länge med.
Fakta
Hagström Ultra Swede
• Kropp av lind
• Hals av lönn
• Greppbräda av Resinator, kompositmaterial
• Band: 22 st. medium
• Mikrofoner: 2 st. Hagström Custom 62 humbucker
• Stall: Hagström tune-o-matic och sex individuella stränghållarblock
• Mekanik: Hagström
• Mensur: 24 ¾”
• Vikt: 3.8 kg
• Vadderad gigbag
www.emnordic.se
Köpråd för nybörjaren
FUZZ får ofta påstötningar om att testa gitarrer som inte är så kostsamma, gitarrer för förstagångsköparen. Det är en gitarr som kan vara den viktigaste någonsin, som kan avgöra om intresset hålls vid liv eller inte.
Inom alla områden är det A och O att använda bra redskap och verktyg. Säg den hantverkare som inte skriver under på att; utan bra redskap blir heller inte arbetet ordentligt utfört. Bra verktyg gör också arbetet oändligt mycket lättare.
Många frågar också vad det är för skillnad på en budgetgitarr och en dyrare ”riktig” modell? När det gäller själva materialet är det oftast exklusivare trä i en dyrare gitarr – om vi tittar på mahogny och lönn finns det såklart olika grader av samma trä, snabbväxande är lika med billigare, och en lagrad, torkad bit mahogny är dyrare och har bättre tonegenskaper.
Hardware som mekanik och mikrofoner skiljer sig också, men är numera ganska marginellt. Det är också så att man med några enkla handgrepp kan byta ut dessa detaljer, till exempel mikrofoner, och pimpa upp gitarren ett par snäpp.
Vad man bör titta lite extra på är hur gitarren är byggd, hur delarna sitter ihop, hålla lite koll på ”mjukdelar” som sadel och bandstavar. En gitarr kan bete sig ordentligt illa, rassla, skramla och ha sig, om till exempel banden inte är ordentligt putsade och monterade. Likadant är det med sadeln, oftast av plast, som kan ställa till med en hel del huvudbry som urstämningar. För det mesta orsakad av att strängen har en tendens att fastna en aning i skåran i sadeln.
Man kanske drar sig för att ge sig på band och sadel själv, men för en yrkesman är detta rena barnleken att justera och instrumentet får en rejäl ansiktslyftning.
Om man är osäker när man skall köpa en gitarr, är det bra om man kan ta med någon mer erfaren gitarrist som lätt kan upptäcka svagheter på instrumentet ifråga. Framför allt gäller det dock att man tittar på flera modeller i den prisklass man valt, att man provspelar och lyssnar hur det låter. Tycker man att gitarren är snygg, känns skön att lira på och låter bra så är man en mycket god bit på väg – och kom ihåg, många detaljer, som kan dra ner intrycket på en gitarr går att fixa till det bättre!
FUZZ 2/11
|
|