Skandinaviens ledande gitarrportal

Boss GT-001

Av Mats Nermark
 
För många år sen hade de flesta tillverkare en desktopversion av sina förstärkarmodellerare. Så även Boss med sin GS-10 som jag personligen använde flitigt i många år. Nu efter många års uppehåll släpper Boss en ny desktopmodell med stort släktskap i funktionalitet med golvmodellen GT-100 V2.
 
 
Nytt tänkande kring dubbla användargränssnitt
Boss vill ha en så prisvärd produkt som möjligt och då priset är så lågt som 2 945:- får man tänka smart när det gäller hårdvaran som till stor del avgör prisnivå i och med att det är en kostnad som existerar för varje såld enhet. Utveckling av mjukvara slås ju ut över hela produktionen och då är det ju smart att lägga så mycket som möjligt där.
 
 
Därför har Boss GT-001 två användargränssnitt. Ett i GT-001 via en mindre LCD-display (132x32 punkter) med sedvanliga menyer som Boss brukar ha. Som van Boss-användare hade jag aldrig några problem med användandet och behövde inte ens öppna den medföljande bruksanvisningen annat än av litterärt intresse. Är man ovan har man nog nytta av att läsa bruksanvisningen då Boss GT-001 är fullproppad av användbara funktioner.
Det andra användargränssnittet når man via USB och en Mac eller PC via ett program som kallas Boss Tone Studio vilket går att ladda ner kostnadsfritt från Boss hemsida. Tone Studio består av ett antal olika delar. Editorn som visar alla parametrar på ett pedagogiskt vis och där du kan redigera alla aspekter av ljudet och spara dem till både GT-001 och till datorns minnesenheter. Sedan finns en Librarian som är en biblioteksfunktion där du kan lägga upp olika sets av ljud och spara för olika ändamål. Den kanske mest intressanta delen är Internetkopplingen till Boss Tone Central där man kan lägga upp sina egna ljud för världen att ta del av men också ladda ner ljud från mer eller mindre kända gitarrister. Bland de mer kända är Steve Lukather och Marty Friedman, men jag kan rekommendera Gundy Keller som en innovativ ljudmakare.
 
Navigera hårdvaran
Att ta sig fram i GT-001 är logiskt och enkelt. Man byter program med ratten ovan knapparna Exit och Enter. Om man vill redigera ett ljud trycker man på Effect och då hamnar man i redigeringsläge. Var meny har fyra parametrar som man justerar med hjälp av de fyra rattarna ovanför A-D. Man växlar menybild med ratten ovanför Exit/Enter och vill man stänga av/sätta på en effekt i redigeringsläge trycker man på denna ratt. Vill man gå ur redigeringen trycker man Exit och vill man spara trycker man Write. Synnerligen enkelt och i mitt tycke så enkelt att det var lättare att navigera lokalt än att starta datorn och börja ratta med musen. 
 
 
Signalväg
Boss har alltid gett användaren stor flexibilitet när det gäller signalväg och var man vill placera sina effekter och den traditionen fortsätter de med i GT-001. På samma sätt som i GT-100 består signalvägen av tre delar. Före förstärkarmodell och efter förstärkarmodell där effekterna kopplas i serie. I mitten finns två parallella signalvägar, A och B, där var väg har sin egen förstärkarmodell och noise gate. Här kan man själv besluta om man vill skicka signalen till den ena eller båda av förstärkarmodellerna. Kör man båda kan man ställa in balansen mellan dem och även om man vill skicka båda som en mono-mix eller om man vill ha den ena till höger och den andra till vänster i stereoperspektivet. Om man väljer en av förstärkarmodellerna så kan man switcha till den andra med en pedal när man spelar. 
 
Vad är nytt?
Det finns två nya förstärkarmodeller. En baserad på en Bogner Überschall och en baserad på en Orange Rocket Reverb.
Nytt på effektsidan är det de MDP som tidigare släpps som individuella pedaler. Tera Echo (ett sorts delay/reverb), Overtone (lägger till övertoner till ljudet), A-DIST plus Rotary 2.
En nyhet för oss som spelar in med dator är Guitar-To-MIDI som gör att du kan spela MIDI direkt från vilken gitarr som helst. Visserligen monofoniskt men ändå väldigt kul och användbart. Som alla andra system som använder pitch-till-MIDI måste man vara extra noggrann i sitt spel för att få bästa triggning men det är inte svårt bara man är medveten om det och har hyfsad spelteknik. Jag noterade att om jag övade mycket med Guitar-To-MIDI så blev mitt vanliga spel mer exakt. Bonusfunktion!
Förbättrad funktionalitet för audio via USB gör det möjligt att skicka två signaler från GT-001 till datorn. En som har alla effekter du valt samt en ”torr” signal. På så sätt kan man, om man inte är nöjd med ljudet på sin inspelning, ta den torra inspelningen och spela in ett nytt spår via GT-001 med nya effekter.
 
 
Ljud och spelkänsla
Jag har alltid tyckt att Boss är den tillverkare i marknadssegmentet under 10 000:- som bäst klarar av att bevara gitarrens dynamik. GT-001 förstärker detta intryck och det känns roligt att spela vilket ju är oerhört viktigt. Som vanligt gillar jag förstärkarmodellen Natural Clean bäst och skulle jag vara tvungen att ta ett gig med endast denna förstärkarmodell tillsammans med några OD- och distpedaler innan skulle det inte vara något som helst problem. Jag har en förkärlek till ljud där jag kan manipulera mängden dist med volympedal, gitarrens volymratt och mitt anslag och Natural Clean tillåter detta på ett sätt som inte ens många rörförstärkare erbjuder. Vill jag ha Marshallljud använder jag Higain Stack eller MS Higain i Custom Amp-läge där jag kan gå in mer på djupet i förstärkarmodellen och ställa in ljudet mer i detalj.
Überschall-modellen är definitivt något för den som spelar massiv och tung rock. Definitionen på noterna är bra och den fungerar även när man stämmer ner gitarren rejält. Orange-modellen hade överraskande mycket gain att ta av så den är mer allsidig än jag först trodde. Inde och blues med Tele var en givande kombination.
 
 
Effekter
Där Boss alltid skiner starkast är ju på effektsidan och det vore fel av mig att inte ta upp några effekter som jag gillar. Tera Echo är väldigt användbart när man vill skapa nya och stora ambienta ljudbilder. Boss är väldigt hemliga i manualen när det gäller att beskriva effekten men det känns som om det är en mix av delay, reverb och modulation och effekten varierar beroende på dynamiken i mitt spel. 
Slicer är en slags automatisk av/på-kontroll som kan ges ett rytmiskt mönster och följa ett bestämt tempo. Mycket användbart för den kreative gitarristen och används mycket av studioesset Michael Thompson.
Ring Modulator är en effekt som jag oftast tycker är totalt meningslös och oanvändbar men Boss har ett läge som kallas Intelligent och då följer ringmodulationen tonhöjden och kan användas musikaliskt på spännande sätt.
Overtone lägger till övertoner en oktav upp och en ned utan att för den skull vara en oktaveffekt. Här gick det att få fram Hammondliknande ljud. Typ Ritche Blackmore och Jon Lord på samma gång.
Wave synth är en monofonisk synt som triggar förvånansvärt bra och som jag ofta använder som melodiinstrument på mina inspelningar. 
Defretter skall simulera ljudet av ett bandlöst instrument. Fungerar bra även på bas för den som inte vill rycka banden på sin favoritbas för att då och då få bandlöst i botten.
Guitar Sim har funnits länge på Boss multieffekter och där kan man få hjälp med att omvandla sina gitarrer. Om jag har en gitarr med single coils och vill spela rå blues och då tycker att en gitarr med humbucker skulle låta bättre men inte har en sådan då kan jag koppla in Guitar Sim och ställa in S -> H och då omvandlas karaktären till humbucker. Det blir inte en helt autentiskt konvertering av en strata till en Les Paul men man kommer en god bit på väg.
Till sist tycker jag att den nya Rotary 2 fungerar väldigt bra till lite halvskitig roots-gitarr. 
 
 
Det måste också nämnas att om du kopplar en controllerpedal till GT-001 så kan du i princip styra vad du vill i realtid och det är då man säger ”Sesam öppna dig” till nästan gränslöst kreativt ljudskapande.
 
Slutomdöme
Med GT-001 har Boss fått till en högpresterande produkt till en förvånansvärt låg kostnad. Med tanke på att man får en förstärkarmodellerare med två simultana förstärkare, en multieffekt som är bland det mest innovativa som finns med alla nya effekter, riktigt flexibel realtidsstyrning, editor på datorn, Boss Tone Central på nätet, Guitar To MIDI och en ny implementering av att streama audio via USB som medger enkel reamping för under 3 000:- är det en bedrift och torde få konkurrenterna att ligga sömnlösa. 
 
 
Fakta
Boss GT-001
• Gitarrpreamp/processor baserad på modelleringsteknik
• Effekter: Comp, Od/Ds, Preamp, Eq, Fx1/Fx2, Delay, Chorus, Reverb, Pedal Fx, Ns1/Ns2, Accel Fx,
• Dubbla signalvägar
• Fullständigt valbar placering av effekter
• 400 minnesplatser (inkluderande 200 fabriksprogram)
• Guitar To MIDI
• Redigeringsprogrammet Boss Tone Studio finns för gratis nedladdning
• USB-kontakt för streaming audio och dataöverföring 
• Kan ladda ner presets från Boss Tone Central 
• Pris: 2 945:-
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner