Skandinaviens ledande gitarrportal

Anders Björler - Hauntedgitarristens soloplatta

Av Jerry Prütz
 
Anders Björler är något av en hörnsten när det kommer till svensk och hård metalmusik. Vore det inte för honom och några killar till från, framför allt, Billdal i Göteborg så hade vi inte något Göteborgssound eller band som In Flames, Arch Enemy och många fler att skryta med när vi åker på utlandssemester. Anders tvillingbror Jonas (bas) är självklart även han en viktig del av allt detta och en parhäst i både At The Gates och The Haunted. Nu har dock bröderna skiljts åt när det kommer till det senare bandet.
 
– Det blev så att jag hoppade av The Haunted för andra gången i februari 2012. Jag kände mig ganska mätt på den typen av hårdrock som vi spelade och det kändes ganska mycket som vi kört fast i invanda gamla spår. Den senaste plattan vi gjort hade inte heller sålt särskilt bra och alla var nog trötta på både bandet och varandra. Sedan valde Peter (Dolving, sång) att hoppa av under ganska turbulenta omständigheter och därefter lämnade även trummisen Per Möller Jensen bandet och då hoppade jag också av. Något jag, som sagt, tänkt ganska länge på.
När du läser detta så ligger Anders soloplatta eller instrumentala projekt Antikythera redo att ladda ner eller kanske rent av att köpa från någon utrotningshotad skivbutik eller hur man nu väljer att ta del av ny musik numera. Musiken på plattan är långt ifrån hårdrock och kan nog närmast beskrivas som en smältdegel av progressiv rock, folkmusik med jazzfärgning och filmmusik. 
– Jag har alltid skrivit musik och den har kanske inte alltid passat in i de band jag för tillfället befunnit mig i. När jag så slutade i The Haunted fick jag plötsligt en massa tid över som jag då kunde lägga på att färdigställa den här plattan. När jag väl började jobba så blev den ganska snabbt klar, berättar Anders då vi pratas vid drygt en månad innan plattan släpps på In Flames-sångaren Anders Fridéns skivbolag Razzia Notes.
Medverkar på Antikythera gör Anders granne hemma i Göteborg, Dick Lövgren på bas (Meshuggah), trumlegenden Morgan Ågren (Mats och Morgan, Frank Zappa, Kaipa med flera), Carl Svensson på gitarr, saxofonisten Anders Gabrielsson samt sist pianisten Peter Wiberg. Tillsammans gör de en musik som Anders beskriver som ”lyssnarvänlig” och ”stillsam”. Självklart kan man höra hans fäbless för filmmusik på plattan och just filmmusik är något den stilbildande gitarristen vill jobba mera med i framtiden. 
Numera har Anders bytt från att spela på Caparisongitarrer till att använda sig av en semiakustisk Ibanez RGA Prestige både live och i studio. Pedaler och effekter får stanna hemma i garderoben och till stor del har han pluggat gitarren rakt in i datorn på sin solodebut.
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner